Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Paine integrala 100% de casa cu mix de seminte rumenite
8 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paine pufoasa de casa, cu iaurt- Gina Bradea
1.531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reteta de paine neagra fara framantare
121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reteta de paine turceasca ,
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cozonac fara framantare cu dospire la rece,
83 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paine plata pufoasa si sanatoasa
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Friganele cu crema de branzica de casa
1.968 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paine moale si pufoasa, cu branza crema si usturoi
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paine dietetica /Paine fara gluten
316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prajitura cu mere si iaurt
291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Paine de casa pufoasa si umeda, fara framantare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.03.2020  Adauga la favorite 561 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ingrediente pt o paine mare:

400 g faina de calitate tip 650 + extra pentru infainat plansa de lucru
300 ml apa calduta
7 g sare
20 ml ulei
10 -11 g drojdie proaspata (neaparat verificata sa fie in termen)
Pregatim o casoleta mare de plastic care are un capac estans. In ea punem apa calduta, uleiul si drojdia. Omogenizam. Turnam 400 g faina tip 650, adica faina de panificatie. Adunam aluatul cu o lingura de lemn pana cand prinde forma, apoi adaugam sarea si amestecam vartos timp de 1 minut sau doua. Punem capacul etans si lasam sa se odihneasca timp de 30 minute. Puteti folosi cronometrul de pe telefon pentru aceasta trebusoara.

Dupa ce timpul a trecut desfacem casoleta. Umezim degetele cu putina apa si apucam aluatul dintr-o parte, il intindem si apoi il impaturim asupra sac, ca pe un plic. Facem asta pentru toate patru laturile. Punem capacul si lasam din nou 30 minute.

Dupa ce a trecut timpul reluam toata aceasta afacere. Operatiunea trebuie efectuata de 3 ori la distanta de 30 minute. Deoarece aluatul este mult prea umed pentru framantare, trebuie sa dezvoltam glutenul prin mijloace alternative. Aceste mijloace sunt intinderea si impaturirea repetate si dospirea mai lenta.

Deasemeni trebuie sa folositi o faina buna, puternica, cu un procent mai mare de gluten. O indicatie asupra continutului de gluten il gasiti pe pachet la proteina. O proteina in jur de 11 este ok, dar nu este chiar o garantie, pentru ca nu doar cantitatea glutenului este importanta ci si calitatea lui.

Dupa a treia impaturire, lasati din nou aluatul sa se odihneasca 30 min.

Luati o bucata de hartie de copt, presarati putina faina pe ea si rasturnati casoleta cu aluat. Asteptati ca aluatul sa se dezlipeasca singur de pe fundul casoletei si sa cada pe hartie.

Presaram faina deasupra aluatului si cu mainile ii vom da o forma dreptunghiulara, dar fara a framanta sau a deranja prea mult aluatul.

Ca sa putem manevra painea, o transferam cu tot cu hartia de copt pe o paleta mare de tort, sau pe dosul unei tavi sau pe un capac de lemn.

Acoperim cu un prosop si lasam sa creasca intr-un loc caldut trei sferturi de ora.

Preincalzim cuptorul. Cuptoarele electrice au de obicei programe special pt pizza si paine, care sunt bune. Eu am ales acum ceva numit gatire 3D. Caldura sus, jos, la elementul din spate + ventilator. Temperatura necesara este de 220 grade Celsius.

Deasemeni pentru paine este recomandat sa folositi o piatra de copt. Spre exemplu o placa de granit netratata, care se poate lua de la orice magazin de bricolaj. Nu este deloc scumpa. Dupa ce o veti folosi la gatit de cateva ori ea isi va inchide culoarea. Se evita spalarea, mai ales inainte de a o baga in cuptor pt ca apa infiltrata in pori va fierbe si va favoriza craparea. Ea vine cu dimensiunea de 30X60 cm si nu intra in cuptor. Mie mi-a taiata-o sotul meu pe masura gratarului. Puteti folosi si altfel de pietre de copt, din cordierit, facute special in scopuri culinare. Orice piatra achizitionati, luati-o personal din magazine, nu o comandati prin curier, deoarece riscati sa vina in bucati. Daca nu doriti sa investiti in pietre de copt, folositi tava cuptorului pusa invers, adica cu scobitura in jos.

Dupa dospirea finala aluatul nu va fi foarte crescut. El nu poate creste inalt pentru ca este foarte moale, iar tendinta lui naturala este de a se intinde. Va capata mai mult volum in cuptor. In plus dupa cum stiti ciabatta este o paine mai plata.

Dupa ce taiati excesul de hartie de copt din jurul painii, o transferati pe piatra fierbinte din cuptor.

La mine coacerea a durat aproximativ 22 de minute dar poate dura ceva mai mult in functie cuptor sau de programul ales. Cand este gata painea are un sunet specific, suna oarecum a gol. Daca nu puteti sa va dati seama cand e gata folositi trucul cu scobitoarea la fel ca la cozonac.

Este foarte important sa asteptati pana cand painea se raceste. Taiata fierbinte se incruzeste


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.