Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Franz Kafka-Procesul
1.265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rugul Aprins Ep. 3, Universul Credintei
1.416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Eugene Ionescu - O lume absurda
1.643 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Nicolae Steinhardt - Infernul unui om fericit
1.938 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fericitul Vladimir Ghika
1.946 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Marin Preda la Radio Romania Cultural
2.186 vizite - 0 comentarii
adaugat de vasiliu
 
  Manuscrisul lui Arhimede,descifrat dupa 2200 de ani 1/3
1.601 vizite - 0 comentarii
adaugat de paul
 
  Rastignirea lui Isus din Nazaret
1.771 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Memorialul durerii - Zoltan Szabo
1.202 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Feodor Dostoievski si Ispasirea pedepsei
1.684 vizite - 0 comentarii
adaugat de dobre
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Procesul Maresalului Antonescu - Secvente filmate

 
 
 
 
 
Adaugat de gusa 03.11.2011  Adauga la favorite 8.809 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (4 voturi )
   
 
Intregul proces se consuma foarte rapid, intre 6 si 17 mai 1946. Tribunalul Poporului pronunta 13 sentinte de condamnare la moarte, dintre care 3 pedepse sunt comutate la munca silnica pe viata, iar 6 invinuiti sunt condamnati in absenta.


Procesul lotului Antonescu este desfasurat intr-un context istoric specific. Cu trupele sovietice prezente pe teritoriul Romaniei si in plin proces de ascensiune a comunistilor sprijiniti de Moscova, Ion Antonescu este judecat pentru crime de razboi si executat.

Tribunalul Poporului este o instanta ad-hoc, formata din oameni fara o pregatire juridica necesara unui asemenea proces.Presedintele Al. Voitin Voitinovici avea doar 28 de ani si o oarecare relatie cu liderul comunist Lucretiu Patrascanu. Acuzatori publici erau Vasile Stoian, un jurist total necunoscut, Constantin Dobrian, judecator de instructie din Timisoara, si Dumitru Saracu, fost bucatar, lipsit de orice pregatire juridica.

Rechizitoriul evita orice referire la imperialismul sovietic, la amenintarea pe care a constituit-o Uniunea Sovietica pentru statul roman sau la evenimentele din 1940, cand Uniunea Sovietica a anexat Basarabia si nordul Bucovinei. Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, prin care Uniunea Sovietica si Germania nazista isi imparteau sferele de influenta in Europa de Est nu este de asemenea avut in vedere.

Culpa principala imputata maresalului Antonescu este alianta cu Germania nazista, Tribunalul Poporului considerand ca acuzatii s-aufacut vinovati de dezastrul tarii si crime de razboi prin aceea ca au tradat interesele poporului roman punand tara in slujba dusmanului fascist si hitlerist.La interogatoriul din 6 mai Ion Antonescu raspunde acestei acuzatii. Nu aveam nici o alta iesire. Romania era total izolata. La toti ministrii straini la care m-am adresat, toti mi-au refuzat orice sprijin. Pe baza ca nu pot sa acorde, in circumstantele internationale de atunci, nici un sprijin Romaniei.

Tot in cadrul procesului regimul dictatorial a lui Antonescu este definit ca fiind fascist si sub controlul total al Berlinului. Avand scopul de a-i discredita si pe liderii partidelor democratice, Curtea incearca sa-i lege pe unii oameni politici democrati, precum Iuliu Maniu si Constantin Bratianu, de regimul lui Antonescu. Ei au fost prezentati ca promotori ai fascismului deoarece reprezentau un pericol pentru planul sovieticilor de a impune un regim comunist in Romania.

Verdictul:condamnare la moarte

Intregul proces se consuma foarte rapid, intre 6 si 17 mai 1946. Tribunalul Poporului pronunta 13 sentinte de condamnare la moarte, dintre care 3 pedepse sunt comutate la munca silnica pe viata, iar 6 invinuiti sunt condamnati in absenta. Interesant, printre cei condamnati la moarte in absenta se numara si Horia Sima.

Ion Antonescu se numara printre cei condamnati la moarte carora nu le-a fost comutata pedeapsa. Alaturi de el vor fi executati la Jilava, pe 1 iunie, Mihai Antonescu, GheorgheAlexianu, ConstantinVasiliu.

Executia

Ultima dorinta a lui Ion Antonescu a fost sa fie executat de militari, nu de gardienii inchisorii, dar a fost refuzat. Conform raportului oficial, dupa ce s-a dat ordinul de tragere si s-a executat ordinul, Ion Antonescu a salutat ridicandu-si palaria cu mana dreapta, apoi a cazut.

Ion Antonescu nu a fost insa atunci ucis de gloante. S-a ridicat in cot si a spus:Nu m-ati impuscat, domnilor, foc!Seful gardienilor s-a dus la el si l-a impuscat in cap cu pistolul. Examinarea doctorului a reliefat ca Antonescu inca mai era in viata. Dupa ce a tras inca o serie de gloante asupra lui Vasiliu, seful gardienilor a mai tras trei gloante in piepul lui Antonescu, care este declarat mort.

Locul de veci al maresalului Ion Antonescu a ramas secret. Se incerca prin ascunderea locatiei acestuia sa se evite transformarea mormantului intr-un loc de pelerinaj.

Asadar, procesul lotului Antonescu se inscrie in procesul complex prin care a trecut Europa dupa 1945 si, in acelasi timp, in procesul prin care a trecut Romania dupa 23 august 1944. Eliminarea lui Ion Antonescu era absolut necesara pentru instaurarea unui regim comunist in Romania.

Sursa:Historia.ro


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.