Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Safir ( SUA 1959) Crima /Mister 92 min
498 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inelul Nibelungilor (UK 2004) Aventuri / Partea 1/2
11.274 vizite - 0 comentarii
adaugat de monica
 
  Inelul Nibelungilor (UK 2004) Aventuri / Partea 2/2
8.185 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Panterele negre (UK 1995) / Drama / 119 minute
792 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Semnul rau (SUA 1976) Groaza 111 min
100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Evul Mediu - credinta, stiinta si magie
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crima in Peyton Place (SUA 1977) Mister 100 min
105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/10.Apocalipsa lui Ioan | Film subtitrat RO | partea 1
1.868 vizite - 0 comentarii
adaugat de camel
 
  Zumzetul (Korea 2008) Romantic / 98 minute
2.248 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  Jack Fulgeratorul (SUA 1994) Comedie,Western / 92 min
1.955 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Originile bascilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.05.2022  Adauga la favorite 580 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
De la vaile spaniole si franceze din Pirineii de Vest pana la coasta atlantica a Golfului Biscaya, poporul basc izolat istoric a trait de milenii.

In aceasta regiune diversa si fertila, bascii si-au pastrat limba si dialectele unice non-indo-europene, basca, precum si propriile identitati culturale si regionale. Pe masura ce populatiile din jurul Europei s-au schimbat de-a lungul veacurilor din nou si din nou, poporul basci ramane.

Cunoscuta astazi de locuitorii sai ca Euskadi, Pais Vasco sau Euskal Herria, Tara Bascilor a devenit o regiune renumita pentru bucataria sa si vinul din struguri vechi precum Tempranillo, din satele traditionale de pescari si orasele pitoresti. Turismul a inlocuit o mare parte din conflictele istoriei. Dar definirea Euskal Herria este la fel de dificila precum definirea cuvantului Herria in sine. In euskara, radacina lui herri poate insemna totul, de la sat la populatie la natiune. Euskal Herria este identitatea colectiva a acestui popor stravechi.

Tara Bascilor a cuprins istoric din asezari situate de-a lungul marginii de vest a Pirineilor, organizate in prezent in sapte provincii: Gipuzkoa; Bizkaia; Araba; si Nafarroa pe partea de sud a Pirineilor si Zuberoa; Lapurdi; si Nafarroa Beherea pe partea de nord. Euskara are cinci dialecte principale, o limba non-indo-europeana izolata, fara o relatie stransa cu nicio alta limba existenta. In general, eusca este vorbita de aproape treizeci la suta, sau trei sferturi de milion de basci. Marea majoritate se afla in regiunea spaniola. Doar sapte la suta sunt in portiunea franceza. Dialectele franceze sunt navareza – lapurdiana si souletina, iar dialectele spaniole sunt navareza superioara, biscaiana si gipuzkoana. Aceste dialecte sunt uneori de neinteles reciproc, mai ales in cazul souletinului. Studiile sugereaza ca aceste dialecte s-au ramificat dintr-o limba basca unificata candva in Evul Mediu si s-au dezvoltat in functie de motive geografice, culturale, politice si administrative. Desi din punct de vedere structural diferit de orice limba indoeuropeana, oficialul Euskara Batua contine astazi multe cuvinte imprumutate din limbile romanice - pana la 40% din vocabularul sau si o scriere latina modificata.

Misterul izolarii lingvistice indelungate a bascului a condus la multe teorii despre originile sale si posibilele limbi inrudite. Cele mai multe dintre aceste ipoteze sunt foarte slabe, cum ar fi comparatiile basco-iberice bazate pe fragmente de variatii disparute ale limbilor vasconice, auquitania si iberica, sau se bazeaza pe coincidente si speculatii pseudostiintifice, mergand de la afirmatia populara ca bascii sunt descendenti din Patriarhii Vechiului Testament la credintele populare conform carora bascii sunt inruditi cu populatiile indepartate kartveliene din Caucaz Georgia cu o relatie ceva mai plauzibila cu limba veche cecena, vecini ai georgienilor a caror structura lingvistica pare mai apropiata de basca. Aceste modele de familii de limbi dene-caucaziene ar putea insemna ca bascii si stramosii lor provin din Caucaz. Dar numai cele mai recente studii genetice ale probelor basca moderne au ajuns la concluzii clare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.