Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  100 romani celebri nascuti in Moldova
1.585 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peranakani din Indonezia
865 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Laguna Truk
841 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 al celor mai populate tari de pe glob-USA
1.127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sally Hemings
99 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marile migratii – Nascuti pentru miscare
553 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri pe care nu le stiati despre bebelusi
486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Copiii patriei
214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua de nastere
980 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Viata la tara
521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Nascuti „scafandri

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.03.2019  Adauga la favorite 339 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Prin traditie, indigenii Bajau Laut, din Asia de sud-est, duc o viata nomada. Locuiesc in niste colibe improvizate, pe care le construiesc in apa, in apropierea tarmului. Traiesc din exploatarea resurselor bogate ale recifelor de corali si ale mangrovelor.

De aceea, de secole, acesti oameni petrec sub apa ore intregi, in fiecare zi. Sunt capabili sa se scufunde la adancimi de zeci de metri si sa-si tina respiratia minute in sir, o performanta imposibila pentru oamenii obisnuiti.

Este vorba de antrenament, ar spune unii. Dar oamenii de stiinta au descoperit ca abilitatile extraordinare ale indigenilor Bajau Laut sunt strans legate de genetica, potrivit National Geographic.

Bajau Laut – Construiti genetic pentru scufundari


Cea mai adanca scufundare documentata in randul populatiei Bajau Laut este de 79 de metri, iar cel mai lung timp petrecut sub apa este de putin peste trei minute. Asta, in conditiile in care singurul echipament al acestor oameni este compus dintr-o pereche de ochelari de lemn si, uneori, din niste greutati pentru maini.



Indigenii Bajau Laut nu fac astfel de scufundari spectaculoase in fiecare zi, insa isi petrec sub apa 60% din timpul dedicat muncii. Cum reusesc ei sa atinga astfel de performante extraordinare?

O echipa internationala de cercetatori a ajuns la concluzia ca este vorba de o adaptare genetica prezenta doar la acest grup.



Savantii au descoperit ca indigenii Bajau Laut au splina semnificativ mai mare decat oamenii dintr-un sat invecinat, care traiesc in special din agricultura. Dimensiunea marita a splinei este intalnita si la comunitatile Bajau Laut care nu fac scufundari, fapt care sugereaza ca este o trasatura mostenita, si nu o modificare aparuta la cei care au practicat scufundarile intreaga viata.

Marimea splinei este importanta fiindca acest organ inmagazineaza celulele rosii. In timpul scufundarii, splina se contracta si impinge celulele rosii in fluxul sanguin, sporind capacitatea sangelui de a transporta oxigenul.

Acest fenomen a fost descoperit si la alte mamifere care fac scufundari, precum focile.

Mutatii genetice pentru supravietuire in conditii extreme


Analiza ADN a relevat o alta adaptare genetica specifica populatiei Bajau Laut. Este vorba de o gena care regleaza nivelul hormonului T4, produs de glanda tiroida.

Acest hormon stimuleaza metabolismul (cantitatea de energie pe care corpul o poate folosi intr-o anumita perioada de timp), contracarand scaderea nivelului de oxigen din sange.

Iar sirul mutatiilor genetice nu se opreste aici. Potrivit cercetatorilor, corpul indigenilor Bajau Laut reactioneaza intr-un mod aparte atunci cand se afla sub apa.

In timpul scufundarilor, sangele din membre si din zonele periferice ale corpului se directioneaza spre creier, inima si plamani, pentru a le asigura cantitatea necesara de oxigen.


Mai mult, se pare ca acesti oameni extraordinari sunt dotati cu o gena care previne acumularea bioxidului de carbon in sange. Toate acestea ii ajuta sa se scufunde la mare adancime, pentru perioade lungi de timp.

Cazul indigenilor Bajau Laut nu este singurul exemplu de adaptare genetica la conditii speciale. De exemplu, cei mai multi etnici tibetani pot rezista la altitudini de 4.500 de metri datorita unei mutatii genetice unice.

De asemenea, inuitii din Groenlanda s-au adaptat la cantitatea mare de grasime pe care o consuma, astfel incat sa poata face fata unei astfel de diete fara sa dezvolte boli de inima.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.