Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Toate cele 9 specii de cai „salbatici" frumosi
63 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calul
1.796 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  AKHAL TEKE-Printul desertului
474 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa Appaloosa
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calul frizon
997 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
03:19
  Pur Sange Englez.- Rasa de cai
6.028 vizite - 0 comentarii
adaugat de lavinia
 
  Frizon (cal)
974 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Magarul
2.340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa de cai Friesian
1.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mustangul - Calul salbatic din America
11.710 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Calul andaluz

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.01.2020  Adauga la favorite 628 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Calul andaluz (Pura Raza Espanola sau cal spaniol) este una dintre cele mai pure si mai vechi rase de cai. Face parte din grupa cailor iberici, respectiv a celor baroci si provine din regiunea spaniola Andaluzia.

Profilul clasic al acestui cal este gatul convex, care se potriveste cu corpul sau gratios, si totodata musculos.Datorita simetriei echilibrate a proportiilor sale nobile, care se apropie de perfectie, a fost folosit secole la rand de sculptorii europeni ca model pentru sculpturi ecvestre.

Datorita aspectului sau impresionant si a aptitudinilor exceptionale de dresaj, andaluzul (la fel ca si calul frizian) apare in multe filme , precum Gladiatorul, Masca lui Zorro sau Stapanul Inelelor.

In ciuda dimensiunilor sale medii, este un animal puternic. Stramosul sau (calul iberic) a fost folosit de Alexandru cel Mare si de Romani. A fost folosit in razboi de multe ori, printre altele de William I al Angliei la Batalia de la Hastings si Hernan Cortez si conchistadorii sai la cucerirea Americii.

Fiind un animal puternic, disciplinat si de incredere, a fost rasa favorita a regilor. Filip al II-lea al Spaniei devine obsedat in incercare de a crea calul spaniol perfect. Are un temperament docil si era calul preferat la curtile regale in epoca baroca in Europa.

Exceleaza in scoala inalta de dresaj, fiind de asemenea folositi la corride (rejoneo) si la ferme in patria lor (Doma Vaquera). Calul este inca o raritate in lume (numarul acestora nu depaseste 30,000 de exemplare in lume), si chiar in Spania este considerat un animal de lux utilizat in principal pentru spectacole.

Este foarte inteligent si invata rapid, fiind folosit mai ales la spectacole si parade.

Filozoful si maestrul de echitatie grec Xenofon scria despre calul iberic in Tratatul despre calarie din 400 I.d.Hr., care e valabil si astazi: "Din cauza unor cai ca acestia vor aparea chiar si zei si eroi si barbatii care stiu sa lucreze bine cu ei vor parea magnifici!"

In 1667, Ducele de Newcastle scria: "Daca este ales cu grija, este cel mai nobil cal din lume, cel mai frumos care poate exista. Are un spirit maret, mare curaj si este docil; are cel mai mandru trap, cel mai eminent galop, si e cel mai bland si sensibil dintre cai, si este cel mai adecvat dintre toti pentru un rege in ziua triumfului acestuia!"


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.