Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Batalia de la Actium
419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  : A invins Mihai Viteazul la Calugareni?
1.312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia pentru Atlantic
857 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Monte Cassino
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Salamina
469 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  RAF in batalia din Marea Britanie
444 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Stalingrad – Atacul
1.651 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia Cernobalului 2006 documentar Sb rom
587 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Cannae (216 i. Hr.)
428 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „Deepfakes, distrugere"
57 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Batalia de la Gettysburg

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.07.2020  Adauga la favorite 317 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Batalia de la Gettysburg a fost o batalie purtata pe teritoriul statului Pennsylvania, in nord-estul Statelor Unite ale Americii, facand parte din Razboiului Civil American. Batalia a avut loc in intervalul 1 iulie - 3 iulie 1863, combatantii si comandantii fiind Statele Unite ale Americii (George Gordon Meade) si Statele Confederate ale Americii (Robert Edward Lee). Batalia s-a incheiat cu victoria Statelor Unite ale Americii.

Ziua I





Harta bataliei de la Gettysburg - ziua I-a
In dimineata zilei de 1 iulie, generalul-maior al celui de-al treilea corp AP Hill, Henry Het, a trimis divizia sa-7500 de soldati de la Pike Chambersburg spre Gettysburg. Intampina rezistenta, au presupus initial ca militia din Pennsylvania a fost in graba urgenta asamblata, care ar fi desfasurat lupte sporadice pe parcursul campaniei.

In realitate, colonelul Ioan Buford a desfasurat o parte din doua brigazi de cavalerie ale Uniunii, ca puscasii de-a lungul preeriei Run Willoughby, trei mile la vest de oras. Doua saptamani inainte, a eliberat culata de incarcare carabine, si au folosit armele cu capacitate de incarcare rapida, pentru a crea impresia unei forte mult mai mari, incetinind in avans brigazile Hill pentru un timp inainte de a scadea din nou.

Confederatii i-au urmat peste un curs de apa, doar pentru a se ciocni cu o linie de infanterie Uniunii pe culmea Ridge McPherson. Armata Potomac a sosit fragmentata, iar printre primii care ajunge era o brigada de regimente de Vest, care a castigat porecla de "Brigada de Fier a Occidentului. "Confederatii au recunoscut acesti "colegi cu palarii negre" si si-au dat seama ca a fost o zi mult mai dura decat se astepta.

Generalul-maior John Reynolds, comandantul aripei de stanga a Armatei Potomac (corpurile I, III si XI ), a sosit si a preluat conducerea apararii. Oamenii lui s-au luptat cu tenacitate, si Reynolds a fost impuscat mortal in timpul luptelor.

De la sediul sau de la Taneytown, Meade i-a expediat Generalului-maior Winfield Scott Hancock pentru a prelua comanda la Gettysburg, desi generalul-maior-O.O. Howard era deja pe teren, si sa evalueze daca sau nu ar trebui sa fi luptat acolo. Hancock, vazand pozitia puternica defensiva oferita de dealurile din apropierea orasului Gettysburg, a ales sa stea pe loc, si Meade a ordonat corpului dintr-un alt oras mic la rascruce de drumuri.

De dupa-amiaza, intaririle confederate au sosit.

Corpul XI al Uniunii a fost retras printre dealurile din apropierea orasului Gettysburg, pierde 4000 oameni, iar seara, a fost consolidat de intaririle in Cimitirul de sud din dealurile orasului.

Lee si-a exprimat dorinta pentru General Ewell sa ia cu asalt dealurile fara a astepta , dar el nu a reusit sa faca o comanda expresa. Ewell nu si-a trimis oamenii obositi inainte, oferindu-i timp lui Meade pentru a consolida trupele de pe dealuri.







Planul lui Robert E. Lee pentru 2 iulie 1863
Corpul lui James Longstreet a sosit, si cei 20.000 de oameni au fost trimisi pentru a pacali aripa stanga unionista, care a fost ancorata la sud de doua eminente cunoscute sub numele de Little Round Top si Big Round Top. Dar Confederatii nu au reusit sa plaseze trupele pe aceste dealuri, Lee a aflat de la un raport de recunoastere dimineata devreme. Ewell a facut o demonstratie impotriva lui Culp si dealurile Cimitirul privind dreptul Uniunii de a utiliza propria discretie cu privire la lansarea unui atac pe scara larga.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.