Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  El Lissitzky
483 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mihail Larionov
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kazimir Malevich si avangarda rusa
1.249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marc Chagall: Viata unui artist
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marc Chagall
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hilma af Klint: Viata unui artist:
430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dans ,dans ,dans
2.955 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Efectul Umbrei-
314 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magie sau nu?
1.488 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  7 lucruri pe care nu le stiai despre Dali
132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Kazimir Malevici

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.04.2021  Adauga la favorite 558 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nascut la Kiev, capitala Ucrainei, provincie a imperiului rus, Kazimir Malevici a fost fiul lui Severin Antonovici Malevici, polonez de confesiune catolica, submaistru intr-o fabrica de zahar din Iampol. Mama sa, Ludoviga Alexandrovna Galinovska, era ucraineana ortodoxa, in casa se vorbea insa mai mult limba polona. Kazimir creste printre muncitorii de la fabrica si taranii care cultiva sfecla de zahar. In anul 1890, familia Malevici se muta la Parhomovka, unde se afla o alta rafinarie de zahar. Kazimir, acum in varsta de doisprezece ani, incepe sa fie atras de desen si pictura. Tatal sau vede la inceput in aceasta indeletnicire o simpla distractie si chiar il incurajeaza, dar - isi aminteste Malevici mai tarziu - "entuziasmul dispare rapid", deoarece la scoala obtine rezultate din ce in ce mai proaste.

In anul 1893, familia se muta din nou, de data aceasta in regiunea Kievului. "Distractia" aristica a lui Kazimir se preschimba in pasiune. Mama sa, o femeie sensibila, care scria versuri, ii acorda tot sprijinul, intr-una din zile il duce la un magazin de culori din Kiev si il lasa sa-si aleaga ce ii place. Cand implineste 17 ani, nu mai are decat o singura dorinta, sa dea examenul de admitere la Scoala de Arte Frumoase din Kiev. Acum insa intampina rezistenta ferma a tatalui - fiul trebuie sa lucreze! Cand in anul 1896 familia se muta la Kursk, Kazimir se angajeaza ca desenator tehnic la administratia cailor ferate, dar isi petrece timpul liber impreuna cu cativa colegi pictand si desenand in aer liber.

In anul 1901 se casatoreste cu poloneza Kazimira Zgleitz, mai in varsta cu opt ani decat el. Anul urmator tatal sau moare, cu ajurorul mamei aduna bani si reuseste sa plece la Moscova pentru a studia pictura.


Malevici doreste sa studieze la renumita "Academie de Pictura si Arhitectura" din Moscova, da examen pentru Academie de trei ori, fara succes insa. In 1904, incepe sa frecventeze cursurile pictorului Feodor Roehrberg, in atelierul caruia se aduna multi tineri originari din Ucraina. Cand in decembrie 1905 izbucnesc primele tulburari revolutionare, toti se regasesc pe baricade. Dupa ce spiritele s-au calmat, Malevici revine la pregatirile sale. Studiile si schitele sale din acesti ani se apropie de lucrarile pictorului naturalist Ilia Efimovici Repin si de operele impresionistilor (Pe bulevard, 1903; Primavara - Gradina in floare, 1904). Incepe o perioada de mari necazuri, numai cu ajutorul familiei poate sa faca fata problemelor financiare. Gratie lui Feodor Roehrberg va prezenta in luna martie a nului 1907 doua desene la expozitia organizata de Asociatia Artistilor Moscoviti, unde isi expune lucrarile si Wassily Kandinsky. Cu aceasta ocazie face cunostinta cu Mihail Fiodorovici Larionov si Natalia Sergheevna Goncearova, care ii vor deveni prieteni. Personalitatea artistica a celor doi pictori va exercita o puternica influenta asupra lui Malevici. Viata culturala a Moscovei este in primii ani ai secolului extraordinar de intensa. Negustorii de arta cumpara multe opere contemporane din pictura franceza. Colectiile Tretiakov, Morozov si Sciukin sunt accesibile publicului, Malevici le frecventeaza si, incepand cu anul 1907, se face vizibila in lucrarile lui influenta paralela a fauvismului si a operelor lui Paul Cezanne (Natura moarta cu fructe, 1910-1911). Patrunde in mediile avangardiste, dar in acelasi timp in viata particulara trece printr-o perioada de criza. In anul 1909, sotia il paraseste, nemaiputand suporta lupta permanenta cu saracia si desele mutari dintr-o locuinta in alta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.