Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Carl Larsson
1.564 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gauguin - Viata secreta a unei capodopere / 52 minute
1.822 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Maurice de Vlaminck:
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leonar Cohen a murit linistit in casa sa din Los Angeles
1.076 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Muzeul Luvru
1.977 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giovanni Bellini-pictor renascentist
306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ABC-ul DADA - ismului / Partea 3
1.308 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  Pierre Boulez
512 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sandro Botticelli
1.616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bedrich Smetana
1.794 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Suzanne Valadon

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.05.2022  Adauga la favorite 311 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Suzanne Valadon (n. 23 septembrie 1865 la Bessines-sur-Gartempe, Haute-Vienne, Franta — d. 7 aprilie 1938, Paris), nascuta Marie-Clementine Valade, este o pictorita franceza, prima femeie admisa in Societe Nationale des Beaux-Arts din Franta. De asemenea este mama pictorului Maurice Utrillo.
Fiica a unei spalatorese necasatorita, Suzanne, la cincisprezece ani, devine acrobata de circ, dar un accident petrecut un an mai tarziu ii curma aceasta cariera. S-a stabilit impreuna cu mama sa si, mai tarziu cu fiul sau Maurice Utrillo, in cartierul Montmartre din Paris unde are posibilitatea sa se initieze in arta.

Frumusetea sa atrage privirile multor pictori, devenind modelul acestora, ocazie cu care le observa si invata tehnica. A pozat pentru artisti ca Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Puvis de Chavannes, pentru unii dintre ei fiind mai mult decat model. Edgar Degas este cel care i-a observat talentul si a incurajat-o in eforturile sale de a invata tehnica picturii. Are succes, ceea ce a scutit-o oarecum de grijile financiare prilejuite si de cresterea fiului sau, Maurice Utrillo.

Era o obisnuita a localurilor rau famate din Montmartre, ceea ce l-a determinat pe Henri de Touluse-Lautrec sa-i execute un portret care a devenit celebru, „La buveuse". Portrete care sunt acum celebre i-a facut si Pierre Auguste Renoir.

Purta deseori un buchet de morcovi, tinea o capra in atelierul sau cu scopul de a-i manca desenele proaste sau isi hranea vinerea pisicile cu caviar.

Casatoria sa din 1896 cu un agent de schimb a luat sfarsit in 1909, Suzanne parasindu-l pentru Andre Utter, un tanar cu trei ani mai mic decat fiul sau. Se casatoreste cu acesta in 1914, casatoria durand peste treizeci de ani. Una din cele mai cunoscute dintre panzele sale ii infatiseaza pe amandoi in postura de Adam si Eva.

Suzanne Valadon a murit pe 7 aprilie 1938, inconjurata de prietenii sai pictori Andre Derain, Pablo Picasso si Georges Braque, si a fost inmormantata in cimitirul parizian Saint-Ouen.



Suzanne Valadon a pictat naturi moarte, buchete si peisaje remarcabile prin forta compozitiei si culorile vibrante. Este cunoscuta de asemenea pentru nudurile sale. Primele sale expozitii, incepand din 1890, cuprindeau in special portrete. Perfectionista, putea sa lucreze mai multi ani la tablouri inainte de a le expune.

Operele sale sunt expuse astazi cu preponderenta la Centrul Cultural „Georges-Pompidou" si la Metropolitan Museum of Art din New York.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.