Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Piet Mondrian
798 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hilma af Klint
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hilma af Klint: Viata unui artist:
429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Therese Schwartze (1851-1918)
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucian Freud
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarutul -Auguste Rodin
675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictura sculpturala Liliac MK.
278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Le bar aux Folies-Bergere, de Edouard Manet
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maurice Boitel
1.472 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adam Baltatu
1.562 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Piet Mondrian:

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.07.2020  Adauga la favorite 604 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nascut in Amersfoort in Tarile de Jos, sub numele Pieter Cornelis Mondriaan, a devenit invatator dupa ce a terminat scoala. In timpul liber picta. Majoritatea lucrarilor lui din acest timp sunt naturaliste si chiar impresioniste, consistand din picturi naturale a peisajului neerlandez. Multi critici de arta sustin ca picturile lui Mondrian din aceasta perioada au fost influentate semnificativ de pointilism si de culorile adanci ale fauvismului.

Multe lucrari din aceasta perioada se pot gasi la Gemeentemuseum in Haga, incluzand picturi post-impresioniste precum Moara Rosie si Pomi in Lumina Lunii. O lucrare semnificativa a acestei perioade este Avond (Seara), care ilustreaza niste capite la apusul soarelui si este pictata aproape in intregime dintr-o paleta formata din rosu, galben si albastru. Desi aceasta pictura nu este in nici un fel abstracta, Avond este prima din lucrarile lui Mondrian in care se utilizeaza culorile primare.

Primele picturi ale lui Mondrian care se apropie de forme abstracte sunt o serie de canevasuri din 1905 pana in 1908, care arata peisaje intunecate cu si case indistincte, cu reflectii in apa care le face sa apara ca niste pete de cerneala, in stilul testelor Rorschach.

Arta lui Mondrian a fost intotdeauna in mod apropiat legata de studiile sale spirituale si filosofice. In 1908, a devenit interesat in miscarea teosofica lansata de Helena Petrovna Blavatsky. Blavatsky a crezut ca este posibil sa se obtina o cunoastere a naturii mai profunda decat cea obtinuta prin forme empirice, si multe lucrari ale lui Mondrian au fost inspirate de cautarea sa pentru cunostinta spirituala.

Mondrian si lucrarile lui mai tarzii au fost adanc influentate de expozitia de cubism Moderne Kunstring, organizata in Amsterdam in 1911. Cautarea lui pentru simplificarea formei se poate vedea in cele doua versiuni a picturii sale, Stilleven met gemberpot. Versiunea din 1911 este cubista, iar cea din 1912 ( este redusa la forme rotunjite cu triunghiuri si dreptunghiuri.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.