Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Amedeo Modigliani
1.836 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Christian Krogh
1.163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kazimir Malevich si avangarda rusa
1.250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Klimt - Viata secreta a unei capodopere / BBC 49 minute
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Gil Vicente - primul mare dramaturg portughez
1.149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jocul caiutilor la Draguseni, jud. Botosani 2011-2012
1.504 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Cele mai mari picturi din lume - S01 EP08
61 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta goblenului-2
1.124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leonardo Da Vinci - Partea. 1/ 3
1.813 vizite - 0 comentarii
adaugat de radio
 
  Gustav Klimt: Viata unui artist -
330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Amadeo de Souza-Cardoso

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.08.2020  Adauga la favorite 513 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Amadeo de Souza-Cardoso s-a nascut in anul 1887 in Manhufe, in apropierea orasului Amarante. Dupa terminarea liceului in Amarante, frecventeaza Academia de Belle-Arte din Lisabona si - in acelasi timp - un curs de arhitectura. Isi intrerupe insa studiile si, in 1906 pleaca la Paris, instalandu-se in cartierul Montparnasse. In Paris viziteaza mai multe ateliere, printre care "Academia Viti" a pictorului spaniol Anglada Camarasa, si se pregateste pentru a fi admis la Academie des Beaux-Arts pariziana, hotarit sa se dedice in exclusivitate picturii. In aceasta prima perioada realizeaza diverse caricaturi si unele picturi marcate prin caracterul lor naturalist sau impresionost. Face cunostinta cu pictorul Amedeo Modigliani, de care il va lega o trainica prietenie.

In 1910 se duce pentru cateva luni la Bruxelles, iar in 1911 expune pentru prima data la Salon des Independants in Paris, alaturandu-se grupului avangardist format din Alexander Archipenko, Juan Gris, Constantin Brancusi, Robert Delaunay s.a. In 1912 publica un album cu 20 de desene si, "cu rabdarea unui benedictin" - cum spune el insusi - realizeaza ilustratiile pentru povestirea lui Gustave Flaubert "La legende de Saint Julien l'Hospitalier".

Dupa ce participa cu opt tablouri la o expozitie organizata in 1913 la Armory Show in Statele Unite, se intoarece in Portugalia si, in acelasi an, expune in Lisabona, Porto, precum si in Germania, la Berlin in galeria "Der Sturm". In Portugalia operele sale sunt aspru criticate, de unii chiar ridiculizate, ceea ce duce la confruntari fizice intre detractorii si aparatorii artei moderne. In 1914 se intalneste la Barcelona cu Antonio Gaudi, pleaca la Madrid, unde il surprinde izbucnirea Primului Razboi Mondial. Pe toata durata razboiului ramane in Portugalia, tara neutra, instalandu-se in Porto impreuna cu Lucia Pecetto, pe care o cunoscuse in Paris inca din 1908. Picteaza neobosit in atelierul sau din Casa do Ribeiro si intretine relatii de prietenie cu Eduardo Viana, Almada Negreiros si Robert Delaunay. De la acesta din urma preia dispunerea nuantelor de culori in cercuri suprapuse ("Cap de femeie"), caracteristica orfismului. In 1916 organizeaza la Porto o expozitie personala cu 114 tablouri, intitulata "Abstractionism", care va fi prezentata si in Lisabona.

La 25 octombrie 1918, Amadeo de Souza-Cardoso moare la Espinho, in varsta de numai 31 de ani, in urma epidemiei de gripa spaniola care bantuia Europa.

In 1925, in Franta se organizeaza o expozitie retrospectiva cu 150 tablouri ale sale. Zece ani mai tarziu, in Portugalia se instituie un premiu pentru distinctia pictorilor modernisti, cu numele de "Premiul Souza-Cardoso". In 1953, biblioteca oraseneasca din Amarante a primit numele sau. Arta lui Amadeo de Souza-Cardoso, precursor in multe privinte al diverselor tendinte din pictura moderna, a avut dificultati in a fi recunoscuta. Chiar si in zilele noastre este inca un artist neglijat, numele sau este greu de gasit in multe din lexicoanele de specialitate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.