Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lectie de turca baza-1/10
853 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1894 SINGER Restaurare masina de cusut
137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie in lumea lui Florin Zamfirescu
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masina timpului: Cronovizorul
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Limitele perceptiei - Secretele naturii
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Veniti si priviti lucrarile lui Dumnezeu" - O calatorie
681 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles Babbage
1.000 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calatorie in Univers
1.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Calatorie in Bucurestiul anilor 70
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie spre planeta Venus /
1.699 vizite - 0 comentarii
adaugat de valiza
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Conditii de calatorie cu masina: Muntenegru

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.12.2018  Adauga la favorite 593 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cetatenii romani pot intra in Muntenegru fara viza, pe baza unui pasaport valabil pentru o perioada de 90 de zile intr-un semestru.

In scop turistic, cetatenii romani pot intra in Muntenegru pe baza cartii de identitate valabile pentru o perioada de 30 de zile.

In cazul unei deplasari cu durata de peste 3 zile in acelasi loc, cetatenii romani trebuie sa se inregistreze la politie, intr-un interval de 24 de ore de la momentul sosirii. De asemenea, inaintea parasirii teritoriului acestui stat, cetatenii romani trebuie sa anuleze inregistrarea facuta la autoritati. Dovada inregistrarii va poate fi solicitata de politia de frontiera, la momentul parasirii teritoriului Muntenegrului

In cazul unei cazari la hotel sau in regim privat, proprietarul este obligat sa efectueze aceasta inregistrare, in termen de 12 ore de la sosire, respectiv sa o anuleze la plecarea dumneavoastra.

Atentie! Nerespectarea regimului sederii in Muntenegru se pedepseste cu inchisoare de la 5-30 zile.

Conform legislatiei muntenegrene, turistii trebuie sa achite, la unitatea de cazare, o «taxa de statiune», intre 0,10-0, 80 euro de persoana/zilnic, cuatumul fiind stabilit de fiecare muncipalitate. Copiii de pana in 12 ani sunt scutiti de la plata taxei, iar copiii intre 12-18 ani achita jumatate din cuantumul acesteia.

Numarul infractiunilor violente (crime, talharii) este redus, infractionalitatea fiind tinuta sub control de autoritati. Cazuri de acest gen in care sa fie implicati cetateni straini nu au fost semnalate decat foarte rar.

Parcati autoturismul, chiar si pentru perioade scurte, numai in spatii amenajate si marcate in acest scop, preferabil pazite.

In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam contactarea celui mai apropiat birou al politiei, precum si contactarea Ambasada Romaniei in Muntenegru.

Sistemul medical

Incheiati o asigurare de calatorie, medicala si de viata!

Sistemul medical are doua componente: de stat si privat. In sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost, la tarifele practicate curent.

Pentru asistenta medicala de urgenta, gratuit, este necesara asigurarea medicala incheiata la firmele autorizate din tara inainte de efectuarea calatoriei.

Din portul muntenegrean Bar pleaca curse de ferry-boat pe trei directii Bar-Bari (Italia)-Bar; Bar-Ancona (Italia)-Bar si Bar-Duress (Albania)-Bar.

Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta.

Se aplica prioritatea de dreapta in intersectii, iar in sensul giratoriu prioritatea de stanga.
In trafic se circula cu faza de intalnire aprinsa.
Este obligatorie purtarea centurii de siguranta, iar copii de pana la 5 ani trebuie sa calatoreasca obligatoriu in dispozitive de retinere omologate.

In zonele montane se impune o adaptare a vitezei in raport cu starea drumului.

In sezonul rece este obligatoriu echipamentul auto de iarna.

Conducatorii auto sunt sfatuiti sa conduca cu atentie si sa adapteze viteza la starea carosabilului, cu respectarea obligatorie a indicatoarelor rutiere.

In sezonul estival rutele spre litoral sunt aglomerate.

Pentru rutele secundare trebuie obtinute din timp date suplimentare deoarece reteaua drumurilor locale este in buna parte ingusta, la dimensiunile unei singure benzi de circulatie, parapeti de protectie ceea ce poate pune probleme reale unor conducatori cu experienta redusa.

Amenzile pentru abateri de la normele de circulatie se incadreaza intre 20-2.000 euro, iar in cazul abaterilor grave este prevazuta pedeapsa cu inchisoare de pana la 60 de zile.

Informatii actualizate zilnic privind situatia traficului rutier pot fi obtinute 24h/24 de la Centrul Info-trafic la numerele de telefon (00382) 19807, (00382) 020 234 999, (00382) 063 239 987.

Starea generala a drumurilor este buna.
Muntenegru nu dispune de autostrazi.

Pe ruta Podgorica – Sozine – Bar se plateste o taxa de 2.50 euro pentru trecerea printr-un tunel de circa 5 km.

Limitele maxime de viteza admise

in localitati 50 km/h
in afara localitatilor 80 km/h
Atentie! Respectati cu strictete limitarile de viteza si prevederile legate de utilizarea dispozitivelor “hands-free" ale telefonului mobil in timpul conducerii autovehiculului.

Purtarea centurii de siguranta este obligatorie.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisa.

Permisul de conducere romanesc este recunoscut.

Accidentele de orice fel trebuie anuntate la politie, iar agentii de circulatie care intocmesc documentele de constatare le supun spre solutionare unei instante de judecata, singura in masura sa ia decizii. Numai in baza deciziei unei instante se elibereaza ulterior, de catre politie dovada pentru reparatii.

Este obligatorie declararea sumelor mai mari de 5.000 euro, sau echivalentul in alte valute. Sumele de bani trebuie declarate in scris, in declaratia vamala.

La punctele de frontiera terestre se percepe o taxa ecologica in valoare de 20 euro pentru autoturisme si 50 euro pentru autobuze si camioane, indiferent de numarul pasagerilor.

Moneda locala este euro.

In Muntenegru exista un sistem bancar destul de dezvoltat. Se accepta plata cu cartile de credit la marile magazine, restaurante si statii de benzina.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.