Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sfaturi pentru mentinerea greutatii ideale
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru o viata sanatoasa
5 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru mentinerea greutatii ideale
430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru o toamna sanatoasa
738 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 sfaturi pentru a dormi mai bine
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi medicale cu Dr. Rusalina Mincu: Gripa 1
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dr. Mihaela Bilic: cele mai bune sfaturi de slabire
171 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 sfaturi pentru un somn odihnitor in timpul pandemiei
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 Sfaturi de sanatate mentala
5 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru indigestiile alimentare de sarbatori
288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

13 sfaturi ca sa te feresti de legume ucigase

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.10.2020  Adauga la favorite 267 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fructele si legumele detin un rol important in alimentatie, datorita nutrientilor continuti: vitamine, minerale, antioxidanti, fibre. Insa, daca sunt preparate necorespunzator si depozitate in locuri inadecvate, acestea pot produce boli digestive grave.
AcasaUtileSanatate13 sfaturi ca sa te feresti de legumele ucigase
13 sfaturi ca sa te feresti de legumele ucigase
0 Comentarii

de Marina Dohi 31 Mai, 2011 - 19:44


Fructele si legumele detin un rol important in alimentatie, datorita nutrientilor continuti: vitamine, minerale, antioxidanti, fibre. Insa, daca sunt preparate necorespunzator si depozitate in locuri inadecvate, acestea pot produce boli digestive grave.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomanda spalarea tuturor legumelor si fructelor inainte de a le consuma. „Nu numai castravetii, ci toate fructele si legumele pot fi contaminate cu E.coli inca de la depozitarea lor in magazine. Cu cat sunt mai mult manipulate, cu atat pot fi mai contaminate", ne-a spus specialistul.

Citeste si:

«Hai, neamule, la castraveti sanatosi!»

Gheorghe Mencinicopschi: «Omul este vinovat de contaminarea legumelor»

Am mancat si noi castraveti ucigasi?



1. Cand alegi castravetii in piata sau la supermarket, ai grija ca acestia sa fie fermi la atingere. Coaja trebuie sa fie neteda, de un verde inchis. Evita legumele moi, cu suprafata flasca sau zbarcita.

2. Castravetii se depoziteaza intregi, fara sa fie taiati, dar nu inainte de a fi spalati cu foarte mare atentie. Inveleste-i intr-o punga de plastic si pune-i in frigider. Ar trebui sa reziste o perioada de pana la 10 zile.

3. Castravetii care au fost taiati si nu au fost consumati in totalitate pot fi pastrati la frigider, insa perioada in care raman proaspeti scade la jumatate.

4. Daca vrei sa achizitionezi produse care pot fi consumate imediat (pepene taiat, salata, verdeturi etc.) asigura-te ca acestea au stat la o temperatura de cel putin 4°C si ca sunt ambalate corect.

5. In cosul de cumparaturi, nu amesteca fructele si legumele cu alimente nepreparate, cum sunt fructele de mare, carnea de pui, sau cu sticlele de bautura pline de praf. Pune-le pe fiecare intr-un colt al cosului si transporta-le in pungi separate. Riscul de contaminare este mare.

6. Odata ce le-ai cumparat, fructele si legumele se spala foarte bine, cu apa din abundenta.

7. Pentru a evita pesticidele, curata coaja fructelor si a legumelor si indeparteaza frunzele din exterior. Dupa cum se stie, vitaminele si mineralele se afla in mare parte in coaja, insa tot in coaja sunt si substantele chimice care iti vor afecta sanatatea.

8. Pentru rosii poti folosi putin bicarbonat de sodiu. Lasa-le cateva minute in apa in care ai pus bicarbonat de sodiu, apoi clateste-le.

9. Capsunile, fructele despre care se spune ca ar contine cele mai multe pesticide, prezinta si dezavantajul de a fi greu de curatat, din cauza semintelor. Tocmai de aceea, tine-le cateva minute in apa inainte de a le clati. La fel si piersicile. Au foarte multe pesticide si o coaja pe care o vei curata mai greu.

10. Persoanele din mediul rural care se alimenteaza cu apa potabila din fantani trebuie sa spele legumele si fructele numai cu apa fiarta si racita.

11. Pentru a nu ne imbolnavi, trebuie sa evitam contaminarea incrucisata a alimentelor depozitand produsele de origine animala separat.

12. Cutitul pe care il folositi la transarea carnurilor trebuie spalat bine in apa clocotita inainte de a-l folosi la taiatul legumelor.

13. Pastreaza legumele in frigider!



Dupa spalare, legumele si fructele se depoziteaza in frigider, la maximum patru grade Celsius, in pungi de hartie, pungi alimentare si caserole de plastic, sau in congelator, la -18 grade Celsius, portionate cat sa le folosim o singura data. Nu uitati ca frigiderul trebuie sa fie curat si igienizat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.