Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Femei celebre din Romania !
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Epoca lui Carol I
531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexandru Paleologu
382 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfiintii inchisorilor -- Nicolae Steinhardt
942 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Noica-singura filmare cu marele filozof roman
911 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Interviu Mircea Eliade - 1987 / Partea 3/4
1.712 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Brancusi -144 de ani de la nastere
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicolae Steinhardt
622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alexandru Paleologu
652 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Brancusi
913 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Spiru Haret

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.03.2019  Adauga la favorite 568 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Spiru C. Haret (n. 15 februarie 1851, Iasi - d. 17 decembrie 1912, Bucuresti) a fost un matematician, astronom si pedagog roman de origine armeneasca, renumit pentru organizarea invatamantului modern romanesc din functia de ministru al educatiei, pe care a detinut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Romane.



A invatat la Dorohoi, Iasi, apoi, in septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti, unde a petrecut cinci ani din sapte ca intern.

La Sorbona a studiat matematica si fizica. Tot la Paris, a obtinut un doctorat in filosofie, sustinandu-si teza Sur l'invariabilite des Grandes axes des orbites planetaires[5], in fata examinatorilor, printre care Victor Puiseux. Teza sa a fost publicata in vol. XVIII al Annales de l'Observatoire de Paris. Spiru Haret a fost primul roman care a obtinut un doctorat la Paris.

Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din Bucuresti, la Facultatea de Stiinte, Sectia fizico-matematici, mecanica rationala, din 1878 pana in 1910. La Scoala de poduri si sosele Haret a fost numit profesor la anul preparator , predand trigonometria, geometria analitica, geometria elementara plana si in spatiu si geometria descriptiva, pana in 1885. Din 1885 si pana in 1910 Haret nu a mai predat la Scoala de poduri si sosele decat geometria analitica.

Haret a predat, de asemenea, mecanica rationala la Scoala de ofiteri de artilerie si geniu, din 1881 (data infiintarii sectiei de artilerie si geniu) pana in 1890.

Profeseaza pana in 1910, cand se pensioneaza, ba chiar si dupa aceea, pana la moarte, tinand prelegeri de popularizare la Universitatea populara. In 1910 publica Mecanica sociala, la Paris si Bucuresti, utilizand pentru prima oara, matematica in explicarea si intelegerea fenomenelor sociale.

Din 1879 se face cunoscut drept „om al scolii", urmand o viata de inspector si de om politic, lucrand in favoarea scolii si a educatiei. El a fost poate cel mai mare reformator al scolii romanesti din secolul al XIX-lea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.