Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumea pierduta a Pompeiului
359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata normala la Pompei inainte de distrugere
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PROFETII DESPRE ROMANIA - PUTERILE SECRETE 2019
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Locurile "Necurate" din Romania
1.093 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pompei-Ultima zi
1.467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kolmanskuppe, Namibia
840 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 secrete antice socante |
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul artelor si stiintelor,
1.276 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jaipur - India
1.024 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Evolutia sexului
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Pompei orasul sexului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.03.2019  Adauga la favorite 304 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Anticul oras Pompeii ne ofera un spectacol artistic surprinzator si controversat, diferit de multe altele prin indrazneala uneori dusa la extrem a iconografiei care nu vrea sa ascunda nimic din natura umana. Caci arta pompeiana este prin excelenta o arta erotica. Explorand picturile uneori foarte explicite, care nu se feresc nici de orgii, nici de varii pozitii sexuale, putem accesa moralitatea romana. Dar putem afla cu exactitate ce inseamna, de pilda, desenele din peristylum care ne arata un grup de pigmei intretinand relatii intime in fata unui banchet intreg?

Pare extraordinar ca astfel de imagini impanzeau zidurile caselor celor bogati, dar si locurile publice din oras, indicand un comportament sexual foarte deschis. Dar chiar asa sa fie? Cert este ca avem de-a face cu un fetis pentru arta erotica. Scopurile sale sunt ceva mai putin clare. Fie sunt o copie a obiceiurilor reale ale romanilor, fie sunt doar o forma de amuzament cu o functie sociala bine definita. Descriind vechiul Pompeii, cercetatorul Michael Grant accentueaza statutul sau de oras al luxului si desfraului intr-un cadru al elitelor sociale. Activitati de genul celor reprezentate probabil ca s-au desfasurat, pentru ca se potrivesc celor povestite in Satyricon. John Clarke atrage atentia ca informatiile artistice sunt coroborate de alte exemple, precum fresce, bijuterii, mobila, care la randul lor au tenta erotica, dar si sociala. Romanii nu ne impartaseau conceptia asupra sexualitatii, iar semnificatia reprezentarilor este prin urmare si ea diferita.

Sexualitatea era o parte fundamentala a vietii sociale, care nu se limita la mediul privat. Nu era nimic imoral in expunerea afectiunii sau instinctului dincolo de acesta. Imaginile de la Pompeii intaresc ideea ca actul sexual era unul public, iar promiscuitatea normala. O varianta de comportament sexual public era cea din piesele de teatru. Actorii nu de putine ori isi duceau rolul pana la capat, teatrul de altfel jucand rolul de dezinhibator. Se dezinhiba si publicul? Daca ne gandim ca Augustus, angoasat de pierderea moralitatii, decide ca femeile si barbatii sa ia loc separat in amfiteatre, atunci poate ca aveau loc destule spectacole erotice si in public. Teatrul poate fi perceput drept o ocazie de a trai povestea din piesa, iar publicul se poate manifesta in pielea personajelor. Este adevarat ca o functie principala a aluziilor erotice era aceea de amuzament si cultivare a comincului, dar daca n-ar fi fost vorba si de o provocare a publicului, nu ar fi existat reactia lui Augustus.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.