Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  BUNE MANIERE - MANUIREA TACAMURILOR
366 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DE CE AM NEVOIE DE BUNE MANIERE ? - ANDREEA MOCAN
404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bunele maniere in vizita || Cum ne imbracam si ce ducem
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BUNE MANIERE - POLITETEA
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bunele maniere la masa
1.129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bunele maniere si reguli la restaurant
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bunele maniere in spatiul public
369 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zece detalii care te vor face sa arati mai bine
438 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  05 Cum ne imbracam.
1.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  07 Cum ne comportam intr-un restaurant
1.138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

. CUM AU APARUT BUNELE MANIERE ? - ANDREEA MOCAN

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.01.2021  Adauga la favorite 337 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inca de la inceputuri oamenii au simtit nevoia existentei unui set de reguli de comportament care sa fie respectate de toti membrii unei colectivitati. De-a lungul timpului s-a dovedit ca arta de a te comporta manierat, desi impusa printr-o serie de reguli, nu limiteaza libertatea individului, ci, dimpotriva, o largeste. Stiind cum sa te comporti in orice situatie, obtii respectul celor din jur, siguranta de sine, scapi de complexe, devenind mai liber in propria conduita.



Bunele maniere au fost inventate la curtile regale si adoptate de catre aristocratie. Prima carte propriu-zisa despre bunele maniere se crede ca a fost scrisa in jurul anului 2.400 i.Hr. de catre edilul Egiptului Ptah-hotep, primul ministru din perioada de domnie a lui Djedkare Isesi in cea de-a Cincea Dinastie.

Bazele codului bunelor maniere, cum il cunoastem astazi, isi au originile in Antichitate, atunci cind s-a inventat un spatiu civic al gestului prin agora, forumul, teatrul. Anticii puneau un accent deosebit pe miscarile corpului, ei considerau ca prin acestea individul isi exprima nobletea si perfectiunea spiritului. Gesturile trebuiau sa urmeze o linie mediana, sa nu fie nici domoale, dar nici foarte rapide.

Ulterior, in Evul Mediu perceptia vis-a-vis de miscarile largi ale corpului era usor diferita, gesturile erau expresia unei realitati ascunse, descriau interiorul persoanei, ii caracterizau sufletul, viciile, slabiciunile si virtutile.

In secolul al XV-lea si al XVI-lea, bunele maniere reprezentau un stil de viata particular. Odata cu aparitia burgheziei, ele incep sa se generalizeze, devenind in zilele noastre norme unanim acceptate. Pe masura ce societatea evolueaza, unele dintre ele se dovedesc a fi opusul ideilor actuale, dupa cum altele variaza de la tara la tara.

Nu uita: “Bunele maniere nu sunt lucru de putina insemnatate, ci rodul unei firi nobile si-al unui spirit cinstit." (Jonathan Swift)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.