Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Giotto di Bondone
1.685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giotto: Parintele picturii europene
41 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raiul si iadul in arta: Nasterea Renasterii italiene
450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giovanni Cimabue pictor(Florenta, 1240 - 1302)
1.160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Galeria Uffizi - Florenta / Italia
929 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piero Della Francesca
1.384 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alberto GIACOMETTI
338 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai numit Masaccio
382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dante Gabriel Rossetti
471 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hieronymus Bosch
1.380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Giotto di Bondone (1267-1337)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.05.2019  Adauga la favorite 945 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Giotto s-a nascut nu departe de Florenta, la Colle di Vespignano din provincia Mugello, intr-o familie saraca de tarani. Deoarece era nepotul lui Angiolo (Giotto ar fi fost diminutivul de la Ambrogiotto sau Angiolotto) si fiul lui Bondone, l-au numit Giotto di Bondone. Se povesteste ca pictorul Cimabue l-ar fi intalnit pe Giotto in timpul unei plimbari, pe cand baiatul pazea o turma de oi. Tanarul pastor era cufundat in desenarea unei oi pe o piatra, liniile desenului fiind ferme si precise. Cimabue a fost incantat de desen si l-a luat pe Giotto cu el la Florenta. In acele vremuri pictura era privita ca o meserie, principala sarcina a pictorului fiind aceea de a decora biserici, avand nevoie de multe ajutoare. Giotto l-a insotit pe Cimabue in calatoriile lui la Assisi si la Roma, unde maestrul avea de executat numeroase comenzi. Nu se stie exact cand a parasit atelierul lui Cimabue, insa cunoastem doua date care marcheaza pasirea in maturitate a lui Giotto: 1287, anul in care se casatoreste cu Ciuta (diminutivul prenumelui Ricevuta) di Lapo dell Pela, si 1290, cand picteaza prima sa mare opera, un crucifix pentru Biserica Santa Maria Novella din Florenta.

Dupa aceasta calatoreste la Assisi, unde picteaza in nava bisericii superioare o serie de fresce reprezentand viata Sfantului Francisc (1296-1299). Doi ani mai tarziu, Giotto realizeaza la Roma mozaicul reprezentand barca lui Petru, asezata in sala de coloane a Bazilicii Sfantul Petru. In anul 1300, la dorinta papei Bonifaciu al III-lea, Giotto realizeaza decoratia "Lojei fericitilor" din Bazilica San Giovanni in Laterano.

Picturile din Roma il fac celebru, Giotto inca nu implinise patruzeci de ani cand la Florenta are deja cateva case, atelier si numerosi elevi. Comenzile sosesc de pretutindeni. Picteaza la Rimini pentru calugarii franciscani fresce reprezentand minunile Sfantului Anton, picturi care - din pacate - s-au deteriorat in decursul anilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.