Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Drumetie Defileul Crisului Repede
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cascada Vadu Crisului
266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vadu-Romania
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cascada Vadu Crisului
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Barsana.
497 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul Botiza
1.087 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plaja Corbu-Romania
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grindul Chituc
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica veche de lemn din BARSANA -
257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul National Muntii Rodnei
464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Vadu Izei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.07.2020  Adauga la favorite 303 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Comuna Vadu Izei este situata in partea de nord a judetului Maramures, la 60 km distanta de municipiul Baia Mare si la 6 km distanta de municipiul Sighetu Marmatiei. Aflata la confluenta raurilor Iza cu Mara, pe un ses de 1,5 km latime si 2-4 km lungime, inconjurata de dealuri ce nu depasesc 700 m are in componenta urmatoarele localitati: Vadu Izei (centru administrativ) si Valea Stejarului.

Luncile si zavoaiele pitoresti adapostesc pasari frumos cantatoare si minunat colorate (cucul, pupaza, ciocarlia). Dealurile sunt acoperite de livezi (meri, pruni si ciresi), paduri de stejar si fag ce coboara pana la marginea satului. Apele verzui ale Izei lin curgatoare si cele albastrui ale Marei soptitoare, cu mersul spinos adapostesc o bogata varietate de pesti frumos lucitori.

Este cunoscut pentru "Portile maramuresene" executate de Gheorghe Borodi, prin cantecele Mariei Trifoi si ale virtuosului violonist Gheorghe Covaci-Cioata precum si prin poezia lui Tiberiu Utan si a desenelor valorosului artist grafician Vasile Kazar. Alaturi de acestea – spiritualitatea de cote maxime din preajma sarbatorilor, obiceiurile locurilor, arta si portul popular – pe care locuitorii il poarta indiferent de zi definesc tabloul acestui tinut din Maramures.

Istoria zbuciumata si mediul geografic si-au pus amprenta pe sufletul acestor maramureseni si au daltuit de-a lungul secolelor un om darz, harnic, ospitalier si mandru pe care nu l-au putut pleca nici vitregiile vremurilor si nici asprimea iernii.

Vechimea localitatii se pierde in negura timpurilor fiind descoperite aici dovezi arheologice care atesta locuirea acestor meleaguri. Dovezi scrise apar insa de-abia din anul 1383.

Agricultura, cu ramurile ei principale, cultivarea pamantului si cresterea animalelor, reprezinta activitatea economica de baza pentru locuitorii comunei. Ca activitati conexe s-au dezvoltat turismul, serviciile, comertul si o mica industrie, reprezentata de un atelier de tamplarie, unul de croitorie si unul de tapiterie

Vadu Izei | Comuna Vadu Izei, asezata la confluenta vailor Iza si Mara, este ca toate asezarile maramuresene, o pastratoare de traditii si obiceiuri care se transmit inca la cei tineri. Departe insa, mandria cea mai de pret a comunei este reprezentata de multitudinea de porti sculptate – considerata a fii drept cele mai frumoase din zona


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.