Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Transilvania - Inima Romaniei |
21 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Eminescu. Ep. 4 -
453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Natura 2000 in Romania - bioregiunea Continentala
1.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  RAZBOIUL ROMANO - UNGAR 1919
576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A fost odata Transilvania
446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Transplant de inima
785 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditiile precrestine din Transilvania inca sunt vii!
638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania -viata in Transilvania
437 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile si dezbinarile neamului nostru
456 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inima nomada a Marii Uniri
263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

TRANSILVANIA - Inima romanitatii

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.09.2020  Adauga la favorite 295 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cum ar trebui oare interpretate afirmatiile istoricului Lucian Boia (profesor la Universitatea din Bucuresti si „eroul“ editurii Humanitas – fost secretar cu propaganda in Biroul Organizatiei de Bazǎ a Partidului Comunist Roman de la Facultatea de Istorie, inainte de 1989) atunci cand acesta spune in cartea sa “Primul Razboi Mondial. Controverse, paradoxuri, interpretari"( Humanitas: 2014) ca Transilvania, inainte de 1918, “nu apartinuse niciodata Romaniei sau vreunuia din principatele care formasera Romania in 1859" si, in consecinta, romanii puteau invoca doar “dreptul etnic asupra Transilvaniei (populatia romaneasca fiind majoritara), dar nu si vreun drept istoric"?!?

Acest gen de afirmatii, descalificante pentru orice istoric serios, sunt esenta unei minciuni uriase, foarte folositoare Budapestei, care il si iubeste enorm pe Lucian Boia pentru aceasta. De ce? Pentru ca extremistii maghiari il pot invoca oricand pe Lucian Boia, atunci cand spun ca Transilvania este un pamant unguresc. “Pai", vor spune acestia, “pana si istoricii romani spun ca ei nu au drepturi istorice in Transilvania!!!“ Nu?

De ce afirmatiile lui Boia sunt mincinoase? Haideti sa vedem:

1. Lucian Boia il scoate din calcul in primul rand pe Mihai Viteazul care, la 1600, uneste cele trei tari romanesti intr-una singura. Ganditi-va ca individul pretinde in carte ca Transilvania nu a apartinut niciodata Romaniei sau vreunuia din principatele care formasera Romania in 1859. Cum nu, daca Mihai Viteazul a realizat Unirea? Cui a apartinut Transilvania atunci? Vietnamezilor?

2. Mircea cel Batran a stapanit pentru o perioada si parti insemnate din Transilvania. Cel mai lung titlu al lui Mircea apare din 1406 pana la sfarsitul domniei sale, in 1418, sub forma: „Eu, intru Hristos Dumnezeu binecredincios si binecinstitor si de Hristos iubitor si autocrat, Io Mircea mare voievod si domn din mila lui Dumnezeu si cu darul lui Dumnezeu, stapanind si domnind peste toata Tara Ungrovlahiei si a partilor de peste munti, inca si catre partile tataresti si Amlasului si Fagarasului herteg si domnitor al Banatului Severinului si pe amandoua partile pe toata Podunavia, inca pana la marea cea mare si stapanitor al cetatii Darstorului". Pai cum, niciodata, domnu’ Boia?!? Ca sa aveti o imagine mai buna, vedeti harta de mai jos, cu teritoriul stapanit de Mircea cel Batran...

Argumentele de mai sus sunt in principal argumente politice si fac trimitere la imbrobodirea cu “Transilvania nu a apartinut niciodata Romaniei sau vreunuia din principatele care formasera Romania in 1859".

Din punct de vedere al dreptului istoric, ceea ce spune Boia nu are, de asemenea, nicio acoperire pentru ca din aceasta perspectiva, drepturile romanilor sunt cel mai bine sustinute. Mai ales de izvoarele istorice maghiare…

3. Sa ii amintim asa-zisului istoric ca la venirea lui Arpad, vlahii erau prezenti pana in Panonia. Sa ii amintim de Glad, Gelu si Menumorut, voievozii valahi care stapaneau Transilvania in secolele IX si X.

4. Sa il informam pe asa-zisul demitizator ca romanii sunt in principal urmasii geto-dacilor (indiferent de ce alte influente mai poarta romanii de astazi), ca judetele Harghita, Covasna si Mures reprezinta zona cu cea mai mare concentrare de cetati si asezari civile dacice din toata tara – peste 70 de cetati si peste 200 de asezari civile - si ca, in consecinta, in virtutea continuitatii evidente, noi avem drepturi istorice aici inca din antichitate.

5. Sa ii atragem atentia acestui personaj ca portul popular romanesc si majoritatea traditiilor (mai ales in Transilvania) poarta amprenta geto-dacilor (acei stramosi de care individul nu vrea sa auda!), de la care le-am si mostenit, o alta dovada a continuitatii...

Si atunci, cum ar trebui sa intelegem afirmatiile mincinoase ale lui Lucian Boia, o sfidare majora a realitatilor istorice?

Pentru a cunoste mai multe despre drepturile noastre istorice asupra Transilvaniei, va invit sa urmariti emisiunea incendiara de mai jos: “Transilvania – Inima romanitatii"
Si atunci, cum ar trebui sa intelegem afirmatiile mincinoase ale lui Lucian Boia, o sfidare majora a realitatilor istorice?

Pentru a cunoste mai multe despre drepturile noastre istorice asupra Transilvaniei, va invit sa urmariti emisiunea incendiara de mai jos: “Transilvania – Inima romanitatii"


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.