Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Despre Portocala Mecanica a lui Stanley Kubrick Part 1/2
1.932 vizite - 1 comentarii
adaugat de aires
 
  Despre Portocala Mecanica a lui Stanley Kubrick Part 2/2
1.660 vizite - 1 comentarii
adaugat de aires
 
  Stanley Kubrick - Regizor, scenarist si producator
1.318 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Interviu despre Omul invizibil - Stanley Kubrick -Part 1
1.609 vizite - 0 comentarii
adaugat de aires
 
  Nicole Kidman
1.076 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stanley Laurel
1.216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rufus Wainwright - Un mare cantaret -canadian.
626 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata si moartea lui John Bonham (Led Zeppelin)
1.779 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam -Ion Besoiu
1.075 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Brian Jones - Fondatotul formatiei Rolling Stones
1.568 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Portocala Mecanica a lui Stanley Kubrick la 40 de ani

 
 
 
 
 
Adaugat de aires 27.10.2011  Adauga la favorite 1.643 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
McDowell On 40th Anniversary of A Clockwork Orange

A Clockwork Orange Documentary "

Dincolo de prima impresie pe care ti-o lasa un astfel de film – science-fiction filosofic, cum l-au numit unii – ar trebui, poate, retinut un aspect: libertatea de a alege sau liberul arbitru este esenta fiintei uname.

Autorul romanului aparut cu zece ani inaintea filmului, Anthony Burgess, a declarat in 1972, la putina vreme dupa ce pelicula lui Stanley Kubrick ingrozea pe multi in Marea Britanie: „Portocala mecanica trebuie sa fie un manifest si chiar o piedica asupra posibilitatii optiunii. Eroul sau antieroul Alex este un tip foarte rau, dar rautatea sa nu este produsul unei conditionari sociale sau genetice, ci propria sa problema, in care s-a angajat cu toata luciditatea“.

Alex, in interpretarea magistrala a actorului Malcom McDowell, este un tanar din viitor, interesat doar de viol, ultraviolenta si Beethoven. Povestea pare simpla daca o reducem doar la aspectul de satira la adresa societatii britanice din anii ’60 sau la atacul in urma careia sotia insarcinata a scriitorului Anthony Burgess pierde copilul si moare cativa ani mai tarziu. Alex ar intruchipa doar imaginea atacatorului necunoscut, frecvent intalnit in Anglia acelei perioade. In reali­tate, plasarea actiunii in viitor incearca sa ascunda criticile directe aduse programelor de cercetare pentru eradicarea raului prin conditionare phihologica. Aceste initiative erau la moda in platformele unor politicieni britanici ai vremii.

Daca impactul cartii a fost destul de redus, aparitia peliculei a dus la un scandal de proportii. Chiar regizorul Stanley Kubrick a fost cel care a dorit retragerea filmului din cinematografele din Anglia din cauza scenelor violente. Multi nu au inteles adevaratul mesaj al filmului si au reactionat doar la violenta ce abunda la fiecare secventa. De altfel, Kubrick a jonglat frenetic cu cei doi poli ai dramaturgiei futuriste, sexul (viol) si violenta, provocand repulsie si fascinatie. Moartea personajului principal, dupa ce a fost supus unui proiect pilot de eradicare a violentei prin intermediul terapiei prin soc, nu face decat sa completeze cercul violentei declansat chiar de Alex.

Neputinta de a alege devine proiectia raului suprem, mai mare si mai inspaimantator decat toate crimele pe care antieroul peliculei le-a savarsit. Filmul a intrat mereu in topurile celor mai confuze pelicule realizate vreodata, atat datorita constructiei sale artistice, cat si a limbajului (un argou intitulat „nadsat“, ce contine cuvinte si expresii rusesti).

In paralel, pelicula a fost nominalizata la premiile Oscar, Globurile de Aur sau Bafta.

Dincolo de toate polemicile si intrebarile pe care le starneste, un lucru e cert cat priveste „Portocala mecanica“: mesajul peliculei nu se lasa descifrat de la prima vizionare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.