Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  3/5.Londra - Ghid de calatorie | Partea 3 |
1.593 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  1/5.Londra - Ghid de calatorie | Partea 1 |
1.447 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  5/5.Londra - Ghid de calatorie | Partea 5 |
1.607 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Liepāja _Letonia
504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  2/5.De la Londra la PARIS - Ghid de calatorie Partea 2
1.754 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Republica Lituania-Conditii de calatorie
591 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sigulda -Letonia.
501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conditii generale de calatorie cu masina-Belgia
561 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Schi in Are, Suedia
315 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Uimitor-Autobuzul in Japonia
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Conditii de calatorie in Letonia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.11.2018  Adauga la favorite 456 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Letonia.

Intrarea in Letonia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate in curs de valabilitate.

Informatii suplimentare se pot obtine de la ambasadele sau consulatele Letoniei din strainatate. Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala letona va recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile letone:

Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei: http://www.mfa.gov.lv/en/
Ambasada Letoniei din Varsovia (E-mail: embassy.poland@mfa.gov.lv)
In Letonia, autoritatea competenta in domeniul regimului strainilor este Oficiul pentru Cetatenie si Migratie din cadrul Ministerului de Interne (Ciekurkalna 1, k-3, LV-1026, Riga. Phone +371 8300, e-mail: pmlp@.gov.lv).

Problematica privind cetatenii Uniunii Europene care traiesc si lucreaza in Republica Letonia este reglementata de legislatia privind cetatenia Uniunii Europene.

Un cetatean al unuia din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana (denumit in continuare cetatean al Uniunii Europene) poate intra si ramane in Republica Letonia o perioada de pana la 3 luni dintr-un termen de sase luni incepand cu data sosirii.

Cetatenii Uniunii Europene care doresc sa stea mai mult de trei luni sau care se afla deja in Republica Letonia pentru mai mult de trei luni trebuie sa se inregistreze la Departamentul de Migratie din Ministerul de Interne (Letonia), la http://www.pmlp.gov.lv/en/home/services/residence-permits/applications.html.

In Republica Letonia permisele de sedere temporara se elibereaza pentru perioade de pana la cinci ani.

Documentele necesare pe care cetateanul roman trebuie sa le aiba asupra sa inainte de a pleca in Letonia:

pasaport sau document de identitate valabil in UE/SEE :
card european de sanatate emis de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) din Romania;
documente personale (permisul de conducere, certificatul de nastere si/sau de casatorie, diplomele de absolvire, certificate, atestari si referinte privind ocuparea altor locuri de munca traduse in limba lituaniana/letona si apostilate cu Apostila de la Haga, etc.).
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze Ambasadei Romaniei in Lituania, acreditata si in Letonia si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.


Doriti sa munciti in Letonia?
Accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Letonia este liber, putandu-se angaja la fel ca cetatenii acestei tari, fara o autorizatie speciala.

Cetatenii romani, care doresc sa caute un loc de munca in Letonia, ar trebui sa identifice un angajator dispus sa-i angajeze inainte de a intra pe teritoriul acestor state.

Acest lucru se poate realiza contactand direct companiile sau societatile care scot la concurs posturi pe propriile site-uri sau in anunturile publicate in ziare sau autoritatile competente cu plasarea fortei de munca din Letonia, respectiv Agentia Nationala a Ocuparii (http://cvvp.nva.gov.lv/) sau direct pe site-ul EURES (https://ec.europa.eu/eures/public/homepage).Cum este realizata incadrarea – contractul de munca?

Angajarea in Letonia se face pe baza unui contract de munca, dar poate fi, de asemenea, incheiata si in baza unui contract de servicii sau a altor acorduri similare.

Comparativ cu alte tipuri de acorduri, un contract de munca garanteaza angajatului drepturi mai mari si o mai buna protectie sociala.

Mai multe informatii privind conditiile specifice din Letonia sunt disponibile pe pagina web a Oficiului pentru Cetatenie si Migratie, http://www.pmlp.gov.lv/en/home/about-ocma/.



Amenintari teroriste
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Letonia nu poate fi exclusa din fata acestei amenintari.

Letonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national.

Va recomandam sa urmariti in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile letone si sa accesati periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).



Siguranta si criminalitate
Tipuri de infractiuni frecvente: furturi din buzunare, posete, furturi de automobile, jefuiri, inselaciuni, trafic de valuta.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Recomandari generale:

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.
Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
In cazul calatoriei cu autobuzul sau trenul pastrati atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei.
Pentru iesirile in oras, in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
Mergeti in grup, iar opririle de scurta sedere, pentru odihna, este indicat sa le efectuati in preajma unitatilor de servicii (statii de benzina, motel, bar, restaurant).
Deplasati-va cu autoturismul numai pe timp de zi.
In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala, precum si cel mai apropiat oficiu consular roman. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenta consulara).

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor letone, trebuie apelat 112 – Serviciul de urgenta (Ambulanta, Politie, Pompieri).

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti! In caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!



Sistemul medical
Asigurarea medicala este obligatorie in Letonia.

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Daca va imbolnaviti sau aveti un accident pe durata unei sederi temporare intr-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurari sociale de sanatate va va da acces la ingrijirile medicale necesare.

Acest Card va va permite sa primiti asistenta medicala necesara in timpul sederii dumneavoastra temporare in orice tara a Uniunii Europene.

Mai multe detalii gasiti la adresele: www.cnas.ro si www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viata s-a dovedit benefica pentru familiile celor decedati in urma unor accidente sau din motive de boala.

In Uniunea Europeana nu aveti nevoie de vaccinari speciale.

Atentie! In sezonul cald, persoanele care intentioneaza sa faca drumetii prin paduri sau zone cu lacuri trebuie sa consulte un medic, inainte de efectuarea acestor deplasari, pentru a stabili daca este necesar sa se vaccineze impotriva TBE (Tick-Borne-Encephlitis).


Conditii privind traficul auto
Circulatia auto
In Letonia se circula pe partea dreapta a drumului.
Alcoolemia admisa este de 0,05 %.

Starea drumurilor
Starea generala a drumurilor si a infrastructurii rutiere este destul de buna.


Folosirea telefonului mobil la volan
Este interzisa.


Limitele de viteza admise
50 km/h in oras
90 Km/h pe autostrada pe timp de iarna

Parcarea
Parcarea se poate face numai in spatii special amenajate si pazite.

Parcarea in aceste locuri se face cu plata.


Centura de siguranta
Folosirea centurii de siguranta este obligatorie.


Aparatele anti-radar si de detectare a radarului:
Pe teritoriul Letoniei sunt interzise detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum si a aparatelor antiradar.

Acestea constituie infractiune si se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative ce poate fi contestata la tribunalul teritorial.


Permisul de conducere
Permisul de conducere romanesc este recunoscut pe teritoriul Letoniei.


Informatii pentru cazuri de accidente de circulatie
Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicata trebuie sa acorde primul ajutor victimei si sa anunte cel mai apropiat post de politie. Locul accidentului nu poate fi parasit decat cu incuviintarea agentului de politie.



Utilizarea cartilor de credit
Sunt acceptate cartile de credit in majoritatea magazinelor.



Reglementari vamale
Regulamentul vamal contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Din motive de ordine publica, sanatate publica sau de securitate nationala, la granitele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: tigari – 200 bucati, 1 litru bauturi alcoolice, 50 ml parfum sau 250 ml apa de toaleta.

Pentru informatii suplimentare, recomandam consultarea informatiilor oficiale aflate pe pagina web a autoritatii vamale letone(http://www.fm.gov.lv/en/s/taxes/customs_duty/).



Regimul medicamentelor
Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante.

Atentie! Nu luati cu dumneavoastra decat cantitatile de medicamente strict necesare!

Va recomandam sa aveti la dumneavoastra reteta medicului pentru medicamentele care depasesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se elibereaza decat pe baza de reteta.



Regimul animalelor de companie
Pentru spatiul UE, aveti nevoie de pasaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar si trebuie sa contina informatii despre vaccinarea antirabica. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.



Asistenta consulara
Atentie! Nu exista o misiune diplomatica si niciun oficiu consular de cariera ale Romaniei in Letonia. In calitate de cetatean al Uniunii Europene, puteti solicita, in caz de necesitate, eliberarea unui titlu de calatorie in vederea intoarcerii in tara, din partea misiunilor diplomatice ale tarilor UE cu sediul in Letonia.

Exista un consulat onorific – Consulatul Onorific al Romaniei la Riga – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autoritatile locale, dar care nu poate emite documente de identitate romanesti sau realiza formalitati consulare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.