Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Primul razboi mondial - luptele de la Cosna
1.341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul razboi mondial - luptele de la Cosna
1.300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea Jiului in Primul Razboi Mondial
1.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Submarine: De la Raider la Wolfpack
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul Razboi Mondial - Iadul
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in Al doilea Razboi Mondial - II
1.006 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul Razboi Mondial - Nebunia -
1.289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de descoperiri incredibile
79 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria luminitelor de Craciun
1.463 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria trupelor oamenilor de culoare si africane in arm
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Gavrilo Princip ,a declansat Primul Razboi Mondial

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2018  Adauga la favorite 248 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nationalistul sarb Gavrilo Princip a tras doua gloante care aveau sa schimbe cursul istoriei printr-un razboi care a condamnat la moarte 40 de milioane de oameni si a ravasit intregul continent.

Daca tinem seama de lantul de evenimente dezastruoase care au urmat dupa cele doua gloante trase de Gavrilo Princip pe 28 iunie 1914, am putea spune ca acesta a fost „cel mai mortal moment" din intreaga istorie, clipa care a declansat Primul Razboi Mondial.

Tineretea si radicalizarea lui Gavrilo Princip
gavrilo princip Primul Razboi Mondial
Fotografia lui Gavrilo Princip facuta in inchisoare, dupa ce tanarul de 19 ani l-a ucis pe mostenitorul tronului austro-ungar

Omul care a schimbat cursul istoriei secolului XX si este considerat cel care a declansat Primul Razboi Mondial s-a nascut in oraselul Obljaj din Bosnia, in 1894. Parintii sai erau tarani saraci, care duceau o viata de munca bruta.

Desi a fost singurul copil din familie care a supravietuit pana la maturitate, Princip era mic si bolnavicios. Se crede ca statura sa firava l-a facut sa se hotarasca sa isi demonstreze curajul printr-un fapt important.



Dupa cum isi aducea chiar el aminte, „oriunde mergeam, oamenii ma luau drept un neajutorat… si m-am prefacut ca sunt o persoana neajutorata, desi nu eram."

Poate ca Princip ar fi avut aceeasi viata de munca precum parintii sai, daca nu ar fi fost expus la idei legate de socialism si anarhism in timp ce se afla la scoala in Sarajevo, unde frecventa cercuri revolutionare.

Vremurile in care Princip s-a maturizat erau vremuri tumultuoase in istoria sud-estului Europei. Slavii de la sud de Dunare isi doreau independenta de Imperiul Austro-Ungar si Imperiul Otoman, care dominau regiunea de mult timp.

Princip credea cu fervoare ca Serbia era obligata moral sa unifice popoarele slave sub forma unei natiuni independente. Aceste sentimente nationaliste erau raspandite peste tot in Balcani.

La scurt timp, Princip a intrat in contact cu un grup care avea sa-i transforme ideile in fapte: organizatia Mana Neagra.

Primul Razboi Mondial a fost declansat de asasinatul savarsit de Princip
gavrilo princip Primul Razboi Mondial
Mana Neagra a ajutat un grup de conspiratori, intre care se numara si Gavrilo Princip, (dreapta) sa-l ucida pe arhiducele Franz Ferdinand



Mana Neagra era o societate secreta fondata in martie 1911. Era formata din nemultumiti care nu puteau accepta faptul ca guvernul sarb permisese Austro-Ungariei sa anexeze Bosnia-Hertegovina. Iar ca sarb bosniac, Princip era revoltat.

Nationalistii sarbi din Mana Neagra erau furiosi din cauza extinderii puterii Austriei si din cauza incercarii de a limita influenta Serbiei in Balcani. Scopul organizatiei era de a uni toti etnicii sarbi si de a forma o federatie a slavilor de sud in Europa de Est, federatie care sa fie complet independenta de Austria.

Membrii organizatiei Mana Neagra ocupau pozitii inalte in armata si guvern. Astfel au reusit sa infiinteze retele revolutionare secrete in mai multe tari, inclusiv in Serbia si Bosnia. De asemenea, membrilor organizatiei li se ofereau informatii importante si arme.

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand
Initial, Gavrilo Princip nu a fost acceptat in organizatie, fiindca era prea mic si prea slab, insa pana la urma a fost antrenat in domeniul atacurilor teroriste. Era doar o chestiune de timp pana cand abilitatile sale aveau sa fie folosite.

La inceputul anului 1914, Gavrilo Princip a citit intr-un ziar, la Belgrad, ca arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul Imperiului Austro-Ungar, avea sa viziteze Bosnia-Hertegovina.



Pentru Princip, arhiducele era simbolul tuturor lucrurilor impotriva carora el lupta. Impreuna cu alti cinci conspiratori, Princip a pus la cale un complot de asasinare a arhiducelui, conspiratie care avea sa duca la declansarea a ceea ce avea sa se numeasca Primul Razboi Mondial.

Apoi, asasinii au obtinut de la Mana Neagra bombe, pistoale si capsule de cianura – pentru cazul in care ar fi fost capturati.

gavrilo princip Primul Razboi Mondial
Arhiducele Franz Ferdinand si sotia sa Ducesa Sofia se urca in vehiculul in care amandoi aveau sa fie ucisi, la scurt timp dupa ce a fost facuta aceasta fotografie

Arhiducele stia ca era periculos sa viziteze o tara care era ostila Imperiului Austro-Ungar. Desi a fost avertizat de mai multe ori sa-si anuleze vizita, pe 23 iunie 1914 Franz Ferdinand si sotia sa au pornit in calatorie.

Cuplul regal se pregatea sa se intoarca acasa dupa cateva zile lipsite de evenimente. Pe 28 iunie, s-au suit intr-o masina decapotata ca sa faca o plimbare prin Sarajevo, pe o ruta prestabilita.



Ruta urmata fusese publicata in avans, pentru a-i informa pe sustinatori unde puteau sa vada cuplul regal. Din nefericire, gratie acestei informatii, Princip si ceilalti complotisti au aflat locul exact al viitoarelor victime.

Pe masura ce convoiul regal inainta pe un bulevard de-a lungul raului Miljacka, unul dintre complotisti a aruncat o grenada spre vehiculul arhiducelui. Grenada a ricosat si a explodat sub o alta masina.

gavrilo princip Primul Razboi Mondial
Unul dintre asasini, care nu poate fi identificat din fotografie, este arestat pe strazile din Sarajevo

Faptasul a fost prins, in ciuda faptului ca sarise in rau si incercase sa inghita o pastila cu cianura. Alti doi conspiratori ar fi putut sa traga in Ferdinand, insa si-au pierdut curajul si arhiducele a trecut nevatamat.

In loc sa puna capat calatoriei dupa tentativa de asasinat, fetele regale austriece au decis sa-si termine plimbarea. In efortul de a descuraja alti posibili asasini, convoiul a mers cu viteza pe strazile din Sarajevo.



Din pacate, aceasta manevra de securitate a facut ca intregul convoi sa coteasca accidental pe o strada laturalnica, chiar in fata lui Gavrilo Princip. Spre deosebire de ceilalti complotisti, Princip a ridicat pistolul si a tras doua gloante catre arhiduce.

Un glont a trecut prin gatul arhiducelui, sectionandu-i jugulara, iar celalalt a lovit-o pe sotia sa. Mai tarziu, Gavrilo Princip avea sa declare:

„Nu pot spune daca am nimerit sau nu victimele, fiindca oamenii au inceput sa ma loveasca imediat."

Ducesa Sofia s-a prabusit pe podeaua masinii, insa arhiducele a ramas „teapan si drept". A strigat disperat catre sotia sa:

„Sofia, Sofia, nu muri – ramai in viata pentru copiii nostri!"

Cateva minute mai tarziu, arhiducele era mort. Primul Razboi Mondial incepea sa se puna in miscare.

Consecintele asasinatului si inceputul razboiului

Gavrilo Princip, in centru pe randul din fata, si alti revolutionari tineri sunt judecati pentru asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand

Reactia Austro-Ungariei la asasinat a fost rapida si furioasa si a dus la declansarea conflictului cunoscut ca „Primul Razboi Mondial". S-a emis un ultimatum care cerea investigarea asasinatului, dar sarbii au refuzat termenii ultimatumului.



Sistemul complicat de aliante din Europa acelor vremuri insemna ca acest refuz avea sa declanseze un razboi nu doar intre cele doua state, ci pe intregul continent. La o saptamana dupa emiterea ultimatumului, Rusia, Germania, Franta, Belgia si Marea Britanie intrasera in razboiul care avea sa schimbe lumea pentru totdeauna, devastand mai ales Europa.

Cat despre tanarul care a pus totul in miscare, acesta a scapat de pedeapsa cu moartea. Cu trei saptamani inainte, legea habsburgica interzisese condamnarea la moarte a oricarei persoane care nu implinise 20 de ani.

gavrilo princip Primul Razboi Mondial
Uniforma purtata de arhiduce in ziua asasinatului, expusa in Viena. Petele de sange sunt inca vizibile

In schimb, Gavrilo Princip a fost condamnat la 20 de ani de temnita, insa dupa patru ani a murit de tuberculoza, in 1918. Ramane un personaj controversat pana in ziua de azi, fiind considerat terorist de catre unii si erou nationalist de catre altii.

Fie ca e erou sau raufacator, un lucru e sigur: Gavrilo Princip a schimbat cursul istoriei. Actiunile sale au avut drept rezultat un razboi atat de devastator si ingrozitor, incat a fost numit „Marele Razboi".

Cand Primul Razboi Mondial s-a sfarsit, casele regale care condusesera Europa timp de secole (de la Habsburgi pana la Romanovi) s-au prabusit, luand cu ele 40 de milioane de suflete.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.