Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Confucius
939 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lagarul 14: Zona de control total
921 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Corpul omenesc- Vibratii energetice
1.170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O lingura de pastorit - Film etnografic - COSBUC, 2018
399 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thailanda - Documentar Istorie
1.671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea in care traim - Petre Tutea - Partea I
937 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Materialul minune care ar putea schimba lumea: GRAFENUL
1.071 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Decebal, Ep.1 - Ascensiunea politica si militara
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai tanar: Vulcanul Paricutin
265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turandot restaurant Moscova
1.151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Taoismul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.02.2020  Adauga la favorite 362 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Taoismul (sau Daoism) este o filozofie si o religie originara in China, cu origini incerte care se situeaza aproximativ in mileniul I i.d.Ch . In general, taoismul este asociat cu personalitatea lui Lao-tzu (Lao Zi) autorul cartii Tao-te ching (Dao De Jing).

Cea mai buna definitie a taoismului (ramura tao-chia - scoala lui Tao) provine din pana lui Alan Watts. Iata un extras semnificativ:

"Diversi filozofi chinezi, scriind probabil in secolele 5-4 i.C, au expus o suma de idei si un mod de viata care au ajuns sa fie cunoscute sub numele de taoism, calea cooperarii dintre om si tendinta sau cursul lumii naturale; principiile acestei tendinte pot fi descoperite in ritmurile regulate ale apei, gazelor si focului, ritmuri care sint ulterior intiparite sau reproduse in cele din piatra si lemn si, mai tirziu, in multe dintre formele artei."[1]

Dupa cum vedem, taoismul este un mod de viata inspirat din ritmurile fenomenelor naturale. Dar, oare, cum se poate inspira un mod de viata omenesc din natura?

Exemplul cel mai bun ni-l ofera artele martiale, care au imprumutat la origine elemente esentiale - atac, aparare, eschiva etc. - din imitarea miscarilor corespunzatoare ale animalelor salbatice. Avem astfel “scoli" de arte martiale care poarta nume pitoresti ca “scoala tigrului", “scoala maimutei" etc. La fel si in viata domestica de fiecare zi exista posibilitatea de a te inspira din evenimentele lumii naturale. Daca acorzi studiului acestor fenomene un interes constant, descoperi indicatii pretioase privind conduita cea mai potrivita pentru diferite situatii de viata.

De pilda, taoistii au luat imaginea apei ca simbol al actiunii consecvente care strapunge toate obstacolele nu in mod direct, prin forta, ci indirect, prin maleabilitate si fluiditate. In I-ching simbolismul apei este folosit in mod pregnant in hexagrama 29 - Abisul, apa - una ea este simbolul atitudinii umane care se adapteaza conditiilor sau imprejurarilor de viata intr-o maniera fluida si fara a-si denatura substanta, autenticitatea interioara.

Sursele principale ale acestui mod de viata numit "taoism" sint lucrarile clasice ale corifeilor taoismului ca de pilda: Tao Te Ching, Chuang-tzu si Lieh-tzu.

Temele care abunda in aceste carti se pot grupa in jurul citorva idei de baza: tao, vidul (wu), nonactiunea (wu-wei), adaptarea la conditiile exterioare. Am vazut deja ca taoismul se axeaza pe concordanta dintre activitatile umane si ritmurile cosmosului. In Scriptura vidului perfect, autorul, Lieh-tzu, descrie relativitatea punctelor noastre de vedere, a regulilor de viata, a prejudecatilor care se doresc absolute, intr-o mica povestioara care rezuma o intimplare de viata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.