Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Boala lui Addison,
1.573 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cat de periculosi pot fi nodulii tiroidieni
3.493 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apa cu menta
820 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Exercitii pentru femei insarcinate -3
1.250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minunea verde - Patrunjelul
723 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raceala comuna (guturaiul)
637 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nefrita cronica
2.079 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tratamentul chirurgical pentru hipospadias
43 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Otita la copil
48 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BOMBA naturala pentru a proteja sistemul imunitar
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Tiroidia Hashimoto

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.05.2021  Adauga la favorite 445 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tiroidita Hashimoto este o afectiune in care sistemul imun ataca tiroida determinand frecvent hipotiroidism.

Despre
Tiroidita Hashimoto este o afectiune in care sistemul imun ataca tiroida, glanda mica de la baza gatului, situata sub “marul lui Adam". Glanda tiroida face parte din sistemul endocrin, care produce hormoni responsabili cu coordonarea majoritatii functiilor organismului.

Inflamatia din tiroidita Hashimoto, cunoscuta si sub denumirea tiroidita cronica limfocitara, determina frecvent hipotiroidism.

Boala afecteaza cu predilectie femeile de varsta a II-a, insa poate sa apara si la barbati, la femeile de toate varstele sau la copii. Medicii investigheaza functia tiroidei pentru a depista tiroidita Hashimoto. Terapia de substitutie hormonala este, de obicei, un tratament simplu si eficient.

Simptome
Tiroidita Hashimoto progreseaza lent, pe parcursul a mai multi ani (semnele sau simptomele pot sa nu apara, chiar daca anticorpii caracteristici TPO sunt depistati in analizele de sange) si determina deteriorarea cronica a tiroidei, dezvoltarea gusei (tiroida marita) si insuficienta tiroidiana graduala. Nu exista semne si simptome tipice tiroiditei Hashimoto – acestea sunt in principal cele ale glandei tiroide hipoactive (hipotiroidism).

Semnele si simptomele hipotiroidismului includ:

Oboseala si lentoare
Sensibilitate crescuta la frig
Constipatie
Piele palida, uscata
Aspect infiltrat al fetei
Unghii casante
Caderea parului
Umflarea limbii
Crestere inexplicabila in greutate
Dureri si sensibilitate musculara
Dureri si rigiditate articulara
Slabiciune musculara
Menstruatii abundente sau prelungite (menoragie)
Depresie
Pierderi de memorie
Cand sa mergi la medic
Mergi la medicul endocrinolog daca te confrunti cu urmatoarele semne si simptome:

Oboseala inexplicabila
Piele uscata
Aspect palid si umflat al fetei
Constipatie
Ai nevoie sa mergi la medicul endocrinolog pentru verificarea periodica a functiei tiroidei daca:

Ai avut o interventie chirurgicala la nivelul tiroidei
Ai urmat tratament cu iod radioactiv sau cu medicamente antitiroidiene
Ai facut radioterapie la nivelul urmatoarelor zone: cap, gat sau torace
Daca ai colesterol marit, discuta cu medicul tau daca hipotiroidismul ar putea fi cauza.

Daca urmezi terapie de substitutie hormonala pentru hipotiroidismul provocat de boala Hashimoto, programeaza urmatoarele vizite in functie de frecventa recomandata de medicul endocrinolog – este important sa te asiguri ca vei primi doza corecta de medicament. In timp, doza necesara corectarii functiei tiroidei se poate schimba.

Cauze
Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna in care sistemul imun creeaza anticorpi care distrug glanda tiroida. Medicii nu cunosc cu exactitate ce anume determina sistemul imun sa atace glanda tiroida. Unii cercetatori sunt de parere ca un virus sau o bacterie ar putea sa declanseze raspunsul imun, in timp ce alti specialisti considera ca o afectare genetica ar putea fi implicata.

O combinatie de factori – inclusiv ereditatea, genul si varsta – cresc probabilitatea sa dezvolti tiroidita Hashimoto.

Factori de risc
Gen. Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta boala Hashimoto.

Varsta. Boala poate sa apara la orice varsta, insa este mai frecventa la varsta a II-a.

Ereditate. Ai risc crescut daca alti membri ai familiei au avut boala tiroidiana sau alte afectiuni autoimune.

Alta boala autoimuna. Artrita reumatoida, diabet de tip 1 sau lupus sunt boli autoimune care cresc riscul de a dezvolta tiroidita Hashimoto, daca deja suferi de una din ele.

Expunere la radiatii. Persoanele expuse la niveluri mari de radiatii din mediu sunt mai predispuse la tiroidita Hashimoto.

Complicatii
Netratata, tiroida hipoactiva (hipotiroidismul) provocata de tiroidita Hashimoto poate determina o serie de probleme de sanatate:

Gusa. Stimularea constanta a tiroidei pentru a elibera mai multi hormoni poate sa duca la marirea in dimensiuni a glandei, o conditie cunoscuta drept gusa. Hipotiroidismul este una dintre cele mai frecvente cauze ale gusei. Desi nu este in general o sursa de disconfort, gusa marita poate afecta aspectul fizic si poate interfera cu mecanismul inghitirii sau respiratiei.
Probleme cardiace. Tiroidita Hashimoto poate, de asemenea, sa fie asociata cu risc crescut de boala de inima, in special din cauza nivelurilor ridicate de colesterol LDL – colesterolul “rau" – care apar in cazul persoanelor cu hipotiroidism. Netratat, hipotiroidismul poate determina cardiomegalie (inima marita) si, posibil, insuficienta cardiaca.
Tulburari mentale. La debutul tiroiditei Hashimoto poate sa apara depresia, care se poate inrautati in timp. Boala Hashimoto poate, de asemenea, sa reduca libidoul atat la femei, cat si la barbati si poate determina incetinirea functiilor mentale.
Mixedem. Aceasta conditie rara, amenintatoare de viata apare ca o consecinta a hipotiroidismului pe termen lung, rezultat al tiroiditei Hashimoto netratate. Semnele si simptomele sunt: somnolenta, urmata de letargie profunda si pierderea cunostintei. Coma mixedemica poate fi declansata prin expunerea la frig, la sedative, infectie sau alte tipuri de stres resimtit de organism. Mixedemul necesita tratament medical de urgenta.
Malformatii congenitale. Nou-nascutii femeilor cu hipotiroidism netratat cauzat de tiroidita Hashimoto pot avea risc crescut de defecte congenitale prin comparatie cu cei proveniti din mame sanatoase. Acesti copii sunt mai susceptibili la tulburari de dezvoltare fizica sau mentala. Ar putea exista o legatura intre sarcinile femeilor cu hipotiroidism si anumite malformatii congenitale – de exemplu, despicatura valului palatin (palatoschizis sau gura de lup). De asemenea pot aparea la nou-nascut anumite probleme cardiace, cerebrale si renale. Daca planifici o sarcina sau esti la debutul unei sarcini, asigura-te ca ai efectuat testele care investigheaza functia tiroidei.


Diagnostic
Medicul iti poate recomanda investigatii daca prezinti oboseala marcata, lentoare, piele uscata, constipatie, raguseala sau daca, in cadrul consultului fizic, remarca prezenta gusei (glanda tiroida marita). De asemenea, urmatoarele analize iti vor fi recomandate si in cazul in care ai avut probleme tiroidiene.

Diagnosticul este bazat pe semne si simptome, precum si pe rezultatele analizelor de sange care masoara nivelurile hormonilor tiroidieni si ai hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) produs la nivelul glandei pituitare. Acestea pot include:

Testarea hormonilor tiroidieni. Cantitatea de hormoni produsi de glanda tiroida si pituitara poate fi determinata prin analize de sange. Daca tiroida este hipoactiva, nivelul hormonilor tiroidieni (FT4 – tiroxina libera) este scazut. Totodata, nivelul TSH este ridicat deoarece glanda pituitara incearca sa stimuleze glanda tiroida sa produca mai multi hormoni.

Testarea anticorpilor tiroidieni. Pentru ca tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna, o analiza de sange poate confirma prezenta anticorpilor impotriva peroxidazei tiroidiene (anticorpi anti-TPO), o enzima care se gaseste in mod normal in glanda tiroida.

In trecut, medicii nu puteau sa depisteze tiroida hipoactiva (hipotiroidismul), principalul indicator al bolii Hashimoto, decat atunci cand simptomele erau relativ avansate. Insa, prin testul TSH - cel mai sensibil test – medicii pot diagnostica afectiunile tiroidiene mult mai devreme, frecvent inainte sa apara simptomele.

Testul TSH fiind cea mai buna analiza de screening, medicul cel mai probabul va recomanda sa il efectuezi pe acesta, urmat, la nevoie, de un test de dozare a hormonilor tiroidieni. Testul TSH joaca de asemenea un rol important in urmarirea si monitorizarea hipotiroidismului. Ajuta medicul in stabilirea dozei corecte de medicamente, atat cea initiala, cat si cea necesara pe parcurs.

Ocazional, boala poate fi depistata devreme, in special in cazul persoanelor cu istoric familial de boala tiroidiana, in timpul analizelor de screening de rutina, chiar inainte de aparitia simptomelor de hipotiroidism. In aceste cazuri, apar doar izolat cresteri ale TSH, hormonii tiroidieni avand valori normale, iar anticorpii anti-TPO fiind pozitivi.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.