Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  . Daliile
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea rosiilor in paie
695 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea legumelor intr-o mini sera
285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultura de capsuni, sfatul specialistului
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea castravetilor
851 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Swainsona
1.092 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea asmatuiului
409 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea florilor frumoase ale familiei Begonia
213 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa cultivati turmericul
436 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lamaiul, totul despre plantare si intretinere
2.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Cultivarea capsunilor, generalitati

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.04.2021  Adauga la favorite 345 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Capsunul cultivat in gradina produce fructe cu o greutate intre 5 si 30 de grame, o planta poate produce de la 200 la 500 de grame de fructe. Pentru o familie medie se pot cultiva intre 20 si 50 de plante de capsun. Pentru a cultiva capsuni sanatosi avem nevoie de rasaduri (stoloni) de calitate, sanatoase, eventual insotite de certificat fitosanitar. Capsunul se cultiva bine pe un teren usor acid, bogat in humus, bine fertilizat, (gunoi de grajd circa 400 kg pentru 100 de metri patrati). Capsunul are o durata de viata de circa 4 ani, pe durata ciclului de viata productiile scad, cea mai buna productie se obtine in primul an. Pentru a avea mereu plante tinere se pot selecta stoloni la sfarsitul lunii iunie, se pun la facut radacini (fara sa fie separati de planta mama); la inceputul toamnei se separa de planta mama si se planteaza. Daca cultivam soiuri remontate de capsun inmultirea se face prin dividerea radacinilor plantei la inceputul toamnei. Soiurile de capsuni cultivati se pot imparti in doua mari categorii: soiurile remontate, infloresc si produc toata perioada vegetativa, produc putini stoloni, pot fi cultivati pe verticala daca sunt dirijati pe o structura de sustinere; soiuri de primavara care infloresc si fructifica incepand cu a doua jumatate a lunii mai.

stoloni capsuncapsuni

Plantarea capsunilor pentru cultivare
Plantarea capsunilor se poate face pe toata perioada vegetativa cu conditia sa existe material saditor si sa fie plantare capsunposibila irigarea. Perioada optima pentru plantarea capsunilor este sfarsitul lunii august, cu avantajul ca pot fi lasati sa produca anul urmator. La capsunii plantati primavara, sau toamna se elimina mugurii floriferi si stolonii, sistemul radicular superficial al capsunului se dezvolta mai incet decat partea aeriana radacinile nu vor reusi sa asigure substantele nutritive necesare dezvoltarii fructelor. Plantarea capsunilor se face in gropi mici cu o adancime de circa 15 centimetri, coletul trebuie sa fie la nivelul solului, mugurele central trebuie sa fie aproximativ un centimetru deasupra solului; (mai jos duce la ofilirea stolonului, mai sus slaba dezvoltare a radacinilor si ofilire). Dupa plantarea capsunilor terenul se taseaza usor in jurul radacinilor. Distanta intre randuri trebuie sa fie de circa 70 centimetri; distanta intre plante pe rand de aproximativ 35 de centimetri. La cultivarea in gradina pe spatii mici capsunul se poate planta eficient pe straturi inaltate. Pentru a elimina riscul aparitiei buruienilor si a evita ca fructele capsunului sa intre in contact cu solul se face mulcirea. Capsunul are nevoie de irigari frecvente imediat dupa rasadit si pe perioada infloririi si formarii fructelor. La soiurile de primavara, dupa recoltare se taie toate frunzele, se elimina resturile vegetale si se fertilizeaza. Pentru prevenirea bolilor si daunatorilor se pot face stropiri cu insecticide si produse fungicide acceptate de agricultura biologica. Tratamentele au eficienta maxima daca sunt efectuate intr-o zi insorita in prima jumatate a lunii martie. Capsunii cultivati in gradina se recolteaza esalonat la maturitate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.