Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tehnologia extraterestilor descoperita sub piramide
1.686 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Port Royal din Jamaica
750 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 locuri de pe Pamant unde gravitatia nu functioneaza
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  KLAUS DONA - ISTORIA ASCUNSA A RASEI UMANE
538 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valery Uvarov - Part 1
1.239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Decodificarea principiilor ermetice
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul pierdut al Troiei
419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Troia istoria din spatele mitulul
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Naked Science – Pyramids
263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cahokia, orasul pierdut si piramide de pamant

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2019  Adauga la favorite 378 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In anul 600 al erei noastre, cu mult timp inainte ca oamenii lui Columb sa arunce ancora pe tarmul Lumii Noi, un popor indigen misterios a pus bazele unuia dintre cele mai marete si enigmatice orase ale Americii de Nord.

Si, pe langa faptul ca au creat un oras complex, nu se stie din ce motiv, acesti oameni au construit peste 120 de piramide de pamant. Aceste constructii bizare, precum si istoria asezarii si a locuitorilor ei raman si astazi o enigma.
Orasul Cahokia a fost fondat in jurul anului 600 de catre bastinasii care populau zona in care astazi se gaseste statul Mississippi. Acesti indigeni nu cunosteau scrisul, asa ca nu stim cum isi spuneau lor insisi sau orasului pe care l-au construit.

Abia mult mai tarziu, in secolul al XVII-lea, exploratorii francezi au botezat asezarea „Cahokia", dupa un trib de indigeni care locuia in apropiere.



Procesul de construire a asezarii este un mister pentru istorici. Cercetatorii spun ca, peste tot pe unde au facut sapaturi, au descoperit ceva de valoare: cladiri, monumente, artefacte.

Aceste descoperiri arata ca asezarea era un oras imens care, in mod misterios, a fost construit intr-un timp foarte scurt.

Orasul Cahokia a ajuns la apogeu intre secolele al X-lea si al XII-lea. Atunci, asezarea se intindea pe 16 kilometri patrati.

Pentru standardele de astazi, era minuscula. Insa, la acea vreme, Cahokia era mai mare decat multe orase europene, chiar si decat Londra.

Potrivit istoricilor, Cahokia avea o populatie de aproximativ 20.000 de oameni.




Dar ceea ce este unic la aceasta asezare sunt cele 120 de piramide de pamant presarate prin intreg orasul. Cel care a scris prima oara despre piramide fost Henry Backenridge, avocat si istoric amator.

„Am ramas uimit, la fel cu ramai atunci cand privesti piramidele din Egipt. Ce constructii monumentale! Trebuie sa fi fost nevoie de zeci de ani si de o forta de munca incredibila pentru a construi aceste movile de pamant!", scria Backeridge.

Cea mai mare dintre piramidele din Cahokia a fost botezata „Movila Calugarului". Pentru a-ti face o idee despre cat de impresionanta este aceasta structura, trebuie sa stii ca ea are, la baza, o circumferinta mai mare decat cea a Piramidei Soarelui, de la Teotihuacan.

Movila Calugarului are o inaltime de 30 de metri, iar pentru a ajunge in varful ei trebuie sa urci 156 de trepte.



Ridicarea unei asemenea movile trebuie sa fi fost o munca istovitoare, de vreme ce totul era realizat prin munca manuala: excavarea, transportul si stivuirea a milioane de metri cubi de pamant.


Orasul era foarte bine organizat din punct de vedere urbanistic

Populatia Cahokiei a atins numarul maxim in jurul anului 1100. Dupa aceea, a intrat in declin si a disparut total pana in 1350.

Cercetatorii nu stiu cu certitudine ce a cauzat declinul orasului. Factorii care au contribuit la aceasta ar fi putut fi vanatoarea in exces, degradarea mediului, schimbarile climatice, bolile si razboiul.

De asemenea, este posibil ca inundatiile sa fi stat la baza abandonarii asezarii. In 2015, analiza sedimentelor prelevate din lacurile Horseshoe si Grassy Lakes (situate la cativa kilometri nord de Cahokia) a aratat ca intre 1100 si 1400 au avut loc cel putin doua inundatii masive.



Aceasta este si perioada in care populatia din Cahokia a intrat in declin. Pentru a depune sedimente in aceste lacuri, fluviul Mississippi ar fi trebuit sa creasca cu 10 metri peste nivelul sau obisnuit, spun cercetatorii.

Astfel, istoricii cred ca recoltele au fost inundate, iar foametea a lovit populatia. In cele din urma, localnicii ar fi parasit orasul, fiind asimilati de alte triburi.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.