Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  12 sfaturi si trucuri pentru un par frumos si sanatos
1.570 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi cheie
1.277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 sfaturi pentru un par frumos si sanatos
607 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3 metode eficiente pentru a scapa de obrajii lasati
467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  12 sfaturi si trucuri pentru un par frumos si sanatos
1.615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru un zambet perfect in pozele de profil
1.263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Georgyana87
 
  Sfaturi de frumusete pentru primavara
1.349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru picioare stralucitoare
1.065 vizite - 0 comentarii
adaugat de Georgyana87
 
  Sfaturi pentru sprancene perfecte
1.557 vizite - 0 comentarii
adaugat de Georgyana87
 
  Sfaturi pentru un machiaj romantic
997 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Frumusete
 

 

Sfaturi pentru -copilirea​ si stropirea -tomatelor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.04.2021  Adauga la favorite 428 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pentru reusita unei culturi de tomate trebuie intreprinse o serie de operatiuni care ajuta planta sa se dezvolte armonios si, cel mai important, permit obtinerea unor recolte bogate si extrem de gustoase. Astfel, alaturi de palisare, copilirea este o alta operatiune importanta ce trebuie facuta rosiilor la momentul oportun pentru a evita pierderile de productie, estimate de specialistii din domeniul horticol la peste 20%. Copilirea se executa mai ales in cazul rosiilor crescute in solar si pentru rosiile care cresc in gradina, rosii inalte cu tip de crestere nedeterminata. Operatiunea de copilire consta in inlaturarea, cu ajutorul unei foarfeci de gradina sau chiar direct, cu mainile – ajutati de unghii, a lastarilor tineri ce cresc la baza tulpinii sau a frunzelor principale. Aceasta lucrare ce se executa la cultura de tomate necesita un volum mare de munca, mai ales daca vorbim de suprafete mari, dar este absolut necesara pentru a avea rosii dezvoltate conform caracteristicilor de soi.

Ce sunt copilii?

Copilii sunt mici tulpini, care se dezvolta la axila frunzelor. Copilii au un efect negativ asupra dezvoltarii armonioase a plantei si asupra fructificarii. Daca acesti lastari nu sunt indepartati prin operatiunea de copilit, acestia se dezvolta rapid si ajung sa concureze tulpina principala a plantei, pe care o lipsesc de o buna parte din seva bruta. In plus, copilii aglomereaza planta, scazand posibilitatile de aerisire si sporind astfel posibilitatea aparitiei bolilor. De asemenea, copilii afecteaza fructificarea, prin intarzierea coacerii rosiilor si scaderea dimensiunilor acestora.
Lastarii se copilesc cand au 2-3 cm lungime

Ruperea lastarilor sau copilirea este recomandata sa se faca inainte ca lastarul sa atinga lungimea de 5 cm. Daca copilirea se face cand lastarul are 2-3 cm ranile se cicatrizeaza rapid, planta se vindeca mult mai repede si nu sufera de pe urma acestei operatiuni. Daca se intarzie copilitul planta va incepe sa indrepte catre lastari o mare parte din produsii de fotosinteza in dauna cresterii fructelor, scade ritmul de aparitie a noilor frunze si a inflorescentelor, iar rana produsa de ruptura este mult mai mare si mai greu de vindecat, transformandu-se in adevarate porti de intrare a bolilor.

Pasii care trebuiesc urmati pentru o copilire corecta

Plantele de tomate trebuiesc analizate cu regularitate pentru a observa cand isi fac aparitia primii lastari. O data pe saptamana trebuie sa analizezi cu grija rosiile in punctele in care petiolul (codita – n.r) frunzelor se insereaza pe tulpina. Daca observi ca s-au dezvoltat copili, acestia trebuiesc indepartati. In general, primii lastari apar in zona situata intre baza tulpinii si primul etaj florar. Inlaturarea acestora nu pune prea mari probleme, deoarece singura zona ce poate fi afectata este reprezentata de baza tulpinii.

A doua sectiune de planta unde isi fac aparitia copilii este reprezentata de baza frunzelor principale. In aceasta etapa se rupe orice lastar pana in zona celui de-al doilea etaj florar.
Actiunea in sine este foarte simpla astfel ca se indeparteaza lastarul crescut intre frunza si tulpina, apucandu-l la 1 cm de baza, in asa fel , incat sa ramana la locul indepartarii un ciotulet, care nu va mai permite refacerea unuia nou. Indepartarea lastarilor se poate face fie prin rupere directa, fie prin taierea cu o lama sau cutit foarte ascutit direct de la baza. Dat fiind faptul ca fiecare dintre metode are plusurile si minusurile sale, ramane la latitudinea legumicultorului ce varianta alege sa aplice.

Uneori nu ai suficient timp pentru a copili rosiile in timp util, asa ca te poti trezi cu niste copili atat de mari, incat nu isi mai dai seama care este copilul si care este tulpina principala a plantei. In acest caz, trebuie sa te uiti dupa flori Pe tulpina principala vei gasi inflorescente, iar pe copili nu vei gasi. Se poate intampla sa apara si pe copili inflorescente, dar acestea sunt mai subdezvoltate decat cele de pe tulpina principala.

Poarta manusi atunci cand copilesti tomatele

Seva de la rosii pateaza destul de rau. La inceput este verde, dar in cele din urma se oxideaza si lasa pe maini si pe haine pete inchise la culoare. De aceea, atunci cand copilesti tomatele, este recomandat sa porti o pereche de manusi subtiri. Daca nu vrei sa porti manusi si ai mult de copilit, dar nu vrei nici sa obtii la sfarsit maini cu aspect negricios, va trebui sa te speli de mai multe ori pe maini, pana cand scapi de "negreala".
Dupa copilit trebuie sa dezinfectezi ranile

Indiferent cand s-a facut lastarirea, operatiunea raneste planta si orice rana mai mica sau mai mare reprezinta o poarta de intrare in planta pentru sporii prezenti in atmosfera. Tocmai de aceea imediat dupa terminarea lucrarilor se administreaza un fungicid, ce trebuie sa aiba cat mai bune proprietati de cicatrizare


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.