Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumea in care traim - Petre Tutea - Partea I
928 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cousteau, nemuritorul in sapca rosie
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boala Africii
214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele unui geniu – Nikola Tesla
677 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Douglas Adams
876 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  India in pragul haosului
35 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele creierului si undele cerebrale
1.105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mihai Eminescu – Repere majore din viata marelui geniu.
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spiru Haret
558 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salutari din Iasi
827 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ansel Adams - Un fotograf de geniu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.12.2018  Adauga la favorite 651 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ansel Easton Adams (n. 20 februarie 1902 – d. 22 aprilie 1984) a fost unul dintre cei mai apreciati fotografi ai tuturor timpurilor. Fotografiile sale alb-negru cu peisajele Americii sunt cunoscute in toata lumea.

El a dezvoltat si elaborat un sistem complex numit Zone System pentru controlul vizualizarii si al expunerii cu scopul de a ajuta fotograful sa previzualizeze si sa obtina o fotografie care sa redea exact starea si atmosfera dorita. Impreuna cu alti fotografi, printre care Edward Weston si Imogen Cunningham, a fondat Grupul f/64 in anul 1932.

Fiu al lui Charles Hitchcock Adams, un om de afaceri, si al lui Olive Bray si nascut in San Francisco, California, Ansel a crescut intr-o casa situata printre dunele de nisip de langa Golden Gate. Cand Ansel avea doar patru ani, in 1906, a fost martorul unui cutremur in urma caruia a suferit un accident in care si-a spart nasul, moment care ii va marca viata. Acest eveniment, impreuna cu timiditatea nativa si o doza de geniu fac ca Ansel sa se integreze cu greu la scoala. Mai tarziu in viata va afla ca este posibil sa fi suferind de hiperactivitate si dislexie. A studiat la mai multe scoli, dar nu a avut prea mari succese, fapt pentru care tatal si matusa sa ii predau acasa. Aceste „studii"au fost echivalente cu absolvirea clasei a opta.

Cel mai important efect al copilariei singuratice este apropierea de natura. Bucuria pe care natura i-o oferea este cauza plimbarilor interminabile prin imprejurimile salbatice de pe langa Golden Gate. Cand Ansel a avut varsta de doisprezece ani a inceput sa invete singur sa cante la pian, aceasta fiindu-i principala preocupare pentru urmatorii doisprezece ani si chiar o posibila profesie. Chiar daca a renuntat la muzica pentru fotografie, pianul i-a oferit disciplina, structura si substanta vietii frustrante si singuratice pe care a dus-o.

Parcul National Yosemite, Sierra Nevada, a jucat un rol important in viata marelui fotograf; viata i-a fost „colorata si modulata de marele gest al pamantului", spune Ansel Adams. El si-a petrecut mult timp acolo, in fiecare an incepand din anul 1916 si pana la moartea sa. Inca de la prima sa vizita in parcul national, Ansel a fost profund miscat. Parcul Yosemite este locul unde Ansel a folosit pentru prima data aparatul foto primit de la parinti, un Kodak No. 1 Box Brownie. El a explorat, a facut expeditii si a catarat, astfel incat si-a castigat respectul si increderea in sine. In anul 1919 s-a alaturat grupului Sierra Club, unde s-a imprietenit cu liderii, care erau fondatorii miscarii de conservare a miracolelor si resurselor naturii. Tot acolo a cunoscut-o pe Virginia Best, cu care s-a casatorit in anul 1928. Cuplul a avut doi copii: Michael (nascut in august 1933) si Anne (nascuta in 1935).

Clubul Sierra a fost vital pentru succesul timpuriu al lui Ansel ca si fotograf. Acesta si-a publicat fotografiile si scrierile pentru prima data in Buletinul clubului, in anul 1922. Prima sa expozitie a avut loc in anul 1928 la sediul central al clubului, in San Francisco. In fiecare vara clubul organiza expeditii in parcul Yosemite care atrageau pana la doua sute de participanti. Ca fotograf al acestor minunatii ale naturii, pe la sfarsitul anilor 20 Ansel Adams a inceput sa realizeze ca poate castiga mai mult din fotografie decat din concertele de pian. Pana in anul 1934 Ansel a fost ales in forul directorilor clubului, fiind recunoscut ca artist din Sierra Nevada si aparator al parcului Yosemite.

Anul 1927 este crucial pentru artist deoarece a realizat prima sa fotografie „vizualizata", „Monolith". Acesta a folosit un filtru rosu inchis pentru a scoate in evidenta contrastele. El a vizualizat imaginea inainte de a o fotografia. Important este si faptul ca l-a cunoscut pe Albert M. Bender, viitorul sau agent, care a doua zi dupa ce s-au cunoscut a pus in miscare pregatirile pentru publicare primului portofoliu al artistului. Prietenia cu Bender si suportul financiar oferit i-au oferit lui Ansel incredere in sine, iar abilitatile sale de fotograf au inflorit.

In anul 1930 Ansel impreuna cu scriitoarea Marz Austin publica cel de-al doilea portofoliu, de data aceasta si cu text, intitulat „Taos Pueblo". In acelasi an il cunoaste pe fotograful Paul Strand care ii va influenta stilul de fotografiere. Renunta la pictorialism (imitarea cat mai exacta a tablourilor) in favoarea fotografiei pure, a carei claritate nu dadea semne ca ar fi fost editata in vreun fel.

In anul 1932, impreuna cu alti fotografi, printre care si Edward Weston, fondeaza Grupul f/64 care realizeaza doar fotografii pure (f/64 fiind cea mai mica valoare a diafragmei setare care ofera un camp mare de profunzime). Muzeul DeYoung din San Francisco ofera grupului o expozitie, iar lui Ansel o expozitie personala. Pana in anul 1940 Ansel isi traieste viata in New York, unde il cunoaste pe fotograful Alfred Stieglitz, care joaca un rol important in viata sa artistica. In 1933 Ansel are parte de prima sa expozitie personala in New York, oferita de Galeria Dephic. Prima serie de articole tehnice i-au fost publicate de „Camera Craft" in 1934, iar in anul urmator a aparut prima sa carte, „Making a Photograph". Fiind foarte bun in tehnica fotografica ajunge consultantul principal pentru Polaroid si Hasselblad.

Capacitatea artistului de a lucra era incredibila. Adesea lucra optsprezece ore pe zi zile si saptamani la rand. In viata lui Ansel nu existau vacante sau duminici. Adesea dupa o perioada intensa de lucru, se intorcea in San Francisco sau in Yosemite, contacta gripa si petrecea cateva zile in pat. Existenta i-a fost marcata si de alcool, pentru care avea o slabiciune.

In 1940 a ajutat la fondarea departamentului de fotografie in cadrul Museului de Arta Moderna din New York, primul departamnet la aceasta categorie in vreun muzeu. Inainte de atacul de la Pearl Harbour in 1941, Ansel a fotografiat o scena cu luna care se ridica deasupra unui sat modest, cu munti acoperiti de zapada in spate si cu un cer negru dominant. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute fotografii ale artistului intitulata „Moonrise". In 1946 a ajutat la formarea departamentului academic de fotografie in cadrul Scolii de Arta California din San Francisco, predand deopotriva fotografia la ScoalaCentrala din Los Angeles.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.