Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pol Pot
329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moartea neagra
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul african al mortii - Lacul Kivu
2.097 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt: Templul lui Karnak
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Guinevere si femeile din legenda regelui ARTHUR
404 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce se afla in interiorul acestui crater din Madagascar?
78 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce se afla in interiorul acestui crater din Madagascar?
63 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A doua viata.....
852 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Donbass calatorie in tara separatistilor
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Personaje ale nazismului - Rudolf Hess
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Enigma lacului care a ucis 1.700 de oameni in cateva min

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.01.2019  Adauga la favorite 617 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pe 21 august 1986, lacul vulcanic Nyos, din Camerun, a fost agentul unuia dintre cele mai ciudate si misterioase dezastre naturale din istorie. Dintr-o data si fara vreun semn premergator, lacul a eliberat in aer sute de mii de tone de bioxid de carbon.

Norul de gaz toxic s-a raspandit in zona cu aproape 100 de kilometri pe ora. In cateva minute, peste 1.700 de persoane si 3.500 de animale domestice au murit sufocate.

Pe lacul Nyos, moartea vine in liniste
1

Efectul eliberarii gazului toxic a fost devastator si extrem de rapid, eliminand oxigenul din aer pe o raza de 25 de kilometri. Multi oameni din satele Cha, Nyos si Subum s-au sufocat in somn. Unele victime au fost descoperite cu sange in jurul nasului si gurii.

Cand s-au trezit, putinii supravietuitori nu au gasit in jur nicio distrugere, niciun semn de violenta, ci doar sute de cadavre. Inclusiv mustele murisera.



Reporterii care au mediatizat cazul au povestit ca zona arata ca si cand ar fi fost lovita de o bomba cu neutroni. Joseph Nkwain, un localnic care s-a trezit la trei ore dupa ce norul a lovit, si-a povestit experienta:

„Nu puteam vorbi. Mi-am pierdut constienta. Nu-mi puteam deschide gura, iar apoi am simtit un miros teribil… Am auzit-o pe fiica mea sforaind intr-un mod ciudat, anormal.

Pe cand ma indreptam spre patul ei, am lesinat si am cazut. Voiam sa vorbesc, care nu puteam. Fiica mea era deja moarta", le-a relatat barbatul cercetatorilor de la Universitatea Plymouth.

Incidentul de la lacul Nyos a fost unul dintre cele mai bizare dezastre naturale din istorie. Oamenii de stiinta inca nu stiu exact ce l-a cauzat.

„A fost una dintre cele mai surprinzatoare tragedii pe care cercetatorii le-au investigat", a afirmat George Kling, ecolog la Universitatea din Michigan.



Ce s-a intamplat in noaptea fatidica


Imediat dupa dezastru, expertii au stabilit ca lacul Nyos a emis o cantitate masiva de dioxid de carbon in jurul orei 21:00. Deoarece este mai greu decat aerul, dioxidul de carbon s-a imprastiat rapid in vaile din regiune, acoperind totul sub un strat de 50 de metri de gaz toxic.

In mod normal, aceste cantitati uriase de dioxid de carbon sunt retinute de lac, dar in acea seara fatidica ceva le-a scos la suprafata.

Dupa cum explica David Bressan pentru revista Scientific American, gazele vulcanice sunt tinute in adancul lacului de apa calda de la suprafata, care actioneaza ca un capac.

Nu se stie exact ce a cauzat disparitia acestui capac, permitand gazelor sa iasa la suprafata. Este posibil ca fenomenul bizar sa fi fost cauzat de un cutremur, o alunecare de teren sau o eruptie vulcanica. Oricum, declicul a fost silentios, iar efectele – dezastruoase.



Teoria alternativa


In lipsa unei explicatii stiintifice clare, au aparut inclusiv teorii conform carora la lacul Nyos a avut loc un experiment militar. Aceasta teorie este alimentata si de faptul ca un eveniment similar avusese loc cu doi ani inainte, la lacul Monoun.

Atunci, o eliberare de bioxid de carbon a ucis 37 de oameni. Desigur, nici acest eveniment nu a fost explicat.

Pentru a se asigura ca lacul Nyos nu va mai „exploda", in 2001 inginerii au instalat niste conducte care colecteaza bioxidul de carbon de pe fundul lacului si il elibereaza treptat in aer.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.