Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Becul
1.488 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele unui geniu – Nikola Tesla
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile oamenilor
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Alva Edison
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O istorie nestiuta a Transilvaniei. Dincolo de manuale
113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Destinul fabulos al inventiilor Alfred Nobel si dinamita
170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Westinghouse: Viata Unui Idol American
666 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curentul electric - O istorie veche si interesanta
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inventii care au schimbat lumea in anii ‘80
1.239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povesti oceanice Lamantini si Mola
200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

A furat Thomas Edison inventiile altora?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.02.2019  Adauga la favorite 348 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mai toti elevii sunt invatati de la o varsta frageda ca Thomas Edison a fost unul dintre cei mai mari inventatori care au trait vreodata. Si nu se poate nega ca a creat unele dintre cele mai spectaculoase tehnologii si ca a inregistrat peste 1.000 de brevete pentru inventiile sale.

Dar realitatea este ca Thomas Edison ar fi facut orice ca sa fie creditat cu inventiile si creativitatea altora.



Edison este creditat cu inventarea fluoroscopului, care a facut pentru prima oara posibile analizele cu raze X. Bineinteles, razele X au fost un urias pas inainte pentru stiinta medicala si distribuirea acestor dispozitive i-a sporit considerabil averea lui Edison.

Problema este ca adevaratul inventator al unui dispozitiv cu ajutorul caruia se pot vedea oasele unui om a fost un savant german pe nume Wilhelm Rontgen, care a facut o fotografie cu raze X mainii sotiei sale cu cativa ani inainte de aparitia fluoroscopului lui Edison.



Edison nu a recunoscut niciodata acest lucru si si-a umflat contul bancar pe baza inventiei lui Rontgen. Un alt concept pus pe seama lui Edison este inventarea unor dispozitive pentru inregistrarea glasului uman si a altor forme de sunet.

Un tipograf si librar francez, pe nume Edouard-Leon Scott de Martinville a creat „fonoautograful" sau cu mai mult de 15 ani inainte ca Edison sa „inventeze" fonograful in 1877. Bineinteles, Edison nu l-a pomenit pe de Martinville cand a scos pe piata noul sau dispozitiv.

A facut o multime de bani dupa ce a piratat filmul lui Melies


Cea mai sinistra poveste legata de Edison are de-a face cu istoria timpurie a cinematografiei. Thomas Edison este larg privit ca fiind parintele filmului, dar se poate sustine cu argumente ca Louis Le Prince, un inventator francez, a inventat filmul inaintea lui Edison.

Cel care avea sa primeasca brevetul pentru aceasta tehnologie avea sa devina foarte bogat. In 1890, Le Prince a intreprins o calatorie pentru a-si patenta inventia in Anglia, dupa care urma sa navigheze spre America pentru a-si expune inventia si pentru a o inregistra.



S-a urcat pe tren pe 13 septembrie 1890 si nu a mai fost vazut niciodata. Bagajul sau a disparut si el, iar familia sa a continuat eforturile de obtinere a brevetului.

Din nefericire, in 1892, in timp ce fiul lui Le Prince depunea marturie in cadrul unui proces de brevetare indreptat impotriva lui Edison, urmasul inventatorului a fost impuscat de un atacator necunoscut. Crima nu a fost elucidata niciodata.

A furat Edison inventiile altora? Da! Iata trei exemple


Poate ca Thomas Edison nu are niciun amestec in cazurile Le Prince, dar nu exista nicio urma de indoiala ca afacerile sale erau cel putin dubioase. O poveste spune ca, dupa ce capodopera „Calatoria spre Luna" a lui Georges Melies a inregistrat un succes imens in Londra, Edison a obtinut o copie de la un proprietar dubios de cinema.

Apoi, Edison a facut mai multe copii ale filmului, pe care le-a luat cu el in America. A difuzat filmul piratat in SUA si a castigat sume uriase, chiar daca Melies nu a primit niciun ban de pe urma acestor proiectari ale filmului sau.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.