Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Simone de Beauvoir
864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kolmanskuppe, Namibia
855 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul de Muzica Catalana
1.024 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georges Pompidou
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giacomo Manzu
937 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce nu stiati despre Steven Spielberg
447 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Somerset Maugham
1.079 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  John Bardeen
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dosarele paranormale secrete ale KGB
927 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria zilei de 8 MARTIE
871 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Oskar Schindler (1908-1974)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.01.2019  Adauga la favorite 238 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Oskar Schindler (1908-1974) a fost un industrias german care a salvat aproape 1200 de evrei in timpul Holocaustului.Acestia au muncit la fabricile de armament din Polonia si Cehia, aflate in proprietatea lui Schindler. Oskar Schindler s-a nascut in Moravia, la Svitavy, localitate aflata acum in Cehia.

S-a casatorit in 1928, in anii ‘30 a schimbat mai multe slujbe, a incercat sa porneasca si cateva investitii care au esuat lamentabil. In 1938 a fost incarcerat in Cehia pentru ca a fost descoperit ca agent al serviciilor germane de informatii, el fiind etnic german in Cehia si membru al Partidului Sudet al Germanilor.

In 1939 s-a inscris in Partidul National Socialist al Muncitorilor Germani (Nazist). Fiind un om de afaceri oportunist, Oskar a inceput sa profite de pe urma razboiului, primul pas fiind preluare unei firme poloneze, declarata falita de catre curtea din Cracovia. Shindler a redenumit firma Deutsche Emaillewaren Fabrik, sau DEF.

Cu ajutorul unui contabil evreu pe nume Itzhak Stern, Schindler a reusit sa obtina peste 1000 de evrei condamnati la munca fortata de catre regimul nazist si sa-i foloseasca in productie la firma sa. Se pare ca la inceput a fost interesat doar de forta de munca ieftina reprezentata in acele vremuri de catre evrei, mai apoi fiin preocupat de indivizi, protejandu-si muncitorii in fata SS-ului, evreii care munceau pentru Shindler fiind numiti “Schindlerjuden" ( Evreii lui Shindler).

Fabrica de armament pe care o patrona se afla in randul unitatolor care erau vitale pentru armata germana avand ca principal scop sustinerea efortului de razboi. In fabrica lui Shindler au lucrat si femei si batrani si oameni cu dizabilitati. In timpul razboiului, Schindler a fost arestat de doua ori, fiind banuit de activitati pe piata neagra si de colaborare cu fostii industriasi evrei, el reusind totusi sa evite inchisoarea.

Odata cu apropierea trupelor sovietice, Schindler a negociat cu oficialii nazisti din trupele SS ca 1100 de muncitori evrei sa fie mutati in Brnenec, regiunea sudeta a Cehoslovaciei de atunci. In Brnenec a preluat o fosta fabrica evreiasca unde trebuia sa produca grenada si rachete pentru sustinerea efortului de razboi, in tot timpul cat a functionat aceasta fabrica, nici macar o singura arma produsa nu a trecut testul si nu a fost trimisa pe front. In Brnenec, Schindler nu a avut niciun profit, a trait din vechile castiguri, a mituit oficiali nazisti si lucrurile au mers mai departe.

Dupa razboi, Schindler a pierdut tot, s-a mutat in Gemania, intai la Regensburg, apoi la Munich, a ajuns sa traiasca din asistenta financiara oferita de catre organizatiile evreiesti, in 1948 a plecat in Argentina..unde a ramas falit. Si-a parasit sotia in 1957, s-a intros in Germania in 1958 - unde a mai incercat cateva oportunitati de afaceri dar a esuat ca in anii tineretii. In anii 60 a incercat, alaturi de cativa investitori evrei, sa porneasca o fabrica de ciment - acest proiect a dat faliment in 1961.

A murit in 1974, in Germania, la Hildesheim. A fost inmormantat in Cimitirul Catoloc Franciscan din Jerusalim, fiind singurul membru al partidului nazist care s-a bucurat de o asfel de onoare. Nimeni nu poate spune de ce i-a ajutat pe evrei si cat a profitat de pe urma lor, Oskar Schindler a ramas in memoria multora ca salvatorul a peste 1200 de evrei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.