Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  "Veveritele nazdravane"
745 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Padurea mistica a Germaniei
164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Lataretu – Ultimul cantec, ultima zi
848 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revelionul la scotieni
1.189 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animale ca noi : limbajul animal
105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul - Ultimul dintre romani
99 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  torsul si tesutul lanii,
1.970 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Saptamana Luminata
841 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fanfare Ciocarlia - Documentar
867 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1929 – Marele Crah
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

De ce canta cocosii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.10.2021  Adauga la favorite 201 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cu mult timp inainte de aparitia ceasurilor desteptatoare, cantatul cocosilor era suficient pentru a semnala oamenilor sosirea diminetii. Cercetarile specialistilor din cadrul Universitati din Nagoya au scos la iveala motivele pentru care cocosii canta.

Una dintre descoperirile specialistilor niponi a fost aceea ca toti cocosii au un ceas intern care odata cu maturizarea fiziologica le spune acestor pasari atat de populare, cand anume sa cante. Prezenta aceluiasi ceas intern le permite cocosilor sa anticipeze rasaritul soarelui chiar daca sunt tinuti in incaperi complet opace.

Precum toate pasarile, cocosii canta dupa forma unui tipar precis in decursul celor 24 de ore care compun o zi. De fapt, aproape toate vietuitoarele au un ritm zilnic de activitate denumit stiitific – ritm circadian. Pe baza propriului ritm circadian cocosii anticipeaza sosirea diminetii pentru a-si incepe comportamentul obisnuit de hranire si aparare a teritoriului si gainilor de eventuala prezenta a altor cocosi. Insa aceiasi cercetatori niponi au descoperit ca daca un cocos din vecini are un ceas biologic intern „setat" mai devreme decat media cocosilor din regiune, acel cocos mai matinal ii poate stimula prin cantecele sale si pe ceilalti cocosi care odata ce-l aud se pornesc si ei sa cante.

Cantecul de dimineata al cocosilor este de fapt o modalitate de a-si stabili teritoriul. Cand un cocos canta, el transmite celorlalti cocosi ca este puternic si sanatos, iar daca ei se aventureaza pe teritoriul sau, cocosul respectiv este gata de lupta. Din acelasi motiv, cocosii care se pregatesc sa cante, aleg intotdeauna cel mai inalt punct de observatie din terioriul lor (gard, poarta, acoperisul cotetului, gramada de lemne, etc.) pentru a deveni cat mai vizibili, iar cantecul lor sa se propage astfel cat mai departe


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.