Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  O calatorie la inceputul timpului
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera secretele planetei Pamant
740 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 locuri de pe Pamant unde gravitatia nu functioneaza
57 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acest obiect negru terifiant a aterizat din spatiu
3 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acasa-- film documentar
503 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Uimitoarea planeta Pamant – Trecutul catastrofal
263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incalzirea Planetei
1.573 vizite - 0 comentarii
adaugat de alina
 
  1 - Nasterea planetei
461 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Discurs despre starea planetei
734 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Varful Everest
464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

De unde provine numele planetei Pamant?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.12.2018  Adauga la favorite 492 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Este important sa intelegem ca exista denumiri diferite ale planetei Pamant in functie de limba la care ne referim. Astfel, planeta noastra este denumita „terra" in portugheza, „dunya" in turca si „aarde" in olandeza, pentru a numi doar cateva nume avand aceeasi etimologie. Toate aceste denumiri au provenit dintr-o origine comuna al carei inteles era „pamant" sau „sol".



De unde provine numele planetei Pamant



Numele din limba engleza pentru planeta noastra este „Earth" si acesta provine din urma cu cel putin 1.000 ani. Asa cum limba engleza a evoluat din anglo-saxona, odata cu migrarea anumitor triburi germanice de pe continent in Marea Britanie in secolul al V-lea d.Hr., cuvantul „Earth" a provenit din cuvantul anglo-saxon „erda" si echivalentul sau germanic „erde" care inseamna „pamant" sau „sol". In engleza veche, cuvantul a devenit „eor(th)e" sau „ertha". Exista diverse ipoteze precum ca originea cuvantului poate fi gasita in radacina „er" din limbile indo-europene. Se crede ca aceasta a generat mai multe adaptari moderne ale cuvantului ce sunt utilizate in limbile din prezent.

Pamantul este singura planeta din Sistemul Solar al carei nume nu deriva din mitologia greco-romana. Toate celelalte planete au fost denumite dupa zei si zeite din mitologia greco-romana.



Traducerea Bibliei in limba engleza a reprezentat una dintre cele mai vechi consemnari in scris a numelui planetei – „Dumnezeu a numit uscatul pamant (Earth), iar gramada de ape a numit-o mari. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun". (Geneza 1.10)
Pamantul este singura planeta din Sistemul Solar ce are placi tectonice. Crusta exterioara a Pamantului este impartita in regiuni cunoscute drept placi tectonice. Ele se pot deplasa pe suprafata mantalei in directii contrare unele fata de altele. Atunci cand doua placi tectonice se ciocnesc, placa mai grea va intra sub placa mai usoara (N.t. Procesul se numeste subductie).
Rotatia Pamantul in jurul axei proprii nu dureaza 24 ore. Aceasta dureaza 23 ore, 56 de minute si 4 secunde (N.t. Ziua siderala). Daca tinem cont si de miscarea Pamantului in jurul Soarelui, obtinem o durata de 24 ore (N.t. Ziua solara medie dureaza 24 ore si reprezinta durata necesara pentru ca Pamantul sa ajunga din nou cu acelasi meridian indreptat spre Soare).
Toata lumea stie ca Luna este satelitul natural al Pamantului. Dar stiti ca mai exista inca 2 asteroizi care au orbitele „legate" de orbita Pamantului? Acestia se numesc 3753 Cruithne si 2002 AA29. Primul dintre ei nu orbiteaza de fapt Pamantul, dar parcurge o orbita in jurul Soarelui in rezonanta orbitala 1:1 cu Pamantul, ceea ce creeaza impresia ca acesta ar orbita Pamantul. Cu toate acestea, el isi urmeaza propria traiectorie, distincta de cea a Pamantului, in jurul Soarelui. Asteroidul 2002 AA29 se deplaseaza in jurul Soarelui pe o orbita foarte asemanatoare cu cea a Pamantului, dar in acelasi timp parcurge si o orbita in forma de potcoava in jurul Pamantului. Prin urmare, acesta se afla cel mai aproape de Pamant la un interval de 95 ani.
Pamantul isi incetineste treptat miscarea de rotatie. Din aceasta cauza, dupa anumite intervale de timp, se adauga o secunda in plus la perioada sa de rotatie. Cu alte cuvinte, cu milioane de ani in urma o zi de pe Pamant ar fi fost de doar 20 ore. Se crede ca peste cateva milioane de ani o zi de pe Pamant va fi de 27 ore.
Traducere si adaptare dupa How Earth Got Its Name


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.