Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mikhail Baryshnikov
406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gian Lorenzo Bernini
334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Bouguereau (1825-1905)
126 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tadeusz Ajdukiewicz
1.149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edith Piaf biografie partea I
1.202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dadaismul - Europe after the rain - Documentar 6/12
1.093 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Alex Webb - Un fotograf celebru
739 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oswald Achenbach
1.568 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mr and Mrs Andrews de Thomas Gainsborough
985 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grota din scoici-comitatul Kent-Marea Britanie
924 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Spargatorul de nuci

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.06.2020  Adauga la favorite 463 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Spargatorul de nuci este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski (opus 71).

Libretul: Marius Petipa, dupa versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann „Spargatorul de nuci si regele soarecilor".

ACTUL I. In casa domnului Stahlbaum domneste atmosfera sarbatoreasca a Craciunului. Parintii fac ultimele retusuri la pomul de iarna, asezand langa el cadourile pentru copii. Se aprind beculetele si se deschide usa. Clara si Fritz, copiii domnului Stahlbaum dau buzna in camera. Le urmeaza verii si verisoarele cu parintii lor. Copiii se aseaza in rand si incep un mars voios. Dupa dansul adultilor vine si unchiul Drosselmayer. Acesta este asteptat cu nerabdare, caci le aduce copiilor, de fiecare data, surprize neobisnuite. Nu-i va dezamagi nici acum. La inceput copiii se bucura, apoi incep sa se certe din cauza cadourilor. Fritz castiga disputa, iar Clara izbucneste in lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer ii da fetei un Spargator de nuci. Fritz il azvarle razand si il strica, in timp ce Clara il consoleaza. Pentru ca intre timp s-a facut tarziu, mama ii trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Clara isi ia ramas bun de la Spargatorul "bolnav" si copii se duc la culcare.
Dupa putin timp Clara se intoarce in camera festiva. Adoarme in fotoliu si astfel evenimentele acestei seri continua. In lumina lunii, pomul de Craciun, devine tot mai mare, ocupand o mare parte a camerei. Soarecii, condusi de regele lor apar din toate partile si se apropie de fata. Ea ii goneste infricosata. Atunci se trezeste Spargatorul de nuci care, alaturi de soldati, se lupta cu soarecii. Batalia nu e deloc usoara si Spargatorul pare sa cedeze. Clara intervine si reuseste sa-i invinga pe soricei. Spargatorul de nuci se transforma intr-un print tanar si frumos. Pentru a-i multumi ca l-a salvat, el o invita pe fetita in imparatia dulciurilor.
Camera se transforma intr-o padure de brazi inzapezita. Fulgii de nea ii inconjoara pe cei doi aratandu-le drumul.
ACTUL II. In sfarsit, Clara si Printul ajung la Castelul trandafirilor din Imparatia dulciurilor. Printul-Spargator povesteste Zanei dulciurilor si suitei acesteia intamplarea, subliniind interventia curajoasa a Clarei impotriva regelui soarecilor. Tanara pereche este cinstita cum se cuvine de intreaga curte imparateasca. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol (figurile de ciocolata), arab (figurile de cafea), chinezesc (figurile de ceai), rusesc (micii cazaci de turta dulce), italian. Clara si Printul executa un briliant pas-de-deux, apoi toata suflarea se angreneaza in marele Vals al florilor din final. Pentru Clara a fost insa doar un minunat vis.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.