Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumina, intuneric si culori - Teoria lui Goethe
1.784 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Johann Wolfgang Goethe
894 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Filozofia culorilor
107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Friedrich Schiller
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deschiderea balulului-debutantii
736 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lars von Trier
283 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arthur Schopenhauer
886 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Domul Catolic din Timisoara
1.134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erich von Daniken – Se vor intoarce extraterestrii
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erich von Daniken – Se vor intoarce extraterestrii pe?
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Johann Wolfgang von Goethe

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.02.2020  Adauga la favorite 353 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Una dintre cele mai de seama personalitati ale culturii universale, Johann Wolfgang von Goethe, s-a nascut in 1740 (dupa alti istorici : 28 august 1749 ) la Frankfurt pe Main ca fiu al lui Johann Kaspar Goethe, un burghez scapatat ce avea o galerie de tablouri, o colectie de stiinte naturale, un om cinstit si citit, cam hursuz, dar pedant...si al Catharinei Elisabeth Textor, o femeie desavarsita, sanatoasa la minte, buna la inima, ingerul pazitor al casei ce trecuse prin multe nenorociri , ii murira multi copii, dar i-au ramas doi, un baiat si o fata.

Educatia lui a inceput inca de mic copil, tatal sau tinand loc, mult timp de profesor...l-a invatat greceste si tot ce trebuie pentru a ajunge jurist, l-a obligat sa citeasca si l-a invatat sa se joace cu teatrul de papusi. Cand trupele franceze au ocupat orasul si un nobil ofiter francez, amator de pictura a fost gazduit de familia lui, Goethe a invatat franceza si a deprins tehnica teatrului ceea ce i-a fost foarte de folos viitorului dramaturg.

Adolescent fiind, se inscrie la Drept in Lipsca, pentru a-i face placere tatalui dar, inclinarea spre literatura izbucneste de timpuriu. La numai 20 de ani se imbolnaveste grav de variola si numai ingrijirea mamei si gingasia surorii il pun pe picioare. Pleaca la universitatea din Strassburg, se pune serios pe invatatura si pe langa drept merge la cursuri de medicina, stiinte naturale, studiaza desenul, muzica (pianul si violoncelul ), scrima, calarie, literatura germana si universala, limbi straine vechi si moderne....

El mergea la spectacole de teatru, sau petrecea serile cu prietenii la bere. Aici are si prima deziluzie sentimentala, in iubirea neimpartasita cu Ana Schonkopf de care se desparte dupa doi ani, dar ii dedica opera sa, comedia " Die Mitschuldigen " („Vinovatii"), scrisa la intoarcerea lui acasa.

Sageata lui Cupidon il loveste din nou, se indragosteste de Friederiche Brion, fata preotului din Sesenheim, sufera cand o pierde si cand un bun prieten se sinucide din dragoste, gand ce i-a trecut si lui prin minte...incepe sa descrie sub forma de scrisori durerea ramasa de pe urma vizitelor de la Sesenheim...si astfel realizeaza " Suferintele lui Werther "/ ("Die Leiden des jungen Werthers") , o carte mult vestita pentru romantismul ei.

De timpuriu este chemat la Curtea din Weimar, un fel de Florenta germana, in care, in acea vreme, se adunau tot ce Germania avea mai distins: Herder-filosoful naturalist, Wieland, Schiller...si cunoaste gloria., devine sfetnicul Marelui Duce Karl August, sprijina dezvoltarea Universitatii din Jena si o intalneste pe Charlotte von Stein, care fiind prietena a familiei Herder si a lui Schiller, a influentat puternic viata si lucrarile acestora. Cu toate ca doamna Stein avea sapte copii si era cu sapte ani mai in varsta ca Goethe, el se indragosteste de ea, iubire descrisa in peste 1.700 de scrisori.

Cel ce-a dat omenirii "Faust ", o drama a vointei omenesti, o impletire intre himere si idealism..., cel ce a stiut sa descrie in " Herman si Dorothea", icoana celei mai gingase idile, cel ce facea excursii in muntii Bohemei, nu de placere ci pentru studiu, cel ce cerceta, observa, nota in cele doua calatorii in Italia, precursorul lui Darwin, dramaturgul, prozatorul, poetul, ilustrul ganditor, omul de stiinta...a murit la 93 de ani, in 1832 si ultimele lui cuvinte au fost " LUMINA, mai multa LUMINA ".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.