Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Valeria Seciu
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a murit ghitaristul Tommy Bolin la 25 de ani / 2/4
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Cum a murit ghitaristul Tommy Bolin la 25 de ani / 3/4
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Cum a murit ghitaristul Tommy Bolin la 25 de ani / 1/4
972 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Cum a murit ghitaristul Tommy Bolin la 25 de ani / 4/4
894 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Grigore Vasiliu / zis si ...Birlic
1.516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Def Leppard - Despre topul Hot 100 Billboard
956 vizite - 0 comentarii
adaugat de husein
 
  Errol Flynn - Mari actori
1.745 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 ani de activitate in beneficiul copiilor cu afectiuni
1.095 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mihai2019
 
  Viata secreta a lui Elvis Presley - Documentar BBC
4.152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Valeria Seciu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.09.2022  Adauga la favorite 219 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Valeria Seciu (n. 2 august 1939, Bucuresti, Romania – d. 6 septembrie 2022, Bucuresti, Romania) a fost o actrita romana de teatru, film, radio, voce si televiziune.

A debutat, in 1964, pe scena Teatrului National din Bucuresti, alaturi de Ion Caramitru, in piesa Eminescu de Mircea Stefanescu, sub indrumarea regizorului Sica Alexandrescu, intruchipand-o pe Veronica Micle. In acelasi an si-a facut, de asemenea, debutul in film, jucand in pelicula Casa neterminata, regizata de Andrei Blaier. Dupa doi ani petrecuti la Cluj, unde a interpretat doua roluri, in Androcle si leul de G.B. Shaw si Vlaicu Voda de Alexandru Davila, a revenit in echipa Teatrului National din Bucuresti (memorabila ramane prezenta ei in Cordelia din Regele Lear in regia lui Radu Penciulescu), pe care, cu exceptia catorva colaborari, nu a mai parasit-o pana in 1978, cand s-a alaturat trupei Teatrului Mic. Aici, sub directoratul scriitorului Dinu Sararu, s-a produs deplina sa maturizare artistica, la contactul cu regizoarea Catalina Buzoianu si in parteneriate legendare de scena cu actorii Stefan Iordache si Gheorghe Visu. Marile roluri din aceasta etapa le-a creat in spectacole precum Sa imbracam pe cei goi, Maestrul si Margareta, Niste tarani, Cerul instelat deasupra noastra, Doamna cu camelii.

La inceputul anilor 1990 a infiintat si condus Teatrul Levant, una dintre primele institutii independente de gen aparute dupa caderea regimului comunist, continuand insa sa joace si la Teatrul Mic, cu realizari notabile: recitalul Arta iubirii sau rolul Arkadina, din Pescarusul de Cehov, ambele in regia Catalinei Buzoianu. De numele Teatrului Levant este legata o alta colaborare inspirata a actritei cu regizoarea Catalina Buzoianu, la spectacolul Pelicanul, dupa August Strindberg (1994), montat intr-un spatiu neconventional (un depozit al Salii Dalles). In 1998 a colaborat la Teatrul Nottara cu regizorul Alexandru Dabija in spectacolul "Lungul drum al zilei catre noapte (E. O'Neill), fiind nominalizata mai apoi la Galele UNITER pentru cel mai bun rol principal feminin. Dupa 2000 apare mai rar pe scena, fiecare aparitie reprezentand insa un succes de public si de critica, doua dintre creatiile sale recente (Esme Allen in Cum gandeste Amy de David Hare, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Mic, 2006, si Gloucester in Lear, dupa W. Shakespeare, regia Andrei Serban, Teatrul Bulandra, 2008) fiind rasplatite cu premii acordate de UNITER. O alta distinctie importanta, medalia comemorativa „150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu", i-a fost atribuita actritei in 2000 de catre presedintele statului pentru merite deosebite in promovarea si interpretarea operei poetului, mai cu seama prin intermediul spectacolului Trecut-au anii, recital de poezie si muzica sustinut ani de-a randul pe diverse scene alaturi de actorii Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan si de clarinetistul Aurelian Octav Popa. Pe langa rolurile interpretate pe scena sau ecran, ea a dat viata multor personaje la teatrul radiofonic.

Valeria Seciu a fost casatorita cu actorul Octavian Cotescu. In 1968 s-a nascut fiul lor, Alexandru; din anul 2000, acesta este calugar la Muntele Athos
, purtand numele de Monahul Daniil; el se numara printre traducatorii celei mai recente editii romanesti a culegerii de texte teologice Everghetinos (din gr., „Binefacatoarea").


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.