Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce stim pana acum despre varianta Omicron?
335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vaccinurile: Pro sau Contra?
420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tot ce trebuie sa stiti despre retetele medicale
324 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancer de san metastatic-Un nou tratament
651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce este necesar vaccinul ROR
1.131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dieta in hipertensiune
995 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Beneficiile plantelor traditionale indiene
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Depresia-cauze, tipuri, simptome si tratamente naturiste
1.957 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce mancam cand avem probleme cu tiroida?
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marii criminali: meningita
203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Diferentele dintre vaccinurile Pfizer si Moderna

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.01.2021  Adauga la favorite 431 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Comisia Europeana a aprobat saptamana trecuta vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania Moderna. Decizia a venit dupa ce Agentia Europeana pentru Medicamente a recomandat utilizarea acestui vaccin, care este al doilea autorizat in UE dupa cel produs de Pfizer/BioNTech.

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea a publicat un document in care explica diferentele dintre cele doua vaccinuri:

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele doua vaccinuri?

Ambele vaccinuri utilizeaza tehnologia ce se bazeaza pe ARN mesager. Acest tip de vaccin invata corpul sa creeze anticorpii necesari in lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregatiti sa lupte cu virusul real atunci cand persoana vaccinata este expusa la infectia cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager patrunde in celulele umane, unde transmite informatia necesara producerii proteinelor proprii virale, fata de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane intr-un interval de pana la 5-7 zile si nu influenteaza in vreun fel ADN-ul celular, avand in vedere ca nu patrund in nucleu.

Cat de eficiente sunt cele doua vaccinuri impotriva COVID-19?

Eficacitatea celor doua vaccinuri este aproximativ aceeasi. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% in prevenirea bolii COVID-19, in timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune inca masura in care previn si infectia asimptomatica cu virusul SARS-CoV-2. Protectia pe termen lung nu poate fi cunoscuta cu exactitate pana in prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.
Cine se poate vaccina?

Varsta:

Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare incepand cu varsta de 16 ani, in timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la varsta de 18 ani.

Sarcina si alaptarea:

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care sa includa femei insarcinate sau care alapteaza, insa studiile preclinice nu arata ca ar exista efecte daunatoare asupra fertilitatii, sarcinii sau a fatului. Nu este cunoscut daca vaccinul influenteaza alaptarea.

In ambele situatii se recomanda consultarea prealabila a medicului pentru a fi luate in considerare riscurile si beneficiile individuale.

Cate doze trebuie facute?

Ambele vaccinuri necesita doua administrari – pentru Comirnaty rapelul se administreaza la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Ce reactii adverse pot aparea?

Reactiile adverse sunt de regula usoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere in brat, la locul administrarii, oboseala, dureri de cap, frisoane, dureri musculare si articulare, febra, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reactii adverse apar ca urmare a stimularii sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan si apar mai frecvent la tineri si dupa cea de-a doua doza.

Cum se distribuie?

Ambele vaccinuri necesita lanturi de frig (conditii de temperatura care trebuie respectate in timpul stocarii si distributiei). Vaccinul Moderna se recomanda a fi stocat la -20grade C, in timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80grade C. Dupa decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8grade C, in timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8gradeC.

Fiecare flacon de Comirnaty contine 5 doze de vaccin, in timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna contine 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesita dilutie prealabila cu ser fiziologic inainte de a fi administrat, in timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

In concluzie, din punct de vedere al sigurantei si eficacitatii cele doua vaccinuri sunt similare, diferentele fiind importante mai degraba pentru organizarea logistica (stocare, transport, administrare etc.).

Surse: https://vaccinare-covid.gov.ro/rovaccinare-diferentele-dintre-vaccinurile-biontech-pfizer-si-moderna/

Cand incepe etapa a II-a de vaccinare anti-COVID si ce categorii de oameni se pot vaccina

Cea de-a patra transa de vaccin anti-COVID de la Pfizer/BioNTech a sosit in Romania! Cele 150.000 de doze urmeaza sa fie distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitala si catre centrele din tara, iar de la jumatatea lunii ianuarie incepe etapa a doua de vaccinare anti-COVID, in cadrul careia sunt luati in calcul, in prima faza, rezidentii si personalul centrelor medico-sociale, apoi persoanele cu risc - cu varsta de peste 65 de ani si bolnavii cronici.

Pana pe 10 ianuarie numarul total de persoane vaccinate impotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer/BioNTech (incepand cu data de 27 decembrie 2020) este de 108.294.

Cine se poate vaccina anti-COVID in etapa a doua

Daca in prima etapa de vaccinare impotriva COVID-19 s-a vaccinat personalul medical, in etapa a doua a campaniei au prioritate urmatoarele categorii de persoane:

Populatia cu grad ridicat de risc

•Adulti cu varsta peste 65 de ani;

•Persoanele aflate in evidenta cu boli cronice, indiferent de varsta, in functie de indicatiile vaccinurilor utilizate.

Lucratori care desfasoara activitati in domenii-cheie, esentiale:

- Personal cheie pentru functionarea institutiilor statului (parlament, presedintie, guvern, ministere si institutii subordonate acestora);

- Personalul din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si a autoritatii judecatoresti;

- Personalul din sectorul economic vital:

•Procesare, distributie si comercializare a alimentelor de baza (panificatie, lactate, carne, fructe si legume);

•Uzine de apa, epurare, transport si distributie apa;

•Centrale electrice, productie, transport si distributie curent electric;

•Unitati de productie, transport si distributie gaze;

•Unitati de productie, transport si distributie combustibili lichizi si solizi;

•Unitati de productie, transport si distributie medicamente si materiale sanitare;

•Transport de persoane si marfuri;

•Noduri feroviare, aeroporturi civile si militare, porturi esentiale;

•Comunicatii (serviciul de telecomunicatii speciale, radio si televiziune nationale);

- Personalul din unitatile de invatamant si crese;

- Personalul postal si din servicii de curierat;

- Personalul cultelor religioase;

- Personalul din mass media care desfasoara activitati cu risc crescut de expunere la infectia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje in unitati medicale);

- Personalul din domeniul salubritatii si deseurilor.

De asemenea, MApN a stabilit masurile organizatorice pentru imunizarea voluntara a personalului militar si civil care activeaza in Armata Romaniei, respectiv militarii in rezerva, retragere, veteranii si vaduvele de razboi, potrivit celui mai recent comunicat emis de MApN.

Cum ne putem inscrie pentru vaccinare in etapa a doua

Inscrierile pentru etapa a doua de vaccinare anti-COVID pot fi facute in mai multe feluri:

•Prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfasoara activitati in domenii cheie, esentiale;

•Individual, direct pe platforma informatica, pentru persoanele care au varsta peste 65 de ani (aplicatia confirma varsta prin verificarea CNP-ului introdus la inregistrare);

•Prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au varsta peste 65 de ani si pentru persoanele aflate in evidenta cu boli cronice, indiferent de varsta;

•Prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale si rezidentiale;

•Prin apartinatori, pentru persoanele care au varsta peste 65 de ani;

•Prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care au varsta peste 65 de ani si pentru persoanele aflate in evidenta cu boli cronice, indiferent de varsta;

•Prin directiile de asistenta sociale de la nivelul primariilor, pentru persoanele care au varsta peste 65 de ani si pentru persoanele aflate in evidenta cu boli cronice, indiferent de varsta.

Unde ne putem vaccina

Pentru etapa a doua, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe si mobile, echipe mobile, reteaua de medicina de familie, centre drive-through. Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerarii sau a sacrificarii dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronica, telefonica, sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate intr-o platforma unica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.