Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  8 minuni ale sistemului nostru solar
115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta Saturn
1.477 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misiunea Saturn: Prabusirea navei spatiale Cassini
663 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul - Planeta privilegiata
1.750 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planetele Uranus si Neptun
543 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CE ASCUNDE NASA DESPRE PLANETA NEVAZUTA
826 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta Uranus
1.257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Rosie
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minunile naturale ale Pamantului,
54 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie la inceputul timpului
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Planeta Saturn

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.02.2019  Adauga la favorite 527 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Saturn este numit dupa zeul roman Saturnus (de la care provine denumirea zilei de sambata), echivalentul zeului grec Kronos (Titan si tatal lui Zeus), babilonianul Ninurta si divinitatii Hindu Shani. Simbolul lui Saturn este coasa zeului Kronos (Unicode: ♄).
Planeta este compusa din hidrogen si proportii mici de heliu si alte elemente. Structura interna a planetei consta intr-un miez de piatra si gheata, inconjurat de un strat gros de hidrogen metalic si un strat gazos exterior. Atmosfera este blanda, desi multe caracteristici intense pot aparea. Vanturile de pe Saturn pot atinge viteze de 1,800 km/h, mult mai rapide decat cele de pe Jupiter. Are un camp magnetic a carui putere este un intermediar intre cea a Pamantului si campul puternic al lui Jupiter.
Saturn prezinta un sistem de inele, care sunt alcatuite din particule de gheata si mici cantitati de deseuri de praf si roca. 62 de sateliti cunoscuti orbiteaza in jurul planetei, fara a socoti particulele din inele. Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn si al doilea satelit ca marime din Sistemul Solar(dupa Ganimede, satelitul lui Jupiter), este mai mare ca planeta Mercur si este singurul satelit din Sistemul Solar care are o atmosfera cu o consistenta semnificativa.
Datorita combinatiei dintre densitatea mica, rotatia rapida si starea fluida, Saturn este un sferoid aplatizat; este turtit la poli si bombat la ecuator. Razele ecuatoriale si polare difera cu aproape 10% - 60.268 vs 54.364 km. Celelalte planete sunt si ele turtite, dar intr-o masura mai mica. Saturn este singura planeta din Sistemul Solar mai putin densa ca apa. Desi miezul planetei este mai dens ca apa, densitateaspecifica obisnuita a lui Saturn este de 0.69 g/cm3 datorita atmosferei sale gazoase. Saturn cantareste doar cat 95 de Pamanturi, comparativ cu Jupiter, care are masa de 318 ori mai mare decat a Terrei, dar mai mare doar cu 20% decat Saturn.
In legatura cu rotirea propriei axe, aceasta se produce cu o mare viteza, in 10 ore si 14 minute la ecuator si in 10 ore si 39 minute in regiunile polare.
Inelele planetei Saturn dateaza de mult mai mult timp decat s-a considerat pana acum de cercetatori si ar putea rezista pentru o perioada nelimitata de timp. Aceste noi date au fost oferite de sonda spatiala Cassini. Oamenii de stiinta au demonstrat ca particulele ce formeaza inelele care orbiteaza in jurul lui Saturn au 3 miliarde de ani. Desi in aparenta inelele lui Saturn par niste formatiuni tinere, ele ar putea fi la fel de batrane ca si Sistemul Solar.
Sonda Cassini a studiat inelele cu ajutorul unui spectru special cu ultraviolete. Ultimele descoperiri cu privire la planeta Saturn, veche de 4 miliarde de ani, aratau ca inelele sale dateaza de acum 100 de milioane de ani, cand o luna uriasa sau o cometa ar fi patruns in atmosfera planetei Saturn.
Sonda spatiala Cassini, lansata in octombrie 1997, avand la bord modulul de explorare Huygens, a inclus si planeta Saturn in programul sau de explorare.
Cassini a ajuns la Saturn si la lunile sale in 2004, unde a orbitat in jurul planetei pentru a o explora. De acolo a trimis i
Planeta Saturn are 62 sateliti naturali, 53 dintre care au un nume formal.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.