Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  National Geographic - Vlad Tepes
819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul razboi mondial - luptele de la Cosna
1.981 vizite - 0 comentarii
adaugat de maxim
 
  3,Secretele Taj Mahal-ului
1.878 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasile
 
  2.Secretele Taj Mahal-ului
1.809 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasile
 
  1.Secretele Taj Mahal- ului
1.482 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasile
 
  5.Secretele Taj Mahal-ului
1.294 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasile
 
  4.Secretele Taj Mahal-ului
1.278 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasile
 
  Istorii sangeroase - Vlad Tepes
1.680 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania - Leaganul civilizatiei / Dublat RO / Part.1/2
1.528 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Romania - Leaganul civilizatiei / Dublat RO / Part.2/2
1.429 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Inceputurile Civilizatiei Maya - National Geographic

 
 
 
 
 
Adaugat de odette 09.12.2011  Adauga la favorite 1.149 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
The Dawn of the Maya, a National Geographic

Saga unei civilizatii, in trei parti: ascensiunea, splendoarea monumentala, colapsul.

ASCENSIUNEA

Creatorul de regi

Trimis din Teotihuacan, marele oras de la vest, in anul 378 d.Hr., comandantul de trupe S-a Nascut Foc a fondat noi dinastii, care au adus o splendoare fara pereche lumii maya.

Strainul a sosit pe cand anotimpul uscat incepuse sa intareasca potecile din jungla, permitand trecerea armatelor. Inconjurat de razboinicii sai, el a marsaluit prin orasul maya Waka, trecand de temple si targuri, traversand piete largi.

Orasenii trebuie sa fi ramas cu gura cascata, impresionati nu doar de desfasurarea de forte, ci si de podoabele de cap extravagant ornamentate cu pene, de sulitele si scuturile cu oglinzi - insemnele regalitatii dintr-un oras imperial indepartat. Vechile inscriptii dau data ca fiind 8 ianuarie 378, iar numele strainului este S-a Nascut Foc.

Acesta a sosit in Waka, in Guatemala de astazi, ca emisar al unei mari puteri din tinuturile muntoase ale Mexicului. In deceniile ce au urmat, numele lui va aparea pe monumente pe intreg teritoriul maya, civilizatia din jungla mezoamericana. Dupa sosirea lui, maya aveau sa atinga un apogeu care va dura cinci secole.

Maya au fost intotdeauna o enigma. Cu cateva decenii in urma, gloria oraselor lor ruinate, precum si scrierea lor frumoasa, dar nedescifrata facusera ca multi cercetatori sa-si imagineze o societate pasnica de scribi si preoti. Cand epigrafistii au reusit, in cele din urma, sa descifreze basoreliefurile maya, a reiesit o imagine mai intunecata, a unor dinastii razboinice, a rivalitatilor intre curtile regale, a unor palate arse din temelii. Istoria maya a devenit o fresca cu date precise si personaje puternic conturate.

Dar au ramas mistere profunde, printre care ce anume a determinat saltul final al civilizatiei maya catre maretie? Cam in perioada in care renumele lui S-a Nascut Foc lua proportii, un val de schimbari a traversat lumea maya. Ceea ce fusese o adunatura de orase izolationiste si-a extins legaturile cu vecinii si cu alte culturi si a atins culmile realizarilor artistice care definesc perioada clasica maya.

Noi indicii, dezgropate din ruinele napadite de buruieni sau deslusite din texte recent descifrate, il indica pe S-a Nascut Foc ca figura centrala a acestei transformari. Desi fragmentare, dovezile aparute in ultimele decenii sugereaza ca acest strain misterios a refacut clasa conduca toare a lumii maya. Combinand diplomatia si forta, el a incheiat aliante, a inscaunat noi dinastii si a raspandit influenta indepartatului oras-stat pe care il reprezenta, marea metropola Teotihuacan, in apropiere de ceea ce azi e Mexico City.

Cercetatorii n-au cazut de acord privind natura mostenirii sale - daca a deschis drum unei indelungate epoci de dominatie straina sau daca a catalizat schimbarile prefigurate deja in interiorul societatii maya. E la fel de posibil ca maya sa fi fost deja destinati maretiei. Dar e foarte clar ca sosirea lui a marcat un punct de cotitura.

Chiar si inainte de S-a Nascut Foc, maya se ridicasera pe culmi nebanuite pe un teren ostil. Astazi, campiile din sudul Mexicului si regiunea Peten, din Guatemala, aduc locuitorilor putin peste limita de subzistenta. "O civilizatie inalta - spune Arthur Demarest, specialist in cultura maya la Universitatea Vanderbilt - n-avea ce cauta acolo."


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.