Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ivan cel Groaznic - Cruzime si viclenie
1.561 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ivan cel Groaznic
1.172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatia 10 -Motiv de zambet
1.007 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acolitii lui Hitler – Heinrich Himmler
728 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ivan cel Groaznic, un destin implacabil / Subtitrat RO
2.315 vizite - 0 comentarii
adaugat de sarba
 
  Orfeu si Euridice si mitologia greaca
1.686 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceausescu si Regina - Vizita la Londra din 1978
640 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesele lui Iustinian - VOL 4-6 -
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: Hannibal, la portile Romei
1.356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anglia - Razboiul celor doua Roze
2.153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Lumea lui Ivan cel Groaznic – Opt sotii, un fiu ucis

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.12.2018  Adauga la favorite 700 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Din cauza razboaielor pe care le-a purtat, a terorismului politic si a pacatelor proprii — inclusiv faptul ca si-a ucis un fiu — primul tar al Rusiei este cunoscut sub numele de Ivan cel Groaznic. Si-a inceput domnia hotarat sa faca din Moscova „a treia Roma“ si a murit inaltand rugaciuni pentru victimele lui.

Ivan al IV-lea avea numai trei ani atunci cand devenea Mare Cneaz al Moscovei, in 1533, ca succesor al tatalui sau, Vasili al III-lea. Mama lui a fost regenta vreme de cinci ani, timp in care baiatul a fost instruit in arta guvernarii.

Cand ea a murit — probabil otravita — el s-a trezit in centrul luptei pentru putere dintre diferite grupari boieresti. La varsta de 13 ani, Ivan a facut o miscare decisiva, ordonand arestarea unuia dintre rivali chiar in prezenta sa, iar mai apoi executandu-l. A fost o epoca sangeroasa.


Ivan al IV-lea era cunoscut pentru cruzimea sa

Din fericire, a existat si influenta moderatoare a mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ruse, Macarie. La 16 ani, Ivan a urmat sfaturile prelatului in doua chestiuni importante: la 16 ianuarie 1547 s-a incoronat tar al intregii Rusii, iar o luna mai tarziu s-a casatorit cu Anastasia Romanova. Macarie voia sa faca din Moscova noul centru al crestinismului, o „a treia Roma“ (dupa Roma si Constantinopol).



Se sustinea, asadar, ca Ivan era nu numai descendent direct al imparatului roman Augustus, dar si principalul conducator laic al intregii crestinatati. In sprijinul grandiosului sau plan, Macarie a scos la iveala documente bisericesti despre profunda cucernicie a unor rusi si a convocat doua sinoade ale Bisericii care i-au proclamat sfinti.

Pe langa renasterea religioasa, in aer plutea reforma politica. Urmand sfatul unui grup cunoscut sub numele de Consiliul ales, Ivan a dat un nou cod juridic, a incercat sa imbunatateasca conditiile serviciului militar si a dat autoritatilor locale mai multa putere.

In ceea ce priveste casatoria, parea fericita. Pana sa moara, in 1560, Anastasia a adus pe lume sase copii, din care au supravietuit doi. Avea o influenta benefica asupra sotului ei, reusind sa-i domoleasca apetitul pentru distractii grobiene, betii, sporturi salbatice si zgomotoase demonstratii de forta.

Domnia terorii
Intre 1547 si 1552, Ivan s-a lansat intr-o serie de campanii impotriva tatarilor, lasand Moscova in grija lui Macarie. A reusit sa slabeasca puterea invadatorilor si a anexat la Rusia teritoriile lor de pe malurile fluviului Volga. Intorcandu-se triumfator in capitala, le-a spus boierilor: „Acum nu ma mai tem de voi!“ Si, din acel moment, a inceput sa guverneze ca un autocrat.

Anastasia Romanova




A mai existat, totusi, o ultima provocare din partea nobililor nemultumiti. La inceputul lui 1553, cand Ivan era grav bolnav, boierii i-au cerut sa numeasca un succesor, pentru cazul cand ar fi murit prematur. Dorind sa evite o alta regenta, au protestat cand Ivan l-a desemnat pe fiul sau Dmitri, inca prea tanar, si au propus ca succesor pe un var, Vladimir.

Dar tarul a fost de neclintit si, chemandu-i pe boieri in incaperea in care zacea, le-a dat sa sarute crucea in semn de supunere fata de Dmitri. Dupa insanatosire, tarul a facut un lung pelerinaj de recunostinta la mormantul unui sfant.

Urmatoarea campanie militara a lui Ivan — o in-cercare de a asigura Rusiei iesirea la Marea Baltica — s-a sfarsit indecis, iar el s-a vazut nevoit sa apeleze la Papa Grigore al XIII-lea pentru mediere cu Polonia si Suedia, adversarii sai. In tara, dupa moartea lui Macarie, in 1553, dobandea putere absoluta datorita institutiei numita opricinina.

Prin aceasta bizara reforma, Ivan impartea teritoriul tarii in doua. Jumatate urma sa fie condusa in mod traditional, cu sprijinul boierilor. Cealalta jumatate — numita optici, sau partea vaduvei — se constituia ca avutia sa personala si era aparata de o armata de 1.000 pana la 6.000 de oameni. Pentru poporul rus, aceasta a insemnat instaurarea domniei terorii. Tarul participa personal la torturarea si uciderea adversarilor.

Inca sase sotii




In timp ce in tara domnea terorismul de stat al tarului, in viata lui de familie era haos si tragedie. Desi ii fusese sincer credincios Anastasiei, la doua saptamani dupa moartea ei a anuntat ca vrea sa se recasatoreasca.

Urmarea de data aceasta o alianta politica, prin casatoria cu o sora a regelui Poloniei, Sigismund al II-lea August. Cand Sigismund l-a refuzat, Ivan a luat de sotie o frumoasa asiatica pe nume Maria, fiica carmuitorului circazian Temgruk.

Singurul lor copil, un baiat, a supravietuit numai cinci saptamani, iar dupa aceea Ivan a ignorat-o cu desavarsire pe Maria. Dupa moartea ei, tarul s-a casatorit a treia oara, cu Marfa, dar dupa numai saisprezece zile a murit si ea, probabil inainte ca legatura lor sa se fi consumat. In cazul ambelor decese s-a vorbit in soapta despre otrava.

Desi era impotriva regulilor Bisericii, la doua luni de la disparitia Marfei, Ivan s-a casatorit a patra oara, cu o femeie din popor pe nume Anna. Dupa trei ani, sarmana Anna a fost repudiata si trimisa la manastire. Alte doua sotii — amante, in ochii dezaprobatori ai oamenilor Bisericii — au urmat una dupa alta inainte ca Ivan sa se casatoreasca, in 1581, cu Maria Nagaia, fiica de boier. In anul urmator, ea i-a nascut un fiu, Dmitri (Dmitri al Anastasiei se prapadise).

Si-a omorat propriul fiu




In 1581, fiul cel mai mare al lui Ivan si avand acelasi nume, tareviciul Ivan, avea 27 de ani si era casatorit a treia oara. Celelalte sotii ale sale fusesera alungate de catre tar si nici a treia, Elena, nu-i era acestuia pe plac.

Cand Ivan si-a certat nora, gravida, reprosandu-i lipsa de modestie in imbracaminte, tareviciul s-a simtit dator sa intervina. In timpul altercatiei, Ivan a ridicat sceptrul cu varf de otel si si-a ranit mortal fiul, lovindu-l in cap.

Coplesit de remuscari, tarul a inceput sa alcatuiasca lista tuturor victimelor terorii sale — lista care, inaintea mortii lui, in 1584, numara mai mult de 3.000 de nume. Copii ale listei, insotite de donatii, au fost trimise in numele lui principalelor manastiri din Rusia, cu instructiunea de a se inalta rugaciuni pentru odihna sufletelor lor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.