Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Era uitata
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai periculoase drumuri.Peru
418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata padurii
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata padurii. Orhideele
48 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Rosie
216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Discurs despre starea planetei
706 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul in pericol (DOCUMENTAR IN ROMANA)
658 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasele fantome ale Rusiei
579 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chimicalre toxice -O amenintare pentru albine, terenuri
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oceanul Atlantic
998 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Speciile marine sunt amenintate cu disparitia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.12.2018  Adauga la favorite 243 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Daca il admiram de pe puntea unui vas, oceanul pare sa fie „un loc salbatic si de nepatruns ca intotdeauna", asa cum s-a exprimat Henry David Thoreau. Exista aici un contrast evident intre oceanul aparent salbatic si curat si unele regiuni ale acestuia care au fost modificate in mod excesiv de catre oameni. In afara faptului ca sunt salbatice, oceanele sunt si vaste. Ele acopera aproximativ 70% din suprafata Pamantului si au o adancime medie de aproximativ 4 km. Oceanele reprezinta 99% din spatiul de viata al planetei noastre.





In ceea ce priveste vietuitoarele care populeaza oceanele – ei bine, toata lumea stie ca oceanele adapostesc o multime de specii si ca ele sunt extrem de fertile, nu? Vastitatea oceanelor si varietatea, abundenta vietii marine fac ca conceptul de extinctie marina sa para o idee exagerata.

Cu un deceniu in urma, Dulvy s-a hotarat sa verifice unele dintre aceste ipoteze, reanalizand datele cunoscute atunci despre extinctiile marine si discrepanta dintre caracteristicile mediului marin are).

In prezent Webb a publicat un nou studiu in revista Current Biology prin care a incercat sa arate ca exista un risc egal de extinctie atat pentru mediul marin cat si pentru cel non-marin.

Noi am reusit sa facem acest lucru analizand datele cuprinse in Red List of Threatened Species (N.t. Lista rosie a speciilor amenintate) a International Union for Conservation of Nature (IUCN) pentru toate grupurile taxonomice importante, separat pentru speciile marine si cele non-marine. Acest lucru a fost posibil doar printr-un efort concertat, timp de un deceniu, al IUCN prin care s-a intensificat procesul de evaluare a organismelor marine.



La prima vedere rezultatele noastre par sa sustina faptul ca speciile marine sunt mai putin amenintate cu disparitia. O astfel de analiza superficiala a statisticilor a fost utilizata anterior pentru a confirma asteptarile conform carora riscul de extinctie al vietii este mai mic in oceane.

Cand ne-am uitat mai atent la aceste numere am ajuns la o concluzie destul de diferita. Studiul nostru s-a concentrat numai pe acele specii care au fost incluse, in mod oficial, pe lista rosie. In ciuda efortului depus de zeci de mii de voluntari, timp de 50 de ani, in urma caruia au fost evaluate mai mult de 70.000 de specii, in prezent cunoastem starea in care se afla a doar 3% din speciile marine cunoscute si 4% din speciile non-marine cunoscute.

In randul tuturor acestor specii care au fost evaluate, ratele de extinctie din grupurile non-marine au o valoare aproape dubla fata de cele din grupurile marine, cu mult mai putin decat se credea anterior.

Imaginea generala se schimba si mai mult atunci cand ne concentram doar pe cele mai bine studiate specii. In general, aici ne referim la unele animale usor de recunoscut cum ar fi testoasele sau pasarile marine. Desi exista mult mai multe specii de melci de mare sau de crustacee ce inca asteapta sa fie descoperite, din punct de vedere taxonomic este mai putin probabil sa descoperim mai multe pasari necunoscute.

Evident, ne asteptam ca cea mai buna estimare a riscului de extinctie sa fie pentru acest grup de specii care este mai bine cunoscut. Chiar si in randul acestuia, 20-25% dintre specii sunt amenintate in medie cu disparitia, indiferent daca acestea traiesc pe uscat sau in mare.

Mitul privind „dovada extinctiei"
Riscul de extinctie in mediul marin a crescut rapid in ultimii 50 de ani, acesta ajungand sa convearga catre un nivel de risc corespunzator mediului terestru. Exista, desigur, unele rezerve in acest sens care trebuie sa fie luate in considerare. Foarte putine specii marine indeplinesc criteriile noastre pentru ceea ce inseamna „bine cunoscut", iar majoritatea celor care indeplinesc aceasta conditie sunt atipice.

Aproximativ 90% din cele 225.000 de specii marine cunoscute sunt nevertebrate. Cu toate acestea, cele mai bine studiate grupuri de specii sunt, in principal, vertebratele (pasarile marine, mamiferele marine, pestii, broastele testoase) sau cele din apropierea coastelor marine (mangrove, corali, etc).

Cea mai mare parte din biodiversitatea terestra este reprezentata de un numar relativ mic de grupuri de specii. Astfel, in timp ce plantele cu flori si insectele acopera impreuna o mare parte din diversitatea vietii de pe uscat, viata din mare este mai uniform distribuita in randul a zeci de grupuri importante de specii.




Intr-adevar, o constatare uimitoare a acestui nou studiu o reprezinta faptul ca 64 din cele 88 grupuri de specii importante ale vietii marine, cele care contin impreuna aproape o treime din speciile marine cunoscute, nu au avut niciun membru evaluat. In mod evident, o concluzie finala cu privire la riscurile de extinctie in mediul marin nu poate fi sustinuta pana cand cel putin unele dintre aceste lacune nu sunt completate.

Aceasta sarcina revine in intregime oamenilor de stiinta care lucreaza in timpul lor liber ca voluntari si avand la dispozitie resurse reduse de finantare. Continuarea acestui lucru este vitala pentru a ne asigura ca intelegem adevaratele prioritati de cercetare si conservare, in loc doar sa anuntam calamitatile din oceane.

Chiar daca in noul studiu nu s-a putut evidentia toata diversitatea marina, un grup marin care este inclus aici este cel reprezentat de pesti sau de „dovada extinctiei". In anul 1883 Thomas Henry Huxleya declara cu o mare incredere la Fisheries Exhibition din Londra ca „rezervele de peste marin sunt probabil inepuizabile, nimic din ceea ce facem nu afecteaza in mod serios numarul pestilor", o idee preconceputa care inca se regaseste in discursurile secolului 21.

Dovezile obtinute in ultimul deceniu arata ca paradigma vietii marine care este abundenta pe o scara larga si fertila este mai degraba o exceptie decat o regula. In concluzie, sunt speciile marine in siguranta? Noul studiu confirma faptul ca cel mai precaut raspuns la aceasta intrebare este: „nu mai mult decat cele de pe uscat".

Traducere si adaptare dupa Marine species are more threatened than we thought – and we’ve only looked at 3%


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.