Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Quinoa: beneficii nutritionale
660 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gastrita
1.989 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cartofi prajiti, gustarea – dezastru!
89 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frunzele de morcov
381 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un creier sanatos
1.569 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Telina
298 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vinetele. Beneficii pentru sanatate
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sparanghel
1.192 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Semintele de chia, miracolul aflat intr-o samanta
494 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ridichea neagra - Magia neagra din legume
1.008 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Quinoa – superalimentul dintr-o samanta de leguma

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.09.2022  Adauga la favorite 136 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
1. Quinoa este bogata in proteine de calitate datorita celor noua amino acizi pe care ii contine, iar echilibrul proteinelor este similar cu cel al laptelui. Are un procent de la 16,2 la 20% de proteine, devansand astfel orezul (7,5%), meiul (9,9%) si graul (14%).
2. quinoa este o sursa grozava de riboflavina. Riboflavina ajuta la reducerea frecventei atacurilor de dureri ale celor care sufera de migreneprin accelerare metabolismul energetic din creieri si din celulele musculare.
3. Creste nivelul energiei si fortei, asa cum am mentionat si in cazul razboinicilor din triburile incase.
4. Quinoa are proprietati antiseptice. In America de Sud, saponina din quinoa este folosita pentru tratarea ranilor la nivelul tegumentului.
5. Nu ingrasa! Avand numai 170 de calorii la 40 de grame in starea uscata (24 de calorii din proteine si numai 12 de zaharuri, restul sunt carbohidrati complecsi, fibre si grasimi sanatoase)
6. quinoa nu contine gluten. Din moment ce nu face parte din familia cerealelor, nu contine gluten, prin urmare este indicata si celor cu intoleranta la gluten, celor care sufera de boala celiaca si copiilor care sufera de autism (si carora le este recomandata o dieta lipsita de gluten)
7. Contine elemente care formeaza alcalinitate. Desi nu are un efect atat de puternic, poate fi comparata ca efect cu orezul salbatic, amarantul si germenii.
8. Un carbohidrat inteligent. Este un carbohidrat complex cu un indice glicemic scazut, prin urmare nu iti va creste glicemia, nu vei experimenta acel spike insulinic.
9. Quinoa actioneaza ca un prebiotic, despre care am mai vorbit si in acest context, hranind microflora intestinala, mai exact, incurajand bacteriile benefice din intestine.
10. Quinoa se digera usor, nutrientii ii sunt absorbiti rapid si optim

Ce beneficii aduce quinoa – pe larg
Sa dezbatem mai pe larg principalele efecte benefice pe care le aduce quinoa sanatatii tale.
Sursa grozava de proteine
Proteinele sunt esentiale pentru contruirea si repararea tesuturilor corpului si pentru functiile de baza precum cresterea, digestia si excretia. Quinoa are un continut proteic mai mare decat al graului, orzului si a celor mai multe cereale. Daca la 200 de grame in forma gatita are cam 9 grame de proteine, atunci a devansat pana si ouale (care contin numai 6 grame).
Quinoa este unul dintre alimentele preferate ale vegetarienilor si veganilor, desigur ca poate fi incorporat si in perioada postului, insa este un aliment gustos si ideal cam pentru orice persoana care doreste sa mai varieze putin alimentatia cu surse de proteine precum carnea, ouale si produsele lactate.


Visul oricarei persoane la dieta
Dupa cum am relatat si mai devreme, quinoa reprezinta o sursa satisfacatoare, cu continut redus de colesterol de carbohidrati complecsi. Este bogata in fibre, este digerata incet si are un indice glicemic scazut, ajutandu-te sa nu o iei razna cu glicemia. Datorita texturii sale mai gumoase, vei putea respecta in sfarsit regula aceea a mestecatului pe indelete.
Contine grasimi polinesaturate care iti aduc beneficii sistemului cardiovascular si te va face sa te simti satula pentru o perioada mai lunga avand un continut nutritional mult superior painii sau unor pseudocereale rafinate promovate ca fiind indicate slabitului.
Quinoa poate fi consumata la micul dejun intrucat te va energiza pentru o perioada destul de lunga de timp si te va ajuta sa treci cu bine peste antrenamentul tau de dimineata. O masa alcatuita din quinoa si legume si fasole reprezinta o masa ideala pentru o persoana dornica sa se simta si sa arate bine: multe vitamine, minerale si proteine, cu continut scazut de grasimi rele si calorii.

Quinoa are efect detoxifiant
Datorita fibrelor si a faptului ca este un carbohidrat complex, quinoa actioneaza ca un detoxifiant, usurand progresul alimentelor prin tractul digestiv. Consumul regulat de quinoa te poate scapa de constipatie si balonare. Asa putem spera ca se vor rezolva problemele celor care sufera atat de constipatie, cat si de intoleranta la gluten.
Mai mult decat un simplu detoxifiant al colonului, vitamina B si folatii din quinoa ajuta si ca ficatul sa isi indeplineasca rolul de eliminare a reziduurilor din organism.

Intareste oasele
Pentru vegani, persoane cu intoleranta la lactoza sau pur si simplu pentru oameni care cauta si alte surse de minerale esentiale pe langa cele din lactate, quinoa reprezinta o sursa vegetala grozava de calciu. Calciul ajuta la constructia si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, ajuta la reglarea contractiilor inimii si faciliteaza functionarea nervilor si muschilor.
200 de grame de quinoa gatita contin aproximativ 30 mg de calciu. Quinoa contine si cantitati impresionante de potasiu, magneziu si zinc, minerale esentiale pentru sanatate inimii, a nervilor si funtionarea muschilor.

Quinoa sustine sanatatea creierului
200 g de quinoa gatita ofera cam 15% din doza recomandata zilnic de fier, cel care ajuta la transportul oxigenului catre sange, crestere nivelul energiei si puterea creierului. Continutul de vitamina B din quinoa ajuta la mentinerea unei minti agile, la mentinerea volumului creierului si la stabilizarea starii emotionale.

Lucruri interesante despre quinoa
• in America de Sud foloseau saponina inlaturata de pe quinoa ca detergent pentru spalarea hainelor
• se parea ca acea pelicula amara, cu textura de sapun, saponina, tine pasarile departe de tufisurile in care creste quinoa. Oamenii de stiinta au creat un tip de quinoa fara saponina si se pare ca imediat pasarile au inceput sa o manance.
• Tulpinile plantei sunt folosite in prepararea decolorantilor si vopselelor, iar tulpinile uscate sunt folosite drept combustibil
• “Consuma quinoa, alimentul secolului 21" - acestea sunt cuvintele inscrise pe coperta fiecarui numar al revistei de stiinta argentiniene, Temas.
• Poti folosi quinoa intr-o reteta de porridge, o poti adauga salatei tale de la pranz sau iti poti inlocui orezul din combinatia cu legume si poti chiar incerca sa faci o budinca de quinoa
pentru gatitul dulciurilor fara gluten, poti folosi faina de quinoa
• Chiar si frunzele plantei de quinoa sunt comestibile, au un gust asemanator cu cel al spanacului, sfeclei mangold sau sfeclei
• Germinarea quinoa: tine quinoa in apa timp de 12 ore, apoi tine-o umezita intr-un borcan
quinoa poate inlocui cu succes si clasicul porumb la prepararea popcornului, fiind o forma de
• “floricele" foarte populara printre copiii peruvieni
• 91 de mii de kilograme de quinoa cresc annual in Muntii Stancosi din Statele Unite ale Americii
• Cu cat este crescuta intr-o zona mai inalta, cu atat i se indulceste mai mult gustul
• Are un nivel crescut de oxalati, deci persoanele cu probleme renale ar trebui sa aiba grija cand aleg sa o consume

Valori nutritionale quinoa (100 grame nepreparata)
• 372 calorii
• Proteine – 11,49 g
• Grasimi – 4,86 g
• Carbohidrati – 71,2 g
• Calciu – 66 mg
• Fier – 8,5 mg
• Vitamina C – 1 g
• Tiamina – 0,24 g
• Riboflavina – 0,23 g
• Niacina – 1,4 g


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.