Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Oamenii pesterilor
1.429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 cele mai misterioase descoperiri din Australia
203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  12 mistere despre sumerieni care nu pot fi explicate
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai cautate comori din Romania
1.084 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Una dintre cele mai vechi culturi ale lumii: bosmanii
186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine este Lilith - Prima sotie a lui Adam
170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oamenii antici pierduti in Antarctica
390 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul mortii lui Burebista (Misterele istoriei)
704 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Visby, Insula Gotland
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 cele mai scumpe greseli de transport din istorie.
47 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cele mai vechi unelte pot rescrie istoria umana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.12.2018  Adauga la favorite 368 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cele mai vechi unelte, gasite recent in afara Africii, pot rescrie istoria umana

Rudele indepartate ale omului modern, au parasit Africa mai devreme decat se credea anterior – rescriind un capitol cheie in epica novela a omenirii, potrivit unei descoperiri prezentate miercuri in Nature (en).

Aproape o suta de unelte de pietre gasite in zona Shangchen din centrul Chinei, pot deplasa inapoi inceperea raspandirii verisorilor nostri vechi – hominizi – din Africa cu mai bine de un sfert de milion de ani.



Creatorii acestor unelte au trait in Shangchen timp de 800 000 de ani, intre 2,1 si 1,3 milioane de ani in urma, lasand in urma instrumente fara precedent in afara Africii (en).

Cele mai vechi unelte de aici sunt cu aproximativ 300 000 de ani mai vechi decat cele din Dmanisi, un site arheologic in varsta de 1,8 milioane de ani din Republica Georgia, cu cele mai vechi fosile cunoscute ale rudei noastre disparute, Homo erectus.

“Descoperirea unor artefacte pe care le stiai ca avand o vechime de aproximativ doua milioane de ani – si, prin urmare, fiind cele mai vechi din afara Africii – a fost pentru mine, ca paleoantropolog, foarte interesanta", spune coautorul studiului Robin Dennell, profesor la Universitatea din Exeter (en).

“Numarul oamenilor ce s-au urcat pe Everest este mai mare, decat cel al uneltelor descoperite de asa o vechime".

“Eu intotdeauna am afirmat ca, din clipa ce cercetatorii chinezi vor incepe sa caute dovezi in aceeasi proportie precum toti banii cheltuiti in Africa, lucrurile se vor schimba!" exclama Gerrit van den Bergh (en), paleontolog la Universitatea din Wollongong, care nu a fost implicat in studiu.

“Aceasta din nou ne arata cat de putin noi stim de fapt".



Primii hoinari
Oamenii moderni de astazi, Homo sapiens, au parasit Africa aproximativ 60 000 de ani in urma.

Dar aceasta migratie abia de se poate spune ca a fost prima ce a parasit continentul – oamenii moderni nici macar nu au fost singurii care au efectuat aceasta calatorie.

Ramasite de Homo erectus au fost gasite incepand de la Georgia si pana la insula Java.

Stramosii neanderthalienilor s-au stramutat in Europa aproximativ jumatate de milion de ani in urma (en).



Cu cel putin 700 000 de ani in urma, hominizii timpurii au strabatut cumva in Pacificul de Sud, dand nastere “hobbitului" Homo floresiensis si altor creatori de unelte.

Vedeti si: Cercetatorii au descoperit ramasitele unui stramos ‘hobbit’

Unele site-uri au idndicat o prezenta si mai timpurie a hominizilor in Asia.

In anii 1980, cercetatorii au sugerat ca uneltele de piatra din Pakistan ar putea avea o varsta de 2 milioane de ani (en).

In 2004, o echipa chineza a gasit unelte de piatra cu o vechime de 1,66 milioane de ani in bazinul Nihewan din nordul Chinei (en).

Si in 2015, cercetatorii au demonstrat ca craniul Homo erectus, gasit la mai putin de 5 km de Shangchen, are o vechime mai mare de 1,6 milioane de ani (en).

Convins ca China ar putea avea site-uri chiar mai vechi, Zhaoyu Zhu, autorul principal al studiului si un geolog de la Academia de Stiinte Chineza, au inceput sapaturile din Shangcen in 2004.

In iulie 2007, unul dintre colegii lui Zhu de pe site, a observat o piatra intr-o formatiune stancoasa abrupta – care s-a dovedit a fi o unealta hominida modificata.

Pana in 2017, echipa lui Zhu a descoperit o secventa de tipuri de sol avand o grosime de 73 de metri la Shangchen, cu 17 straturi ce contin unelte de piatra.

source: imgur.com

“Eu si colegii mei am fost foarte entuziasmati", spune Zhu (en). “Aceasta secventa este prea masiva si spectaculoasa".

Dar cand exact au fost create aceste unelte? Pentru a gasi raspuns la aceasta intrebare, echipa lui Zhu a masurat campurile fluctuante magnetice in straturile de sol ce contineau uneltele.



Pe masura ce s-a format fiecare strat, mineralele din sol au pastrat orientarea campului magnetic al Pamantului de la acea etapa.

Deoarece campul magnetic al Pamantului inverseaza uneori polaritatea, unele campuri ale straturilor sunt inversate in aceeasi directie – asa precum o fac campurile magnetice in sedimentele cu aceeasi varsta pe tot globul.

Vedeti si: Polii magnetici ai Pamantului probabil sunt pe cale sa se rastoarne

Prin compararea sedimentelor Shangchen cu solurile africane bine datate, care au pastrat aceleasi inversari magnetice, Zhu a fost capabil sa determine cu exactitate varsta fiecarui strat de pe acest site.

Sase din cele 96 de unelte discutate in studiu, au fost gasite intr-un strat ce dateaza cu o vechime de 2,12 milioane de ani.


Unul dintre artefactele vechi de 2,1 milioane de ani, in dreapta, recuperat dintr-o vagauna din vestul Chinei, in stanga, sugereaza ca hominizii ar fi putut parasi Africa mult mai devreme decat se credea anterior.
Cine a facute uneltele?
Intrucat nu exista fosile de hominizi alaturi de unelte din Shangchen, nimeni nu stie cu siguranta cine le-a facut.

Poate a fost responsabil Homo erectus, producatorii uneltelor de la Dmanisi.



Speciile hominide au facut unelte de piatra, aveau o constitutie si un mers necesar pentru a traversa continentele.

Dar cele mai vechi fosile cunoscute ale speciei dateaza cu aproximativ 1,8 milioane ani – mult mai timpurii decat cele mai vechi unelte din Shangchen.

“Este foarte posibil ca Homo erectus sa fi ocupat China la acest moment, dar avand in vedere ca varsta site-ului si posibilitatea ca s-ar putea gasi si artefacte mai vechi, un alt membru al genului Homo posibil a populat Asia, precum un stramos de tip Homo habilis “, spune Michael Petraglia (en), paleoantropologul Institutului Max Planck, care studiaza uneltele vechi din Asia.

Maria Martinon-Torres, directorul centrului National al Studiului Evolutiei Umane din Spania si un expert de vaza in ceea ce priveste fosilele hominizilor asiatici, spune ca chiar si unele fosile chinezesti de hominizi, ce au fost odata etichetate ca H.erectus, merita sa fie revizuite.

“Este timpul sa acceptam ca nu toti hominizii gasiti in Asia se incadreaza in taxonul asiatic H.erectus, o specie care a fost in mare parte folosita ca termen larg", spune ea.

“Eu cred ca intrebarea privitor la prima identitate a hominidei asiatice nu este inca inchisa".

Cu toate acestea, producatorii de unelte din Shangchen s-ar putea sa fi avut creierul de trei ori mai mic ca al nostru.

Desi marimea creierului nu e cel mai important, este uluitor faptul ca astfel de hominizi timpurii cu asa creier mic, au reusit sa ajunga din Africa in Asia acum aproximativ doua milioane de ani in urma, sustin expertii.

Cercetarea ulterioara va arata cine au fost aceste hominide misterioase.

“Pentru o perioada lunga de timp comunitatea stiintifica a acordat un rol secundar Asiei fata de Africa, in ceea ce priveste explicarea episoadelor relevante ale evolutiei noastre", spune Martinon-Torres (en


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.