Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sanchezia speciosa (sanchezia)
884 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se planteaza gazonul pentru peluza
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sistem de umbrire pentru terase
495 vizite - 0 comentarii
adaugat de Sun Leader
 
  Plantarea, inmultirea si ingrijirea lavandei
21 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Teisorul (Abutilon theophrasti)
1.072 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statueta domnita cu coronita din beton model S44.
631 vizite - 0 comentarii
adaugat de stalpisori si statuete
 
  De ce apare cleiul la pomii fructiferi.
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aglaonema commutatum
937 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fertilizator natural pentru plante
807 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Folosirea frunzelor in gradina
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Paulownia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.04.2021  Adauga la favorite 355 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Paulownia - cum se planteaza si care este ingrijirea de care are nevoie
Se spune despre Paulownia, numit si „Arborele Imparatesei Regale" ca este copacul cu cea mai rapida crestere din lume, si asta pe buna dreptate.
Majoritatea copacilor cu crestere rapida vor creste cu 1,2-1,8 metri in inaltime pe an, insa Paulownia poate creste cu 4,5 metri pe an. Impresioneaza prin coronamentul sau minunat, cu ramificatie inalta, dar si prin reteaua sa de radacini deloc agresiva. Prin urmare, nu va trebui sa va faceti griji cu privire la faptul ca este invaziv sau predispus la boli sau la alte probleme cauzate de diversi daunatori. In loc sa caute apa, Arborele Imparatesei Regale dovedeste ca are o toleranta excelenta la seceta.

De asemenea, primavara, ofera un spectacol superb de flori mari si frumoase, de culoarea lavandei, cu parfum dulce si care rezista o perioada indelungata. Frunzele sunt foarte mari si prezinta un verde intens toata vara. Lemnul sau este destul de dur si este de fapt un lemn de esenta tare folosit in unele tari pentru cherestea si pentru mobilier fin.

Deoarece acest copac creste atat de repede, va poate ajuta sa economisiti bani, pe care altfel i-ati fi cheltuit pentru plata facturilor de energie in timpul verii, cand folositi aparatul de aer conditionat. De fapt, se estimeaza ca un copac matur poate reduce facturile de incalzire si racire cu pana la 25%.

Totusi, cel mai incredibil beneficiu care vine odata cu plantarea arborelui Paulownia are legatura cu mediul. Frunzele sale uriase filtreaza poluantii si toxinele din aer intr-un ritm rapid. Din nou, se estimeaza ca un singure arbore de Paulownia poate sa absoarba pana la 48 de kg de dioxid de carbon pe zi si il poate inlocui cu oxigen curat si pur. De asemenea, curata aerul de gaze cu efect de sera, care sunt atat de daunatoare. Radacinile arborelui se hranesc rapid cu ingrasamintele excesive din campurile de recolta sau din apropierea fermelor de animale.

Prin urmare, daca intentionati sa plantati un copac, atunci plantati unul care va aduce mai multe beneficii si care are grija si de Pamant. Arborele Imparatesei Regale ofera mai multe beneficii decat oricare alt copac care creste pe Pamant. Ba chiar s-au gasit dovezi fosilizate cum ca acest copac a crescut in vremurile foarte indepartate din abundenta, in special in America de Nord,
Cum se planteaza Paulownia?
Primavara, Paulownia tormentosa este un copac absolut superb. Poarta muguri catifelati care se dezvolta in flori violete magnifice. Daca doriti sa plantati acest copac din seminte, exact asa cum face si natura, veti avea un mare succes, doearece plantarea semintelor de Paulownia nu da gres niciodata. Paulownia tormentosa este un copac foarte atragator, cu o crestere rapida si usor de cultivat in gradina de acasa, in mediul potrivit. Poarta flori asemanatoare unei trompete, care sunt mari, incantatoare, parfumate si in nuante superbe de mov sau albastru.

Dupa spectacolul de flori din primavara, apar frunzele uriase. Si acestea sunt frumoase, fragede si cu o moliciune aparte. Frunzele sunt urmate de un fruct verde care se maturizeaza intr-o capsula maro. Arborele a fost introdus in SUA candva in anii 1800, iar in cateva decenii, s-a naturalizat in partea de est a tarii tocmai prin propagarea semintelor. Fructul copacului este o capsula cu patru compartimente care contine mii de seminte minuscule. Un copac matur produce aproximativ 20 de milioane de seminte in fiecare an. Deoarece Arborele Imparatesei Regale se autoinsamanteaza cu usurinta, in unele locuri este considerat invaziv.

In salbaticie, semintele Arborelui Imparatesei Regale reprezinta metoda naturala de propagare. Drept urmare, germinarea semintelor este destul de usor de realizat in majoritatea regiunilor tarii. Semintele de Paulownia sunt foarte mici, asa ca trebuie sa depuneti un efort suplimentar pentru a le semana in strat subtire si pentru a preveni rasadurile aglomerate. O modalitate de a continua germinarea semintelor este sa le asezati pe o tava deasupra compostului. Pentru a germina, semintele au nevoie de soare, asa ca nu le acoperiti cu sol. Pastrati solul umed o luna sau doua pana cand vedeti ca semintele au germinat. Daca veti acoperi tava cu o folie de plastic, veti retine umezeala. Odata ce semintele germineaza, indepartati folia de plastic. Rasadurile tinere se dezvolta rapid si cresc pana la 2 metri in primul sezon de crestere. Cu putin noroc, de la germinarea semintelor de Paulownia veti ajunge sa va bucurati de florile sale spectaculoase in doar doi ani.

Daca va intrebati unde anume sa plantati Arborele Imparatesei Regale, alegeti un loc cat mai protejat si cat mai ferit de vanturi puternice. Lemnul acestui copac cu o crestere atat de rapida nu este foarte puternic, asa ca se poate rupe in timpul furtunilor. Pe de alta parte, Paulownia nu necesita un tip special de sol si chiar este tolerant la seceta, conform Gardeningknowhow.



Cum si cand se efectueaza lucrarile de taiere la Paulownia?
Acest copac originar din China, care poate creste pana la 15 metri in inaltime si in lungime, are nevoie de taieri timpurii pentru a-si forma o structura puternica a ramurilor. Deoarece Arborele Imparatesei Regale creste extrem de repede, cu aproape 4,5 metri pe an, lemnul sau este foarte slab si foarte vulnerabil la rupere. Ramurile sale tind sa se desprinda, ceea ce din nou este o problema. Tunderea corecta a Arborelui Imparatesei Regale reprezinta solutia la aceste probleme. Intrebarea cand sa taiati Paulownia este strans legata de modul in care se tunde acest copac. Cand si cum depind de rezultatul pe care doriti sa il obtineti.

O optiune ar fi sa taiati copacul la o dimensiune mai mica pentru a se potrivi intr-o gradina, deci puteti taia copacul la 1 metru, lasand cateva ramuri pe trunchiul principal. Faceti aceasta taiere toamna, deoarece acest tip de taiere incetineste cresterea rapida a copacului. In primavara, crengile copacului vor fi pline cu frunzele sale in forma de inima. De asemenea, vor aparea superbele flori albastre sau mov, raspandind in gradina un parfum de caprifoi.

De asemenea, Paulownia se poate taia destul de sever si iarna, ceea ce din nou va duce la un val de frunze proaspete in fiecare primavara. Trunchiul scurtat va produce ramuri verzi cu frunze uriase sub forma de inima.

Daca intentia cu care doriti sa tundeti Arborele Imparatesei Regale este aceea de a-l consolida pur si simplu, atunci nu trebuie decat sa taiati lemnul mort la inceputul primaverii. Nu va ganditi sa faceti o taiere prea severa in aceasta perioada, deoarece veti elimina florile. De abia dupa inflorire, puteti taia Paulownia mai sever, sa indepartati ramurile deterioate si pe cele care se suprapun, precum si pe cele care tind sa se desprinda. De asemenea, puteti indeparta ramurile inferioare pentru a putea trece pe sub copac.

Daca arborele a crescut stramb, taiati-l pana la pamant si lasati-l sa creasca din nou, avand grija sa indepartati toate ramurile laterale, cu exceptia trunchiului principal, care este si cel mai puternic. Astfel, Paulownia va creste drept si puternic, conform Gardeningknowhow.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.