Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Uleiul de masline -tratament cosmetic
912 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Puneti balsam de par pe suprafetele prafuite
90 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scapa de tuse.
865 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Infectiile respiratorii la copii
1.032 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Igiena orala la caine si pisica
231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tratament pentru varfurile de par despicate
1.321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tratament cu cafea te ajuta sa ai un par stralucitor.
511 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Formularul E 112
750 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cistita-Cauze, simptome si tratamente naturiste
905 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Daca ai matreata
108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Sinuzita - cauze si tratament

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.05.2022  Adauga la favorite 143 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sinuzita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica, localizata la nivelul invelisului mucos care tapeteaza cavitatea sinusala, ea fiind afectiunea cel mai frecvent incriminata la aparitia oricarei dureri de cap.

Studiile internationale au raportat o incidenta anuala a sinuzitelor de doar 13,5% in populatia generala. Totodata, studiile au aratat ca sinuzitele sunt de 2 ori mai frecvente la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 - 39 ani (20,3%) decat la barbati (11,5%), din cauza legaturii mai apropiate a sexului feminin cu copiii mici.



Ce sunt sinusurile?
Sinusurile paranazale sunt cavitati pereche, pline cu aer, situate in interiorul oaselor craniene al caror nume il poarta, astfel ca exista cate doua sinusuri frontale, maxilare, sfenoidale si etmoidale. Desi sunt cavitati pereche, sinusurile paranazale pot fi asimetrice, slab dezvoltate sau chiar absente.

Sinusurile frontale se gasesc in grosimea osului frontal, deasupra orbitei, ele fiind de obicei separate printr-un sept osos care poate sa fie incomplet sau sa lipseasca

Sinusurile maxilare ocupa interiorul oaselor maxilare, situate de-o parte si de alta a nasului, sub orbita.

Sinusurile sfenoidale sunt dispuse in interiorul corpului osului sfenoid, ele fiind separate printr-un sept osos care este frecvent deviat de la linia mediana sau incomplet.

Sinusurile etmoidale, spre deosebire de celelalte sinusuri, sunt formate din mai multe cavitati mici dispuse in trei grupuri: anterior, mijlociu si posterior. Ele se gasesc dispuse in unghiul intern al ochiului (intre orbita si nas).

Un lucru important de stiut este faptul ca sinusurile paranazale nu sunt complet dezvoltate la nastere:

Sinusurile frontale incep sa se dezvolte dupa varsta de 2 ani, cresc semnificativ in volum in timpul adolescentei si procesul continua pana la varsta de 40 de ani
Sinusurile maxilare sunt primele care apar in timpul vietii intrauterine si sunt pline cu lichid amniotic la nastere. Ele au doua pusee rapide de crestere, de la nastere pana la 3 ani, apoi de la 7 la 12 ani, cand se incheie si eruptia dentara definitiva.
Sinusurile sfenoidale la nastere sunt formate din trei piese care se unesc in primul an de viata, dar procesul de pneumatizare incepe abia dupa varsta de 10 ani si se continua pana la 18 ani.
Sinusurile etmoidale incep sa se pneumatizeze de la nastere pana la varsta de 2 ani, ajungand la dezvoltarea completa in jurul varstei de 12 ani.
Asadar pana la varsta de 2 ani putem vorbi doar despre etmoidite, dupa varsta de 5 ani despre sfenoidite, iar dupa varsta de 7-8 ani si despre sinuzite frontale.



Cum apare sinuzita?
Debutul sinuzitei acute este brusc, frecvent dupa infectii virale ale cailor aeriene superioare, care produc inflamarea mucoasei nazo-sinusale si blocheaza astfel canalul de drenaj natural al sinusului. Astfel secretiile se acumuleaza in sinus, iar germenii saprofiti devin patogeni si apare transformarea in puroi a continutului sinusului. Acest proces poate afecta un singur sinus, mai multe sau toate sinusurile concomitent, in cazul pansinuzitei acute.



Tipuri de sinuzita
O clasificare mai ampla a tipurilor de sinuzita, in functie de evolutia lor, o ofera Osguthorpe si Hedley, care impart sinuzitele in patru forme:

Sinuzite acute cu o durata a simptomelor de pana la 4 saptamani;
Sinuzite acute recidivante, in care exista 4 sau mai multe episoade de sinuzita acuta pe an, iar fiecare episod dureaza cel putin 7 zile;
Sinuzite subacute, cu o evolutie lenta a simptomelor, intre 4 si 12 saptamani;
Sinuzite cronice, in care simptomatologia persista peste 12 saptamani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.