Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cometele
568 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Li se spunea „frontieristii"-2
506 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Li se spunea "frontieristii" Episodul 2
771 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caderea – Fenomenul Pitesti
593 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Odiseea deportarii episodul 1
851 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mascatii.Ce inseamna viata de luptator
169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata ascunsa
457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Fitele epocii de aur
857 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata recifurilor din Andaman
781 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata normala in Egiptul antic?
459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Viata in blocurile comuniste

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.10.2019  Adauga la favorite 339 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Romania este plina de blocuri vechi construite in anii comunismului. Acestea pot fi gasite peste tot, reprezinta cel mai vizibil semn lasat in urma de fostul regim si arata modul de gandire al liderilor comunisti. In acei ani a fost pus in practica un program masiv de constructie de apartamente, care e a creat cartiere noi in majoritatea oraselor tarii (in Bucuresti: Titan, Militari, Drumul Taberei, Berceni) sau a „injectat" cladiri de acest tip in zone cu specific urbanistic total diferit.

Romanul pornit intr-o calatorie prin emisfera nordica, de la Vladivostok sau Ulan Bator la Berlin si chiar dincolo de Rin, pana la Atlantic, va intalni din loc in loc peisaje arhitectonice familiare, ca forme cel putin, cu diferente legate de finisaje si proportii. Nu vorbim despre cladirile medievale, clasice sau despre cele ale epocii industriale, ci de blocurile de locuinte standardizate, care, ce-i drept, in Estul fost comunist au devenit aproape o regula in modul de a construi si a trai.

Aceasta mostenire, buna sau rea – conteaza mai putin, este o preocupare nu doar pentru noi, romanii. Intalnim asemenea blocuri, deseori grupate in cartiere care uneori pot fi vazute ca orase propriu-zise (ca exemplu, cartierul Titan din Bucuresti are aproape jumatate de milion de locuitori!), in toata Europa de Est care a cunoscut sistematizarea comunista si chiar in tarile mai bogate ale Occidentului, care au vazut in aceste constructii o solutie pentru iesirea din criza de locuinte de dupa Al Doilea Razboi Mondial – in Germania, 20% dintre locuinte erau distruse si alte 25% avariate.

A existat tot in acea perioada si preocuparea de a evita o dezvoltare urbana haotica, avand in vedere aparitia sau evolutia anumitor categorii sociale (muncitori saraci, imigranti, stramutati din mediul rural), caracterul insalubru al unor periferii sau chiar zone centrale care nu mai faceau fata exigentelor de confort modern.

Pentru tarile comuniste, simplitatea solutiei a fost deosebit de atractiva: blocuri din panouri prefabricate de beton precomprimat, prevazute sau nu cu un strat interior termoizolant, montate pe structuri din beton sau constituind ele insele structura constructiei. Erau concepte de locuinte ieftine, cu executie rapida, ridicate cu o tehnologie care permitea replicarea pe scara larga, conform planurilor de dezvoltare avand la baza ideologia specifica. Aceste blocuri au primit in fiecare tara comunista cate o denumire populara, mai mult sau mai putin colocviala: hrusciovka in Rusia (dupa numele liderului Nikita Hrusciov, cel care le-a impus in anii 1960), panelak in Cehoslovacia, panelhaz in Ungaria, plattenbau in Germania de Est, ugsarmal in Mongolia si… „cutii de chibrituri" in Romania. (surse: 1, 2)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.