Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  50 lucruri uimitoare despre Turcia
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 ce lucruri pe care le vezi doar in India
84 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este Area 51 si ce se intampla acolo? Mituri, povesti
626 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele templelor antice si numarul de aur.
713 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre limba dacilor
1.673 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 8 lucruri infricosatoare...
678 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  33 de lucruri INCREDIBILE despre JAPONIA
1.307 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri pe care nu le știai despre Caragiale
1.477 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri pe care nu le știai despre Ion Creangă
1.569 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 100 Lucruri Interesante despre Spatiu si Univers
541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Lucruri uimitoare despre furnici

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.03.2019  Adauga la favorite 179 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Furnicile sunt atat de multe si de comune, incat avem impresia ca nu au nimic special. Insa, nimic nu poate fi mai fals. Exista un motiv bine intemeiat pentru care furnicile sunt atat de raspandite: aceste insecte actioneaza deosebit de inteligent.

Poate ca nu dau dovada de genul de inteligenta asociat omului, dar furnicile au mijloace avansate de comunicare, o structura ierarhica stricta si multe alte caracteristici care te vor uimi.




Daca te ranesti, cu siguranta te vei indrepta spre un spital sau macar spre o farmacie. Dar ce faci daca te afli in salbaticie sau in mijlocul pustietatii? Nu ai trusa de prim-ajutor, iar in jur nu e nimeni care sa te ajute.

Ei bine, se pare ca unele triburi africane s-au confruntat cu aceeasi problema si au gasit o solutie foarte eficienta: muscaturile furnicilor.



Daca un razboinic Maasai se afla in salbaticie si se alege cu o rana care trebuie cusuta, el cauta un musuroi de furnici. Apoi alege cateva furnici mari si le lasa sa il muste de marginile ranii.

Apoi, el va indeparta furnica, pastrandu-i numai capul, care joaca rolul de capsa pentru suturarea plagii. O astfel de „copca" poate sa reziste zile intregi.



Potrivit cercetarilor, furnicile se afla pe Pamant de aproximativ 110-130 de milioane de ani. Sub forma lui moderna, potrivit unor estimari, omul se afla pe Pamant abia de 5 milioane de ani.

In aceste conditii, este evident ca aceste vietati poseda o incredibila putere de supravietuire si adaptare la conditii vitrege.





Exista foarte putine creaturi care nu isi trateaza mortii ca pe o piedica. Printre aceste creaturi se numara oamenii, elefantii si, in mod surprinzator, furnicile.

Exista chiar si furnici care au rolul de… gropar si duc cadavrele in afara comunitatii, pentru a nu se declansa infectii in musuroi.



Furnicile pot folosi o forma de reproducere care nu necesita fertilizare. Astfel, progeniturile rezultate sunt copia genetica fidela a mamei.



S-a descoperit ca un grup de furnici amazoniene folosesc aceasta metoda. Ele au creat o colonie de furnici formata doar din femele si niciun mascul.

5. Le predau lectii furnicilor tinere
Furnici 05

Furnicile au un sistem social foarte complex. Pentru a-si usura munca, diferite furnici indeplinesc diverse sarcini, cum ar fi procurarea hranei, mentinerea curateniei sau asumarea rolului de doica.

Furnicile nu se nasc pricepute la indeplinirea acestor sarcini, ci invata de la alte furnici, care le instruiesc intr-un anumit domeniu.

Exista si cazuri in care furnicile care invata prea incet sunt trimise sa se ocupe de alte indatoriri.





Foarte putine animale inteleg acest concept. Se pare, insa, ca furnicile practicau agricultura cu mult timp inaintea omului. Aceste creaturi inteligente isi cultiva propria lor gradina, formata din ghemotoace de ciuperci, ca un mucegai.

Mai tarziu, regina furnicilor foloseste aceste ghemotoace pentru a-si hrani progeniturile.



Da, ai citit bine. Furnicile folosesc pesticide, si inca intr-un fel mult mai putin daunator pentru mediu decat o facem noi.



Gradinile cu ciuperci ale furnicilor produc o si o alta ciuperca, daunatoare pentru recolta. Pentru a evita raspandirea contaminarii, furnicile folosesc o bacterie speciala, seretata de corp.

Aceasta bacterie creeaza un antibiotic care previne tocmai cresterea ciupercii daunatoare.



Furnicile se pricep nu doar la gradinarit. Ele se ocupa si cu cresterea unor insecte minuscule, care secreta un lichid dulce.

Furnicile plimba aceste insecte dintr-un loc in altul atunci cand se muta, exact asa cum procedam noi cu vacile sau caprele.





Daca ai vazut filmul de animatie Antz, s-ar putea sa nu te impresioneze faptul ca exista furnici-soldat care iau parte la razboaie cu alte musuroaie.

Multumita simtului dezvoltat al mirosului, furnicile isi dau seama de diferenta dintre propriii soldati si cei ai inamicului. Insectele folosesc o varietate de tactici de asalt si aparare si iau chiar si prizonieri din coloniile inamice.



Da, pentru a supravietui, unele tipuri de furnici sunt dependente de transformarea altor furnici in sclavi. O familie de furnici, Polyergus Breviceps, foloseste feromonii reginei musuroiului pentru a slabi defensiva furnicilor-soldat din alte musuroaie.



Apoi ataca, ucid regina inamica si isi instaleaza propria regina la conducerea ambelor musuroaie. Uneori, aceste furnici fura larvele din alte musuroaie.

Cateodata, sclavii se razvratesc si sfasie larvele furnicilor care ii tin in sclavie. Astfel, sclavii se asigura ca nu vor exista destule furnici pentru a ataca alte musuroaie.




Specia de furnici Megaponera analis se gaseste in regiunea de sud a Africii. S-a descoperit recent ca furnicile acestei specii isi duc soldatii raniti inapoi in colonie, la sfarsitul unei lupte cu termitele.

Aceasta specie de furnici ataca frecvent musuroaiele de termite, pentru a obtine mancare pentru coloniile lor. Cercetatorii au descoperit ca furnicile mai mari culeg indivizii raniti si ii transporta inapoi in colonie.

Peste 90% dintre acesti soldati supravietuiesc si lupta si in alte batalii, conform cercetatorilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.