Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Casa stramba, Polonia
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Male Ciche, Polonia
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Padurea Stramba din Szczecin, Polonia
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Szczecin Polonia
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wroclaw -Polonia
495 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata Centrala din Cracovia-Polonia
204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Schi in Krynica-Polonia
629 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cracovia-Polonia
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul National Ojcowski-Polonia
126 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Poznan -Polonia
1.069 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Polonia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.12.2018  Adauga la favorite 764 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Polonia (in poloneza Polska, pronuntie Pronuntie audio /ˈpɔlska/; oficial Republica Polona, in poloneza Rzeczpospolita Polska[a]) este o tara din Europa Centrala, care se invecineaza cu Germania la vest, cu Cehia si Slovacia la sud, cu Ucraina si Belarus la est si cu Lituania, Rusia si Marea Baltica la nord. Are, de asemenea, o frontiera maritima cu Danemarca si Suedia. Intreaga suprafata a Poloniei este de 312.679 km²,situand acest stat pe pozitia 70 in lume din punct de vedere al suprafetei. Polonia are o populatie de 38,5 milioane de locuitori, concentrati, in principal, in orase si municipii mai mari, precum capitala istorica – Cracovia, si cea actuala – Varsovia. Este o republica compusa din saisprezece voievodate (wojewodztwo).

Primul stat polonez a fost creat in anul 966 de Mieszko I. Teritoriul sau a fost similar cu limitele actuale ale tarii. In anul 1025, Polonia a devenit regat si in 1569 a cimentat o asociatie de lunga durata cu Marele Ducat Lituanian, prin unire formand Republica Celor Doua Natiuni. Republica a fost desfiintata in 1795. Polonia si-a recapatat independenta in 1918 dupa Primul Razboi Mondial, dar si-a pierdut-o din nou in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind ocupata de fortele Germaniei Naziste si Uniunii Sovietice, dupa 1945 devenind un stat comunist aflat sub controlul fostei Uniuni Sovietice. In anul 1989, dominatia comunista a fost rasturnata si Polonia a devenit ceea ce este neoficial denumit „A treia Republica Poloneza".

Polonia este o putere regionala, precum si o posibila putere mondiala emergenta.[18] Este a opta cea mai mare si una dintre cele mai dinamice economii din Uniunea Europeana,, si are un nivel foarte inalt de dezvoltare umana si un nivel relativ scazut de coruptie.Polonia este o tara dezvoltata si democratica, cu standarde foarte ridicate de trai, de calitate a vietii,siguranta, educatie si libertate economica. Situata intre Europa de Est si Vest, Polonia a dezvoltat un bogat patrimoniu cultural, ce include numeroase monumente istorice si 15 situri arheologice ale UNESCO. Polonia este membra a NATO, ONU, OECD, Organizatiei Mondiale a Comertului si a Uniunii Europene.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.