Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Giuseppe Abbati (1836–1868)
945 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giuseppe Casciaro:
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salerno-Italia
1.504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giuseppe Arcimboldo
1.236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Buonarroti-Pieta vaticana
2.222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Dan Iordachescu-biografie
1.674 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Merisi da Caravaggio
1.009 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Antonio Salieri
492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Semnificatii ascunse ale nasterii lui Venus
169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dan Puric
1.275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Giuseppe Verdi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.05.2022  Adauga la favorite 599 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Giuseppe Verdi s-a nascut la 10 octombrie 1813 in mica localitate Le Roncole[8], in apropierea Parmei, Italia. La data nasterii sale localitatea apartinea de Departamentul Taro⁠(d) din Imperiul Francez. Acesta a fost motivul pentru care prenumele sale au fost (temporar) francizate in Joseph Fortunin Francois Verdi. Dominatia franceza a dainuit doar intre anii 1808-1814.

Parintii sai, Carlo Giuseppe Verdi si Luigia Uttini, detineau acolo o mica ferma, Osteria Vecchia.

Inca de copil, Giuseppe ia lectii de muzica de la organistul din comuna, facand exercitii acasa la o spinetta dezacordata (un fel de clavecin). Continua in felul acesta pana cand Antonio Barezzi, un comerciant din Busseto iubitor de muzica, prieten al familiei Verdi, il ia la el in casa si-i plateste lectii de muzica la un nivel mai ridicat. In 1832 se prezinta la conservatorul din Milano, dar este respins pentru ca depasise limita de varsta pentru un student de conservator. Reintors la Busseto primeste postul de maestru de muzica al comunei si se casatoreste in 1836 cu fiica lui Barezzi, Margherita, de la care are doi copii, Virginia si Icilio. Intre timp, Verdi incepe sa compuna, orientat inca de acum in directia muzicii de opera. In 1839 debuteaza la Teatro alla Scala din Milano cu opera Oberto, conte di San Bonifacio, obtinand un oarecare succes, umbrit insa in 1840 de moartea Margheritei, apoi si a celor doi copii. Indurerat de aceste pierderi, Verdi se reculege si isi continua activitatea componistica cu opera Un giorno di regno, care inregistreaza insa un total fiasco. Descurajat, se gandea deja sa abandoneze muzica, dar numai doi ani mai tarziu, in 1842, obtine la Scala un succes triumfal cu opera Nabucco, datorat in parte si interpretarii magnifice a sopranei Giuseppina Strepponi, care avea sa-l insoteasca pana catre sfarsitul vietii.

Incepe o perioada in care Verdi munceste "ca un ocnas", cum spunea el insusi, pentru a satisface cererile diverselor teatre de opera din Italia. Intre anii 1843 si 1850 compune intr-un ritm sustinut 13 opere, intre altele I Lombardi alla prima crociata (Lombarzii), Ernani, I due Foscari, Macbeth si Luisa Miller. Tot in acest timp ia nastere relatia sa cu Giuseppina Strepponi.

In 1848 se muta la Paris. Forta lui creativa este tot mai fecunda, in asa masura ca, din 1851 pana in 1853, compune una dupa alta trei capodopere, cunoscute sub numele de "Trilogia populara", si anume: Rigoletto, Il Trovatore si La Traviata, la care se mai adauga si I vespri siciliani (Vecerniile siciliene). Succesul acestor opere a fost de nedescris. Impodobit cu faima dobandita, Verdi se stabileste impreuna cu Giuseppina Strepponi la proprietatea "Sant'Agata" din Busseto, unde va locui cea mai mare parte a timpului. In 1857 se pune in scena opera Simon Boccanegra iar in 1859 se reprezinta Un ballo in maschera („Bal mascat"). In acelasi an se casatoreste cu Giuseppina Strepponi.

Din 1861, Verdi ia parte si la activitatea politica in Italia, numele lui devenise simbolul miscarii de eliberare a nordului Italiei de sub dominatia austriaca, sub conducerea dinastiei de Savoia (V.E.R.D.I. = Vittorio Emanuele Re D ' Italia = Victor Emanuel, regele Italiei). In 1874 este numit senator in parlamentul italian. Nu-si intrerupe activitatea muzicala si da la iveala opera La forza del destino („Forta destinului") si Messa di Requiem, celebrata in 1873 la moartea scriitorului Alessandro Manzoni. Pentru festivitatile prilejuite de deschiderea Canalului de Suez in 1869 compune opera Aida. In 1887, este reprezentata capodopera sa Otello iar in 1893, la varsta de 80 de ani, se inspira din nou din Shakespeare pentru a compune opera buffa Falstaff, dupa care se retrage la "Sant'Agata" si isi ia adio de la activitatea componistica. Dupa ce in 1897 moare Giuseppina, Verdi se stinge si el din viata la Milano, la 27 ianuarie 1901.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.