Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Elefantii-Cele mai inteligente animale ale planetei
522 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Se tem elefantii de... soareci ?
1.124 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
  Un fapt foarte rar - Un crocodil ataca elefantii
601 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Elefantul - 270 de kilograme de mancare intr-o zi
1.538 vizite - 0 comentarii
adaugat de emil
 
  Animale fata in fata : Leul vs.Crocodril !
1.692 vizite - 0 comentarii
adaugat de victoria
 
  Elefantul alb
1.069 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale Super inteligente / Elefantii
1.216 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Ce sanse de supravietuire are un elefant atacat de lei ?
3.932 vizite - 0 comentarii
adaugat de bunele
 
  Ranit de sageti otravite, un elefant a cerut ajutor
826 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  100% Adevarat...Sirenele exista (Animal Planet)
741 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Elefantii - Un nou nascut de 100 de kilograme

 
 
 
 
 
Adaugat de bunele 22.11.2011  Adauga la favorite 14.214 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (5 voturi )
   
 
Actualmente elefantii sunt cele mai mari si cele mai grele animale terestre, pe linga faptul ca au dintii incisivi cei mari lungi, au nasul cel mai lung si poate memoria cea mai buna. Cu toata greutatea lor de mai multe tone, deplasarea lor se poate numi sprintena. In padure, daca este necesar se furiseaza fara zgomot.

Acesti "uriasi blanzi" sunt fiinte sensibile si cu simt afectiv, traiesc in legaturi stranse cu membrii familiei si cu ceilalti membrii ai turmei.

Din pacate aceste animale au fost vinate fara mila de om pentru incisivii lor -pentru fildesul pretios- si numarul de indivizi ai celor doua specii a inceput sa scada intr-un mod alarmant.

Greutate impresionanta Masculii din specia elefantului african pot depasi greutatea de 6 tone.

Greutatea capului poate avea un sfert din masa corpului.

Aceasta parte a corpului, pe linga greutatea sa considerabila, este incarcata si cu mijloace de obtinere a hranei - trompa, fildesii, masele de mestecat, uriasii muschi ai maxilarului.

Fildesii elefantilor sunt dinti alungiti - incisivi modificati - care sunt folositi pentru scoaterea radacinilor din pamant si pentru decojirea pomilor.

Elefantii masculi folosesc fildesii in luptele lor de stabilire a ordinii ierarhice, lupte premergatoare perioadei de imperechere. Spre deosebire de dinti, fildesii cresc pe tot parcursul vietii elefantului.

S-a inregistrat ca un mascul de elefant african batran avea fildesii de peste 3 m lungime. Capul elefantului este sustinut de un gat scurt, puternic.

De aceea elefantul nu poate sa-si aplece capul pentru a aduna hrana. Aceasta deficienta a fost inlaturata de procesul de evolutie prin dezvoltarea trompei, rezultata din alungirea buzei superioare musculoase si a nasului.

Acest organ admirabil al elefantilor este constituit din mii de muschi si este utilizat pentru o sumedenie de operatii, printre care culesul fructelor, aspiratia apei, ruperea crengilor si sapatul radacinilor.

Trompa este sensibila atat la mirosuri cat si la pipait, elefantii o folosesc atat la indentificarea unui elefant strain cat si la transmiterea salutului membrilor familiei sau la mangaierea perechii dorite.

Miscarea corpului imens al elefantului nu este deloc greoaie. Gambele scurte si robuste impart in mod egal greutatea pe patru picioare.

Ca si calul, si elefantul umbla pe degetele picioarelor. Oasele rasfirate ale degetelor sunt sprijinite de o talpa rotunda si pe un calcai format dintr-un tesut spongios.

Pielea groasa care acopera talpa se toceste si se reface in mod continuu. Contrar aspectului diform, elefantul este un animal ager si nu se sperie de nici o forma de relief: traverseaza cu usurinta atat mlastinile cat si terenul stancos, pe teren solid lasand putine urme. Acest urias al uscatului se descurca bine si la inot: folosindu-si trompa ridicata ca tub de respiratie, traverseaza inot raurile si lacurile.

Elefantii sunt erbivori. In afara de iarba padurilor sau a savanelor consuma si alte plante cu tulpina moale, frunze de copaci, diferite fructe si flori, chair crengi, tulpini de copaci sau radacini.

Ei trebuie sa manance enorm de mult pentru a satisface necesarul de energie a corpului lor imens si pentru a completa materialele ce formeaza tesuturile acestuia.

Marea parte a zilelor o petrec in cautarea hranei, pentru a asigura necesitatile mari de vitamine si saruri minerale ale organismului. Intr-o zi - in cca 16 ore - un elefant poate consuma pina la 225 Kg de alimente.

Elefantul isi foloseste trompa si pentru a-si potoli setea. Are nevoie de foarte multa apa -pentru elefantul african 5 litri de apa inseamna o inghititura.

Trage apa in trompa, inchide orificiile din capat, dupa care isi indoaie trompa astfel incat capatul sa-I intre in gura, iar apoi evacueaza continutul. Toate acestea nu sunt usor de invatat, de aceea puii de elefanti lipaie apa cu gura.

Gestatie lunga Perioada de gestatie a elefantului african are o durata de 22 de luni, la elefantul indian de 21 de luni, si femela naste de regula un singur pui.

Greutatea puiului nou-nascut este in jur de 100 Kg, inaltimea lui este aproape de 1 m. In primii doi ani este alaptat, dar intre timp invata sa-si foloseasca trompa si sa mestece ierburile si tufele.

Puii masculi ajunsi in pragul maturitatii - in jur de 14 ani - sunt alungati din turma, pentru ca nu cumva sa se imperecheze cu membrii familiei, puii femele ramanand cu turma toata viata, si pana la prima nastere ajuta la cresterea puilor mai tineri.


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)