Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bodyguard-ul lui Stalin (Nikolai Vlasik) isi aminteste.
851 vizite - 0 comentarii
adaugat de corina
 
  Verdictul Istoriei - Stalin (UK 2013) Documentar 60 min
648 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Stalin a murit otravit ?
1.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Wolf Messing - Intrare nestingherita la Stalin
1.284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ana Blandiana - Discurs din Piata Universitatii / 1990
986 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Pu-Yi: Ultimul Imparat al Chinei - Documentar
2.320 vizite - 0 comentarii
adaugat de alba
 
  Paris eiberat de trupele americane in August 1944
799 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: subtitrat romana
1.288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lev Davidovici Trotki si "revolutia permanenta"
1.390 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul mortii lui Stalin
1.278 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

14 octombrie 1952 - Ultimul discurs al lui Stalin

 
 
 
 
 
Adaugat de labionda 16.03.2019  Adauga la favorite 805 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tovarasi!

Permiteti-mi, in numele Congresului nostru de partid, sa ne exprimam multumirile tuturor partidelor si organizatiilor fratesti ale caror reprezentanti au onorat Congresul nostru de partid prin prezenta lor sau care au trimis salutari de prietenie ale Congresului de Partid, pentru dorintele lor pentru succesul nostru si pentru increderea lor. (Furtuna, aplauze prelungite care au devenit ovation).

Pentru noi, aceasta incredere este deosebit de valoroasa, deoarece inseamna disponibilitatea lor de a sprijini partidul nostru in lupta sa pentru un viitor mai bun pentru popor, in lupta sa impotriva razboiului, in lupta sa de a pastra pacea. (Furtuna, aplauze prelungite.)

Ar fi o greseala sa credem ca partidul nostru, care a devenit o putere puternica, nu are nevoie de mai mult sprijin. Ar fi gresit. Partidul nostru si tara noastra au nevoie de incredere continua, de simpatie si de sprijin al popoarelor fratesti din afara granitelor noastre si vor avea intotdeauna nevoie de ele.

Calitatea deosebita a acestui sprijin consta in faptul ca orice sustinere a eforturilor de pace ale partidului nostru de catre fiecare partid fratios inseamna simultan sprijinul propriilor lor popoare in lupta lor de a pastra pacea. Cum muncitorii englezi in anii 1918-1919, in timpul atacului armat al burgheziei engleze asupra Uniunii Sovietice, si-au organizat lupta impotriva razboiului sub sloganul "Mainile din Rusia!", A fost un sprijin, a fost, mai presus de toate, un suport a luptei poporului lor pentru pace, si apoi, de asemenea, un sprijin al Uniunii Sovietice. Daca tovarasul Thorez sau tovarasul Togliatti declara ca poporul lor nu doreste sa fie condus intr-un razboi impotriva poporului Uniunii Sovietice (aplauze furtunoase), atunci acesta este un sprijin, mai ales un sprijin pentru lucratorii francezi si italieni si taranii care se lupta pentru pace, si apoi, de asemenea, un sprijin al eforturilor de pace ale Uniunii Sovietice. Calitatea deosebita a sprijinului prezent este astfel explicata, ca interesele partidului nostru nu numai ca nu sunt impotriva intereselor poporului iubitor de pace, ci, dimpotriva, se amesteca cu ele. (Aplauze furtunoase.) In cazul in care este vorba de Uniunea Sovietica, interesul ei pentru pacea mondiala nu poate fi separat de cauza pacii in intreaga lume.

Se intelege ca partidul nostru trebuie sa-si indeplineasca datoria prin partidele sale fratesti si sa-i sustina pe ei si pe popoare in lupta pentru eliberare si in lupta lor pentru pastrarea pacii. Aceasta este ceea ce face Partidul. (Aplauze furtunoase.) Dupa preluarea puterii de catre partidul nostru in 1917 si dupa ce partidul nostru a luat masuri reale pentru a elimina jugul capitalistilor si proprietarilor, reprezentantii partidelor fratesti, inspirati de indrazneala si succesul partidului nostru , ia dat numele "Brigada de soc" a miscarii revolutionare si a miscarii muncitoresti a lumii. Astfel, ei si-au exprimat speranta ca succesul "Brigadei de soc" va atenua suferintele oamenilor in situatia de a fi sub jugul capitalist. Cred ca partidul nostru si-a indeplinit aceste sperante, mai ales in perioada celui de-al doilea razboi mondial, deoarece Uniunea Sovietica a zdrobit tirania fascista germana si japoneza si a eliberat popoarele europene si asiatice de pericolul sclaviei fasciste. (Aplauze stormy.)

Bineinteles, a fost foarte dificil sa impliniti aceasta sarcina onorabila, atata timp cat era doar o singura "brigada de soc", atata timp cat era singura, avangarda in indeplinirea acestei sarcini. Dar asta este in trecut. Acum este complet diferit. Acum, din China si Coreea in Cehoslovacia si Ungaria, noi "brigazi de soc" au aparut pe harta, sub forma democratiilor popoarelor; acum lupta a fost usurata pentru partidul nostru si, de asemenea, munca merge mai bine. (Furtuna, aplauze prelungite.)

O atentie deosebita trebuie acordata partidelor comuniste, democratice sau muncitoare si taranesti care nu sunt inca la putere si care trebuie sa isi desfasoare activitatea sub jugul unei reguli stricte, burgheze. Desigur, munca lor este mai dificila. Dar munca lor nu este atat de dificila ca si noi pentru noi, comunistii rusi in timpul tarului, cel mai mic pas inainte fiind declarat o crima grava. Cu toate acestea, comunistii rusi au fost fermi, nu s-au retras de la dificultati si au ajuns la victorie. Acelasi lucru se va intampla si cu aceste parti.

De ce aceste partide nu au o activitate atit de dificila ca comunistii rusi in timpul tarismului?

Pentru ca, in primul rand, ei au exemplul luptei si al succesului, ca in Uniunea Sovietica si in tarile democratice ale poporului, in fata lor. In consecinta, ei pot invata din greselile si succesele acestor tari si, astfel, pot usura munca lor.

Pentru ca, in al doilea rand, burghezia in sine, inamicul arc al miscarii libertatii, a devenit diferita, sa schimbat in mod esential, a devenit mai reactionara, a pierdut cooperarea poporului si astfel a fost slabita. Se intelege ca aceste circumstante trebuie, de asemenea, sa usureze activitatea partidelor revolutionare si democratice. (Aplauze stormy.)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.